Avenue toneel voor geslaagde eerste editie Lokaal Kabaal

Nieuwkomers en oude garde blazen metalscene Breda nieuw leven in

Tekst Sabbas Smits Foto's Martijn Stadhouders ,

Op zondag 8 februari was De Avenue het toneel voor Lokaal Kabaal: een initiatief dat de komende drie maanden een podium biedt aan beginnende bands en ouwe rotten uit de hardere regionen van de Bredase muziekscene. Met direct een flinke bezetting: Hilton Dive, Witness The Fall, The Fifth Alliance, One Inch Men en Dark Intensions.

Nieuwkomers en oude garde blazen metalscene Breda nieuw leven in

Zondagmiddag en metal. Twee dingen die lange tijd, net zoals de paus en Holocaustontkenning, niet vaak met elkaar geassocieerd werden. Maar tijden veranderen en nu is er met de komst van Lokaal Kabaal gelukkig weer iets te beleven op zondagmiddag in Breda voor de liefhebber van metal en aanverwante genres. Met een divers aanbod aan bands en gratis entree is er alle rede voor een feestje. De Avenue is dan ook goed gevuld deze eerste editie.

Hilton Dive
opent niet alleen het spektakel, hetspeelt ook zijn eerste optreden in de nog prille carrière. Ze maken meteen duidelijk dat het menens is. De metal is lomp, hard, vuig en zit vol tempowisselingen waardoor het progressief en niet alledaags klinkt. De songs hebben een kop en een staart, maar Hilton Dive heeft vooral Pim van Zuilen achter de microfoon. Met een strot als de zijne zou je bijna spreken van een zegening. Bovenal staat er een frontman die vol power en overtuigingskracht laat zien dat dit een band is waar rekening mee gehouden moet worden. Natuurlijk zijn er schoonheidsfoutjes te ontdekken, met name de ritmesectie laat hier en daar te wensen over en de complexe gitaarpartijen zijn soms rommelig, maar dat is azijnpissen. Breda is een vette band rijker en Hilton Dive debuteert op indrukwekkende wijze. Men is gewaarschuwd!

Witness The Fall
lijkt vervolgens niet helemaal in vorm te zijn. Ze worden geplaagd door problemen met het geluid en de melancholische metalcore komt niet helemaal uit de verf. Misschien was het even wennen voor de band met nieuwe bassist en gitarist, want als de cafeïne eenmaal zijn werk gedaan lijkt te hebben, komt de band los. Het enthousiasme van nieuwkomer Chiel op gitaar geeft de band ook een extra impuls en ondanks de opstartproblemen weten de oude rotten een degelijke show weg te zetten. Misschien eindelijk eens tijd voor die eerste full-length heren?

Eén van de publieksfavorieten vandaag is duidelijk The Fifth Alliance. Het complexe hardcore geluid van deze relatief jonge band is dan ook bijzonder aanstekelijk. Daarnaast zorgt zangeres Silvia voor een troefkaart. Vet en afwisselend zo’n geweldige frontvrouw in je band, dat zeker, dat neemt niet weg dat ze veel te hard in de mix staat en daardoor het volledige geluid van de band overmeestert en domineert. Het klinkt dus niet optimaal vandaag, maar dit neemt niet weg dat ze de eerste voetjes van de vloer weten te krijgen. Misschien niet het beste optreden van de dag, of uit hun loopbaan, maar de band compenseert dit enigszins door enthousiasme en attitude.

Na al het hardcore geweld van de eerdere bands vormt de naar stoner neigende metal van One Inch Men voor een goede afwisseling. Het rockt, het heeft groove, de solo’s zijn vet en je moet van goede huize komen wil je je hoofd stil kunnen houden. Daarnaast gaat Jarno van Osch naar huis met de prijs voor beste drummer van de dag. Wat een geweldenaar! De hoge vocalen staan wat in contrast met het verder lome, zware geluid van de band, maar van een slechte zanger is zeker geen sprake. Sowieso staan er louter goede muzikanten op het podium.

Dat laatste geldt ook voor hekkensluiter Dark Intentions. Het vorig jaar verschenen ‘Destined To Burn’ kreeg lovende kritieken en laat een band vol klasse en internationale ambities horen. Het publiek gaat los op de mix van hardcore en jaren tachtig trash en de band toont zich een waardige afsluiter. Zanger Martijn schreeuwt alsof hij zijn stem de komende week niet nodig heeft en de snelle riffs zorgen zelfs bij mij voor kramp in de armen. Afgepeigerd en met piepende oren wordt het glas geheven op het slotakkoord van deze meer dan geslaagde middag. Lokaal Kabaal blijkt een goed initiatief om bands en liefhebbers van harde muziek samen te brengen en de Bredase metalscene nieuw leven in te blazen. Organisator Ferdi Wels spreekt van een geslaagde middag met potentie. Op 8 maart en 5 april zijn weer twee gratis middagjes kabaal gepland. Het is sowieso een goed excuus om een kerkbezoekje met schoonouders over te slaan.

Lokaal Kabaal: Hilton Dive, Witness The Fall, The Fifth Alliance, One Inch Men, Dark Intensions.
Gezien: De Avenue 8 februari 2009