Vorig jaar maakten we al een festival overzicht en dit jaar doen we dat over. Een paar festivals zijn gestopt (zoals PITCH en Voltt), nieuwe festivals vullen de gaten op. Ga er lekker voor zitten en gooi die agenda vol.

DGTL

Wanneer: 30 maart-1 april
Waar: NDSM
Wat: DGTL is sinds jaar en dag vaste prik met pasen. Het festival bevindt zich op een interessant snijvlak tussen de underground en het grote publiek en is inmiddels óók al te vinden in São Paulo en Barcelona. 
Wie: zo’n beetje elke credible dj die flink wat mensen op de been brengt stond en staat er, waaronder Dixon, Maceo Plex en Jamie Jones. Maar ook nieuwe talenten als DJ Dustin, Job Sifre en Oceanic.

SOTU

Wanneer: 10-15 april
Waar: o.a. Vondelbunker, OCCII
Wat: Ben je op zoek naar de underground? Dan is SOTU (Sounds Of The Underground) de plek om te zijn. SOTU bestaat uit voornamelijk punk, prog-rock, psych, folk met een internationale focus én een filmprogramma.
Wie: o.a. Erik Ruin (US) & Dead Neanderthals (NL) en Vampillia (JP)
Prijs: € 15 passepartout, dagtickets zijn aan de deur(en) verkrijgbaar.

Oranjebloesem

Wanneer: 27 april
Waar: Blijburg
Wat: Oranjebloesem is voor het vierde jaar hét alternatief op Koningsdag voor koekhappen en klemzuipen tussen de hordes toeristen in de binnenstad. Op de affiche een mooie mix tussen house en techno dj's en live acts.  
Wie: o.a. KiNK, Job Jobse, Weval, Jungle By Night en Omar Souleyman
Prijs: € 37,50, voor de late beslissers € 40

Het Vrije Westen

Wanneer: 5 mei
Waar: Westerpark
Wat: Het Vrije Westen is een van de vele bevrijdingsfestivals in Nederland, maar doet zeker niet onder in de line up. Het Westergasterrein is de ultieme setting om de vrijheid te vieren met jouw favoriete Nederlandse artiesten. Met de afterparty Click X gaat het tot diep in de nacht door.   
Wie: o.a. My Baby (ambassadeurs van de Vrijheid)
Prijs: gratis

London Calling

Wanneer: 25 en 26 mei
Waar: Paradiso 
Wat: Na de sterke 25e jubileum-editie vorig jaar zijn we benieuwd welke opkomende indie acts London Calling dit jaar laat showcasen. In mei brandt het weer los met een fijne line up, vol met bands met een enorm potentieel.
Wie: o.a. Yungblud, Warmduscher, Husky Loops en Snapped Ankles.
Must see: Yungblud. Met de verve van Arctic Monkeys en een mengelmoes van indie en pop lijkt deze knul uit Groot-Brittanië de wereld aan zijn voeten te hebben. 
Prijs: €15 voor een dagkaart.

Lente Kabinet

Wanneer: 26 en 27 mei
Waar: 't Twiske
Wat: Lentekabinet gaat tweedaags! Het broertje van Dekmantel wordt groot. Vernieuwing wordt aan de man gebracht en met (maar) twee stages is het makkelijk om alle actie mee te pikken.
Wie: o.a. Betonkunst & Palmbomen II, Ben Ufo, Arp Frique en Kokoko
Must see: Betonkunst en Palmbomen II. Zo'n collab valt natuurlijk niet te missen, dat wordt een onvergetelijke set van twee topartiesten. 
Prijs: € 68 per weekendticket.

909

Wanneer: 26 mei
Waar: Amsterdamse Bos
Wat: 909 is een charmant en kleinschalig technofestival midden in het Amsterdamse Bos, tussen het groen en aan het water. Het is in 2011 begonnen voor de echte technoliefhebber als een ode aan de Roland drumcomputer TR-909.
Wie: o.a. Chris Liebing, Ellen Allien, Speedy J, Steve Rachmad, Nuno dos Santos
Prijs: € 38,25

Amsterdam Open Air

Wanneer: 2 en 3 juni
Waar: Gaasperpark
Wat: Amsterdam Open Air is voor het achtste jaar op rij vaste prik op of rond het eerste weekend van juni. De enorme hoeveeldheid podia en co-hosts maakt het festival onderscheidend maar ook schier onmogelijk alles te zien. Maar dat is niet erg, het gaat bij dit festival net zo om de heerlijke sfeer in het park als om de dansjes.
Wie: o.a. DJ Tennis, Kriss Kross Amsterdam en De Sluwe Vos.
Prijs: alleen nog camping + festivaltickets voor €129,50

