Dat Nederland voor zo'n klein kikkerlandje ontzettend veel goeie producers aflevert weten we natuurlijk allemaal. Van EDM-helden als Martin Garrix en Afrojack tot aan YoungKio, de producer van de megahit 'Old Town Road'. Wie weet is Tjerk Lammers, beter bekend als LYMA, wel de volgende die internationaal zijn slag slaat. LYMA (spreek het uit als de hoofdstad van Peru) is hard bezig zijn muziekdroom uit te laten komen. Nu is de tijd aangebroken voor de eerste grote stap in zijn nog prille carrière: zijn eigen EP die net bij het Indie-label INI Movement uit is gebracht.

Het is ontzettend moeilijk om de sound van LYMA beknopt te beschrijven want het gaat echt alle kanten op. Van ontzettende funky r&b die wat weg heeft van Tom Misch, naar een op Surinaamse Soca geïnspireerde housetrack met een vleugje van een Bas Bron synthesizer. De bindende factor blijft de zwoele stem en natuurlijke sound die door de hele plaat te horen is. Na 10 seconden luisteren was ik al verkocht: Ik moet deze gast interviewen. We spreken af in Osdorp bij de studio van LYMA. Een aardig gedeelte van de EP is hier opgenomen en het is tevens de huidige verblijfplaats van Tjerk. Een gekraakt kantoorpand waar verleden week nog de politie kwam binnenstormen, vertelde LYMA. De koffie is klaar en er wordt wat Cubaanse salsa opgezet.

'In de Jordaan heb je Meneer Bruin die altijd vol vertrouwen staat te dansen. Hij belichaamt een beetje de kracht die ik kwijt was.'

Tekst loopt door onder de video.

Die videoclip van ‘Fading’ is echt heel vet geworden! Kan je daar wat over vertellen?
Fading gaat voor mij over mijn kracht terugvinden nadat ik allemaal dingen heb meegemaakt die best wel een heftige indruk hebben achtergelaten op mij. Ik had het idee dat de relaties die ik had opgebouwd met mensen aan het vervagen waren. Ik begon ook te twijfelen aan mijn herinneringen. Was het echt zo mooi of is dat de emotionele lading die ik eraan verbonden heb. Ik had het idee dat ik moest blijven vechten. Daarom zocht ik een manier om mijn eigen power terug te vinden en mijn zelfvertrouwen weer op te bouwen. In de Jordaan heb je Meneer Bruin die altijd vol vertrouwen daar staat te dansen, hij belichaamde een beetje die kracht die ik kwijt was. Hij geeft geen fucks, ik ken niemand die zo vol zelfvertrouwen zit. We zagen hem toen dansen op een pleintje en toen wisten we gelijk dat we hem die rol moesten geven. Hij is ook echt de beste acteur met wie ik ooit heb gewerkt. Hij heeft geen angst, what you see is what you get. Hij is echt overal voor in en kan dansen als een beest.

De EP heet ‘In Between Shifts’, wat bedoel je hier mee?
De EP is een samenbundeling van alle concepten die in mijn hoofd rondspelen. Meeste van de nummers heb ik gemaakt tussen verschillende werk shifts door. Ik werkte in de keuken en op het art-department van een film, hier stond altijd muziek aan. Ik was daar altijd meer mee bezig dan echt met werken. Het eerste wat ik altijd deed toen ik thuiskwam was dan gelijk alle ideeën die ik had uitwerken. Tegelijkertijd is er best wel veel gebeurt in mijn leven en heb ik het gevoel alsof er nu weer een nieuwe periode begint aan te breken.

Is ‘In Between Shifts’ de aankondiging van een nieuw hoofdstuk?
Het is meer een meetpunt. In mijn muziek ben ik ook heel dualistisch. Ik denk echt dat als je al mijn muziek naast elkaar legt dat je dan soms denk van what the fuck, zijn dit soms twee personen. Ergens ben ik heel rustig en relaxed, maar ergens ben ik ook ontzettend druk en all over the place. Die dualiteit dringt heel erg door in deze plaat. Die wisseling kan heel snel gaan, het ene nummer is heel rustig en het volgende nummer zit je te stuiteren. Dat is ook echt wie ik ben.

Wanneer ben je dan rustig en wanneer een stuiterbal?
Als ik nerveus ben dan word ik juist heel rustig. Voor een optreden ben ik ook altijd super rustig. Achteraf ga ik dan wel bijna door het platfond heen. Dat is natuurlijk ook wel deels de adrenaline, maar zo ben met het dagelijks leven ook.

Wat hoop je te bereiken met deze EP?
Een doel dat ik al langere tijd heb en dat nu eindelijk vervult gaat worden, is dat ik mijn eigen vinylplaat in de kast wil hebben staan. We gaan met INI Movement een samenwerking aan met Wicked Wax om 250 exemplaren drukken en te verkopen, dus die kan ik al afstrepen! Verder heb ik in mijn leven nog niet echt veel kunnen reizen, het voelde altijd een beetje als een overbodige luxe. Het lijkt mij daarom echt heel vet om te kunnen reizen met mijn muziek, met mensen in andere landen muziek te gaan maken en daar op te treden. Dat is sowieso al de kracht van muziek. Het kan mij het gevoel geven dat ik op een tropisch eiland zit ook al is dat niet zo. Dat probeer ik ook met mijn muziek, wat ik ook altijd zelf heb als ik het maak. Dat ik getransporteerd word, niet zozeer naar een plek die bestaat maar eerder naar een vlakte waar die muziek is. Waar mensen dan heen gestuurd worden wisselt een beetje per nummer, maar wat ik voor me zie is een soort Tropisch eiland in de ruimte ofzo. Waar je echt kan chillen, maar het ook een beetje spacey is.

Wil je mee naar LYMA’s eiland in de ruimte? Zijn nieuwe EP ‘In Between Shifts’ is te streamen op alle streamingservices zoals Spotify, Deezer, Apple Music, noem het maar op. Daarnaast zijn ook vinyl exemplaren van de EP verkrijgbaar via bandcamp.

Benieuwd naar LYMA live? Op 20 oktober is Tjerk te vinden, tijdens het Amsterdam Dance Event, live in Club Claire.