Giovanca groot en groovy succes in Breda

Nina June: knus, warm en een flinke dosis lef

Tekst Daniel Hereijgers Foto’s Martijn Stadhouders ,

Nina June en Giovanca. Twee jonge Nederlandse zangeressen met een warme stem en eigen muziek en karakters. Nieuw talent uit Tilburg en Amsterdam kwamen naar Breda en gaven eigenzinnige optredens in Mezz.

Nina June: knus, warm en een flinke dosis lef

De 23-jarige Nina June uit Tilburg is vanavond met haar band het voorprogramma van Giovanca. De band staat compact en knus opgesteld rond de jonge zangeres, die het publiek direct uitnodigt wat meer naar voren te komen. Haar vlotte babbel en de lef die June uitstraalt, zijn charmant al nemen de toeschouwers een overwegend afwachtende houding aan. Openingsnummer ‘So You Say’ is wat aan de lange kant, maar de mooie, warme stem trekt meteen je aandacht. De zangeres brengt in een half uurtje veel nummers van haar debuut-cd ‘Little Dreams’, waarvoor de studente aan de Rock Academie een groot deel van haar studiefinanciering in één keer opnam. Over lef gesproken. 

Om de show voor henzelf ook spannend te houden spelen June en haar band een nieuw lief liedje: ‘Can I See You Sometime?’ en zingt ze sinds kort voor het eerst in het Nederlands. Samen met haar gitarist Marlon Penninkhof schreef ze voor de schrijver Patrick van Rhijns nieuwe roman ‘Vaderstad’ de ‘soundtrack’, die samen met de uitgave van het boek verschijnt. Het nummer heet ‘Wonderwater’ en is heel bijzonder, wonderschoon. Nina’s warme stem komt helemaal tot zijn recht. Leuk om te zien dat de zaal nu vol is, alleen jammer dat er zoveel ruis, lees geroezemoes, is.

Voormalig achtergrondzangeres Giovanca stapte vorig jaar met debuut-cd ‘Subway Silence’ midden in de spotlights en zet vanavond in Mezz een groovy en funky live set weg met haar band. Ze doet nu haar eigen ding en dat is te zien en vooral te horen. Giovance speelt met haar stem, zingt als ze wil zingen, praat, vertelt en spreekt, en dat soms allemaal in één song. De wisselwerking met achtergrondzangeressen Sietske Morsch en Tahirah Sabajoh is daarnaast uitstekend. De vermenging van r’n’b, soul, pop, funk en jazz is fijn en valt goed bij het publiek. Ook de band is top, met uitblinkers Eelco Topper op het funky voortdurend aanwezige orgeltje en Bredanaar Danny la Haye als de baas op de bass. Heel cool dat deze zeer goede bassist toevallig uit Breda komt, een extra groot applaus is zijn deel.

Wie bij Giovanca gladde soul of exact nagespeelde versies van haar cd verwacht, komt gelukkig bedrogen uit. Live zijn de zang en muziek anders, funky, fris en vooral swingend en boeiend. Uitschieters zijn ‘A Matter Of Facts’, de meezingers ‘On My Way’ en ‘You Can Do It', een onwijs opgerekte versie van ‘Free’ met toffe solo’s voor de toetsenist en bassist en een liedje in het Antilliaans over Curaçao waar de mooie zangeres geboren is. Hierbij lukt het Giovanca de volle Mezz (alweer) mee te laten zingen en zelfs een dansje te laten doen. Een groot succes, Giovanca is ‘on her way’.

Gezien: Nina June en Giovanca. Mezz 12 februari 2009.