Dak eraf bij Dr. Lektroluv

Eva Maria lauw voorprogramma, Dr. Lektroluv overweldigt uitverkochte Mezz

Tekst Lisa Ruskus ,

Dat het vrijdag de dertiende is, merkt niemand. Al lang van tevoren is het optreden van Dr. Lektroluv in Mezz uitverkocht en de groengemaskerde Belgische dj maakt zijn naam meer dan waar.

Eva Maria lauw voorprogramma, Dr. Lektroluv overweldigt uitverkochte Mezz

Al lang van tevoren is het optreden van Dr. Lektroluv in Mezz uitverkocht. Dat het vrijdag de dertiende is, merkt niemand. Deze man mixt de ene vette beat met de andere, het publiek kan onmogelijk stil blijven staan. Zijn mengelmoes van electro, Electric Body Music (EBM) én new wave vormt een onstuimig geheel, waarvan je ledematen vanzelf op en neer gaan. De Amsterdamse dj Eva Maria krijgt de kans het publiek wat op te warmen, helaas voor haar walst de Belgische Lektroluv er daarna met zijn geweldige set overheen. 

Eva Maria werd verliefd op electro toen ze dj Tiga hoorde draaien. In tegenstelling tot Tiga maakt Eva Maria geen gebruik van voicesamples en gaan haar beats over het algemeen wat trager. Haar sound wordt omschreven als ‘warm en sexy’. Hoe warm en sexy deze ook is, toch gaat tien minuten van hetzelfde vervelen. De sound is over het algemeen weinig melodisch en kent weinig variatie. Het publiek lijkt ook niet erg enthousiast te worden. Een goede man achter mij noemt het geluid van Eva Maria ‘koffietafel-house’. Wat hij daar precies mee bedoelt, is mij niet helemaal duidelijk, het klonk niet erg positief. 

Het publiek wil dansen en helemaal loos gaan! Helaas lukt het Eva Maria niet om aan die wens te voldoen. Het Mezz-publiek is deze avond erg uiteenlopend. De gemiddelde leeftijd ligt zo ongeveer tussen de achttien en veertig jaar, maar tolerant als Nederlanders zijn, vinden wij dit gegeven juist alleen maar leuk. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe groter het feestje. Al dit volk komt natuurlijk voor onze groene, zuiderbuurman: Dr. Lektroluv! Deze artiest blijkt van een strakke planning: om kwart voor een begint zijn set, echter zien we de dj om vijf over half een in vol ornaat, via de hoofdingang binnenstappen. 

Dr. Lektroluv gaat door het leven als Stefaan Vandenberghe. Met zijn megadansbare remixes veroverde hij de electro-wereld als Dr. Lektroluv. Zijn dokterskostuum heeft de dj ingeruild voor een futuristische smoking. Dankzij zijn ouderwetse telefoonhoorn, die hij gebruikt als koptelefoon, ziet Dr. Lektroluv eruit als een uit Orwell’s ‘1984’ weggelopen kantoorklerk. De muziek van Dr. Lektroluv klinkt over het algemeen als ‘standaard’ electro. Echter horen we meerdere malen introotjes van Digitalism en het echte ‘New Wave drumcomputergeluid’. Als dan de Soulwax remix van MGMT's Kids voorbij komt staat de zaal pas echt op zijn kop. Er wordt fanatiek meegezongen en gedanst.

Of Dr. Lektroluv nu een paar duizend man voor zijn neus heeft staan bij I Love Techno in Gent of 450 man in Mezz Breda,overal waar hij komt is het een groot feest. Hoewel Lektroluv voornamelijk remixes maakt van bestaande nummers is het resultaat overweldigend. Vooral de subtiele ‘verwijzingen’ naar Digitalism, zijn briljant. Dr. Lektroluv is origineel genoeg om uren te kunnen boeien. Laat deze man alsjeblieft nooit meer ophouden met draaien! 

Gezien: Dr. Lektroluv en Eva Maria, 13 februari 2009, Mezz Breda