De Rebellenclub: avondje klankgeweld in Electron

Bezoek uit de underground van Mental Plastic Body Filler, Aiwass Prophet, Androgene Collective en TZII

Tekst en foto's Martijn Stadhouders ,

In Electron organiseerde De Rebellenclub op zaterdagavond 14 maart 'A Night Full Of Noise IV' vol muzikaalgeweld en industrial-klanken. Een vijftal acts zou acte de presence geven maar het Franse Schultz meldde zich af wegens vervoersproblemen. Mental Plastic Body Filler, Aiwass Prophet, Androgene Collective en TZII maakten er desondanks een duister feest van.

Bezoek uit de underground van Mental Plastic Body Filler, Aiwass Prophet, Androgene Collective en TZII

Electron, een voormalig fabriekspand aan de Belcrumweg, is tegenwoordig een verzamelplaats voor allerlei artistieke en creatieve activiteiten deze zaterdagavond het toneel voor de vierde editie van ’A Night Full Of Noise’.  Deze avond vol industrial-klanken wordt georganiseerd door De Rebellenclub die in januari al een zeer geslaagde avond met ‘Electric Body Music’ in de Boulevard organiseerde. Een vijftal acts zou acte de presence geven maar het Franse Schultz heeft zich afgemeld. Het zou ongetwijfeld de grootste blikvanger zijn geweest met hun erotische act. Vervoersproblemen beletten hen echter naar Breda af te reizen.
 
Mental Plastic Body Filler uit Breda is de opener van de avond. Een kunstwerk uit Electron wordt opgesteld op het podium: een winkelwagentje, omgevormd tot stoel, wordt opgesteld op het podium waar zangeres Morphine’s sister geblinddoekt aan vastgeketend wordt. De muziek kan het best bestempeld worden als experimentele industrial.
 
Aiwass Prophet is afkomstig uit Antwerpen. Als podiumact zijn de twee heren wat minder interessant maar ze zijn op hun beurt in muzikaal opzicht weer wat extremer. Zanger Didier Didelez schreeuwt de longen uit zijn lijf. Één van de meest illustere personen uit de vorige eeuw, occultist Aleister Crowley, lijkt een rode draad te vormen bij dit duo. Aiwass was de naam van de entiteit die aan Crowley, tijdens een verblijf in Caïro, de tekst voor ‘The Book of the Law’ openbaarde. ‘The Book of the Law’ is de titel van de laatste track op het album ‘No Cure For Cancer’ dat vorig jaar uitkwam. Duister, op een goede manier. Muzikaal gezien valt dit onder de noemer ‘power noise’.

TZII
uit België doet zijn kunstje in het duister met een bivakmuts op. Het enige licht komt van erotische filmfragmenten die tijdens het optreden met een beamer op een diascherm geprojecteerd worden. Dit verloopt niet altijd even soepel: we zien af en toe op het scherm hoe de filmpjes in een folder geselecteerd worden. De muziek is veruit de meest extreme van de hele avond.

Androgene Collective tapt qua muziek uit een toegankelijker vaatje, de nummers hebben een duidelijke kop en staart. Naast elektronica worden hier ook instrumenten bespeeld. De drummer bespeelt een electronisch drumstel, verder bestaat deze Tilburgse band uit een gitarist, basgitarist en een zanger die tevens de klanken uit het keyboard, de sequencer en de laptop voor zijn rekening neemt.

Gezien: De Rebellenclub: A Night Full Of Noise IV. Electron zaterdag 14 maart 2009