Genieten van The Nits in Mezz

Heerlijke vaderlandse popavond met The Nits

Tekst: Georges Hendriks, foto’s: Martijn Stadhouders ,

De Amsterdamse band The Nits laat 35 jaar na oprichting zien nog steeds te kunnen vermaken en ontroeren met hun fijne muziek. Ter promotie van hun nieuwe album ‘Strawberry Wood’ speelden de mannen donderdagavond 26 november in Mezz Breda. Het werd een avondje om van te genieten…

Heerlijke vaderlandse popavond met The Nits

The Nits werd opgericht in 1974, en brachten hun eerste album uit in 1977, waarna vele albums volgden. In oktober 2009 kwamen ze met een nieuw album ‘Strawberry Wood’.

Deze avond spelen de mannen in Mezz, mede dankzij de samenwerking ‘Burengerucht!’ met het Chassé Theater. Ze maken indruk met hun fijne popsound, de onderlinge afstemming van de bandleden is na vele jaren samenspel optimaal en je ziet de mannen zichtbaar genieten van hun eigen nummers.

Zanger Henk Hofstede zingt niet alleen, hij praat ook de avond aan elkaar, en vertelt over hoe sommige nummers tot stand zijn gekomen. Het nummer ‘The Keyshop’ van het album ‘Les Nuits’  is geschreven naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh, die vermoord werd in de straat waar Henk woont. Andere nummers kondigt hij met veel humor aan.

Toetsenist Robert Jan Strips combineert zijn mooie pianomelodieën, zoals in het nummer ‘Cars & Cars’, met vele geluidseffecten. Hij bespeelt zijn instrument werkelijk met handen en voeten en heeft nog adem over om wat achtergrondzang te verzorgen.

Ook drummer Rob Kloet varieert behoorlijk met zijn drums. Hij wisselt bijna bij elk nummer van stokken en blaast op zijn snaredrum om wind na te bootsen.

Nadat zanger Henk Hofstede aankondigt: “niet schrikken, we komen iets dichterbij” , voegen ze de daad bij het woord en gaan op de rand van het podium zitten. Mede dankzij het accordeonspel van Robert Jan Stips wordt dit een schitterend akoestisch nummer waarbij ze de hele zaal stil krijgen, en het daverende applaus dat de band in ontvangst neemt na hun laatste nummer is dan ook geheel terecht.

Gezien: The Nits. Mezz, donderdag 26 november 2009.