GBO, Rat Label en Moral Dilemma op achtste editie Never Mind The Wankers!

Regionale punkband Rat Label presenteert eerste cd tijdens punkfestival

Tekst: Miranda Kronenberg, foto’s: Ilse Zwakke ,

In het doorgaans rustige café Maxx aan de Ginnekenweg vindt plots een heuse uitbarsting van punkmuziek plaats. Sinds de eerste editie van het festival in 2004 is het onder de naam ‘Never Mind the Wankers’ een terugkerend evenement geworden met een redelijke bekendheid in de punkscène. Afgelopen zaterdag presenteerde punkband Rat Label er hun debuut-cd.

Regionale punkband Rat Label presenteert eerste cd tijdens punkfestival

In het doorgaans rustige café Maxx aan de Ginnekenweg vindt plots een heuse uitbarsting van punkmuziek plaats. Sinds de eerste editie van het festival in 2004 is het onder de naam ‘Never Mind the Wankers’ een terugkerend evenement geworden met een redelijke bekendheid in de punkscène. Stef, drummer van Rat Label en organisator van dit evenement zegt dat deze aparte locatiekeuze zijn oorsprong vindt in jeugdsentiment. “We kwamen er vroeger al om een beetje naar muziek te luisteren. Een aantal van ons is daar zelfs met elkaar in contact gekomen.”

De avond gaat van start met een optreden van GBO, een crustpunk band uit Nijmegen. Met daarna een optreden van Rat Label. De band heeft deze avond uitgekozen voor zijn allereerste cd-release. Gitarist Jordy staat deze avond helaas niet op het podium, maar in de zaal met een zwaar gekneusde hand. Tegen het eind van het optreden vragen zijn bandleden Stef, Andy, Freek en Chesron of hij toch een nummer mee wil spelen en ondanks zijn verwonding beklimt Jordy toch nog even met zijn gitaar het podium.

Rat Label is eind 2006/begin 2007 ontstaan, de bandleden komen uit Breda, Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout. Na een beginperiode met wisselende bezetting is er een vaste formatie ontstaan die begin dit jaar, nadat zanger Chesron terugkeerde van een periode in het buitenland, startte met de productie van hun eerste cd ‘Sustainable Destruction’. De titel verwijst naar een instandhouding van vernietiging zoals in de consumptiemaatschappij en de cd is opgenomen in de Hall of Fame in Tilburg. Basgitarist Freek: “Ondanks een beperkt budget wilden we toch een mooie presentatie die professioneel overkomt.”

Rat Label geeft eensgezind diverse aanleidingen voor de cd: “Allereerst wilden we gewoon een goede cd neerzetten en op deze manier kun je ook goed je eigen muziek terughoren. Ook is het handig voor promotie, nu hebben we wel iets wat we kunnen opsturen wanneer we ergens willen spelen. Je wordt dan bijvoorbeeld door een festival, een stuk serieuzer genomen en het is gewoon leuk om je eigen cd in de kast te hebben staan.” De cd is toegankelijker voor een breder publiek terwijl het live optreden echt representatief is voor de band. Dat is vanavond zeker te merken wanneer vanuit de zaal de tekst wordt meegezongen. En zoals het hoort bij punk ontstaat er al snel een echte pit.

Het laatste optreden van de avond is van Moral Dilemma. Een band uit Engeland die London Punk speelt. Voor Moral Dilemma is dit concert de afsluiting van een tour door Europa. Na het laatste liedje wordt om meer gevraagd, of eigenlijk geschreeuwd. Al snel geeft de band toe en speelt nog een liedje. Wanneer het publiek daarna weer “Nog een liedje!”en “Speelûh!” roept naar de natuurlijk niet Nederlandssprekende band, speelt de band opnieuw door. Uiteindelijk worden nog drie liedjes gespeeld, na enige onderhandelingen en in ruil voor meer bier.

Gezien: GBO,Rat Label, Moral Dilemma. Café Maxx, zaterdag 14 november 2009