Rastafari-hoogmis ter ere van Bob Marley en Peter Tosh

Reggaeveteranen brengen Jamaica naar Mezz

Tekst en foto’s Martijn Stadhouders ,

Tosh meets Marley featuring The Fully Fullwood bracht afgelopen vrijdag een fraaie ode aan Bob Marley en Peter Tosh en bewezen daarmee zelf ook reggae-legendes te zijn. Geen gewoon coverbandje, maar een groep muzikanten die hun te vroeg overleden broeders herdenken met een eerbetoon.

Reggaeveteranen brengen Jamaica naar Mezz

Bassist George “Fully” Fullwood heeft een reggaereputatie van formaat opgebouwd in de afgelopen drie decennia. Bob Marley, Peter Tosh, Black Uhuru, Dennis Brown, Gregory Isaacs en nog vele anderen hebben gretig gebruik gemaakt van de diensten van deze muzikant/componist/producer. Fullwood was lid van Word, Sound & Power, de begeleidingsband van Peter Tosh, waarin hij speelde tot de laffe moord op deze reggae-legende. Daarnaast is hij ook nog eens oprichter en bandleider van Soul Syndicate.

Vanavond brengt hij echter het werk van Bob Marley en Peter Tosh met zijn Fully Fullwood Band en veel authentieker kun je het nauwelijks krijgen. Gitarist Tony Chin is Soul Syndicate-lid van het eerste uur en een ‘Original Wailer’. Toetsenist Jawge Hughes heeft onder andere Bunny Wailer, Freddy McGregor en Joe Higgs op zijn resumé staan. Ook in het geval van gitarist Vince Black kan weer een hele lijst opgesomd worden van reggae-grootheden. Als belangrijkste wapenfeit moet Black Uhuru genoemd worden waarmee hij genomineerd is geweest voor een Grammy. Zanger Donavan Carless stamt ook uit de gelederen van Soul Syndicate. Samen met de rest van de band brengen ze de ene klassieker na de andere.

De zaal is goed gevuld en naar mate het concert vordert, komt het publiek ook meer en meer los. Tegen de tijd dat in het collectieve muziekgeheugen gegrifte nummers als ‘I Shot The Sheriff’, ‘Jamming’, ‘Legalize It’ en ‘Get Up Stand Up’ de revue passeren, is de zaal volop in beweging. Fully Fullwood en consorten hebben een missie: de herinnering aan Bob Marley en Peter Tosh levend houden. Het zal wellicht niet kunnen tippen aan een optreden zoals Marley en Tosh ze in hun tijd gaven maar ze zijn er niet meer en als ze nog geleefd hadden dan hadden ze ongetwijfeld deze heren mee op tournee genomen hebben. De muzikanten op het podium zijn net zo goed onderdeel van de reggae-geschiedenis en dat maakt toch het verschil. Dit is gewoon ’the next best thing’. We kijken hier niet naar een coverbandje, maar naar een groep muzikanten die hun te vroeg overleden broeders herdenken met een uur en drie kwartier lang durend eerbetoon. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen, maar het blijft bij die ene toegift...

Gezien: Tosh meets Marley featuring The Fully Fullwood Band Mezz vrijdag 27 februari 2009