‘Naakte’ Heather Nova sprankelend en helder als nooit tevoren

Ontwapenend voorprogramma door Benjamin Taylor

Tekst: Auke de Vries, foto’s: Alexander Moerland ,

In samenwerking met het Chassé Theater organiseert Mezz een aantal concerten in het theater. In deze reeks was het op maandag 2 november de eer aan Heather Nova om het spits af te bijten. Haar glasheldere stem leent zich perfect voor een akoestische setting en de uitgeklede arrangementen van haar songs komen goed tot hun recht in de Finntax zaal.

Ontwapenend voorprogramma door Benjamin Taylor

Hoewel enigszins ongebruikelijk, start de avond met een voorprogramma. De naam Benjamin Taylor doet niet meteen een belletje rinkelen, maar nader onderzoek wijst uit dat dit de zoon is van James Taylor. Niet verwonderlijk dat deze Amerikaanse singer/songwriter al zoveel voor elkaar heeft gekregen in muziekland. Maar het is niet alleen zijn bekende vader die hem gebracht heeft waar hij nu staat. Ook zijn songs zitten goed in elkaar. Simpele gitaarlijnen ondersteunen spitsvondige teksten (onder andere over de ‘nice boyfriend’ van een stille liefde, zijn moeder en zijn ongeboren neefje). Daarnaast vertelt hij tussen zijn nummers grappige anekdotes en spreekt hij zijn verwondering uit over de mooie vrouwen die in Nederland op fietsen rondrijden.

Maar het opmerkelijkste aan deze talentvolle muzikant is de gouden strot die hij bezit. Wat een sound, wat een bereik! Geen wonder dat Heather Nova deze Benjamin Taylor mee op tournee nam.

Na een korte pauze is het de beurt aan Heather Nova zelf. Zichzelf begeleidend op gitaar en met de ondersteuning van een cellist, die gedurende de avond steeds vaker van instrument wisselt, begint ze met een ‘naakte’ versie van ‘Truth And Bone’. Vanaf de eerste noot raak Nova de juiste snaar met haar onwaarschijnlijk zuivere stem. De cello (en later ook contrabas en rhodes) zorgen voor een sfeervol geheel. Werk van het laatste album ‘The Jasmine Flower’ wordt afgewisseld met de bekende nummers als ‘Walk This World’, ‘Heart and Shoulder’ en ‘London Rain’. Ook brengt ze liedjes die fans op haar website speciaal voor deze tournee selecteerden, wat het net even wat avontuurlijker maakt. Als speciale verrassing zingt Benjamin Taylor daarnaast nog een nummer mee en dit is misschien wel het hoogtepunt van de avond.

Is er dan niets aan te merken op deze show? Toch wel: het tempo van de nummers blijft veelal in hetzelfde gebied, en instrumenttechnisch is Nova niet uitzonderlijk getalenteerd. Hierdoor verslapt de aandacht naar het einde van de set enigszins. Gelukkig weet Nova dit samen met haar medemuzikant in de toegift grotendeels recht te trekken en compenseert het geluid van haar betoverende stem ook veel. Leuk voor de die-hard fans: het optreden is na de show op de website van Heather Nova te downloaden, zogezegd als ‘great souvenir’!

Gezien: Benjamin Taylor, Heather Nova. Chassé Theater, maandag 2 november 2009.