Strange Sounds From Beyond

Wanneer: 23-24 juni
Waar: NDSM-werf en Noorderlicht 
Wat: Derde editie van het frisse festival Strange Sounds From Beyond, dat voorbij de (elektronische) popmuziek uit Europa en de VS kijkt. Voor het eerst een weekender waardoor er nog meer ruimte voor onbekende muziek is. 
Line-up: o.a. Deena Abdelwahed, African Acid From The Future, Antal en Die Wilde Jagd
Prijs: € 36 per dag, €63 voor een weekend

Awakenings

Wanneer: 30 juni-1 juli 
Waar: Spaarnwoude
Wat: Awakenings is dé plek waar je als dj minstens één keer in je leven moet hebben gedraaid. 
Wie: o.a. Adam Beyer, Ricardo Villalobos, The Black Madonna, Maceo Plex en KiNK maar ook veel dj's die inmiddels de kleine festivals ontgroeid zijn. 
Must see: Maceo Plex. De man draait als een malle en heeft zijn plekken op de verschillende festivals zeker verdiend. 
Prijs: € 62,50 dagticket, € 95 voor een weekender.

Welcome To The Future

Wanneer: 21 juli
Waar: 't Twiske
Wat: Een van de succesvolste en intiemste house -en technofestivals van het land en bewezen springplank voor nieuw talent.
Line-up: o.a. Chris Liebing, Anotr, Boris Werner en Chicago Loop
Must see: Chris Liebing, deze dj zet altijd weer iets anders neer en elke set blijft fantastisch.
Prijs: € 57,90

Milkshake

Wanneer: 28-29 juli
Waar: Westerpark
Wat: Een blijvertje in het mooie Westerpark is Milkshake voor de jaarlijkse viering van liefde en diversiteit. De focus ligt op het uitgedoste, tolerante publiek en niet op grote namen zoals headliner festivals als Lowlands of Pinkpop.
Line up: n.n.b., eerdere jaren o.a. Mykki Blanco, Steffi, Sandrien en Doppelgang. 
Prijs: € 51,25 per dag, € 86,25 weekend.

Landjuweel

Wanneer: 25-29 juli
Waar: Ruigoord 
Wat: Landjuweel is het grootste, jaarlijkse evenement in Ruigoord, het kunstenaarsdorp in de haven van Amsterdam waar het gedachtegoed van de jaren zestig, van Provo en de hippiebeweging nog steeds voortleeft. De plek voor muziek, kunst en ronddwalen alsof de tijd niet bestaat.
Wie: n.n.b.
Prijs: n.n.b.

Dekmantel

Wanneer: 1-5 augusus
Waar: Amsterdamse Bos 
Wat: Dekmantel is een festival dat al tijden een understatement is. De spin off van Lente Kabinet heeft zich ontwikkeld tot een van de beste fijnproevers-festivals in Nederland en ver daarbuiten.
Wie: De vraag is vooral: wie staat er niet. Met namen als Bruxas en een liveset van An-i belooft het een mooi festival te worden.
Prijs: er zijn nog kaarten voor 1 en 2 augustus; voor € 32.- ben je erbij. 

Appelsap

Wanneer: 11 augustus
Waar: Flevopark 
Wat: Appelsap is het oudste hiphopfestival in Amsterdam én Nederland en een enorm mooie showcase voor de Nederhop.
Wie: de line-up moet nog bekend worden gemaakt, maar de datum is er én de kaartverkoop is gestart.
Prijs: € 44,25 voor een regular ticket. Wees er snel bij, want het is de laatste ronde!

Loveland Festival

Wanneer: 11-12 augustus
Waar: Sloterpark
Wat: In een van de meest rustige en mooie parken van Amsterdam verrijst deze zomer weer het festival van Loveland, het platform dat al sinds 1995 dance events organiseert. 
Wie: o.a. Dixon, Applescal, Gerd Janson, Jeff Mills 
Prijs: € 69,87

Drumcode Festival

Wanneer: 18 augustus
Wat: Vorig jaar kwam een einde aan een reeks van twaalf festivals op de NDSM-werf onder de naam Voltt, het Amsterdamse technoplatform. Op dezelfde plek komt dit jaar iets nieuws: Drumcode Festival, een samenwerking tussen het label van Adam Beyer, VOLTT's Bart Skils en Awakenings. 
Wie: o.a. Adam Beyer, La Fleur, Amelie Lens, Joseph Capriati
Prijs: € 49,95

Strafwerk

Wanneer: 18 augustus
Waar: Blijburg
Wat: Strafwerk heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een stevige event organisatie met memorabele feesten op Koningsdag en andere feestdagen op het cv. Ook een headliner festival mocht niet ontbreken en lijkt op Blijburg precies op de juiste locatie te zijn beland. 
Line-up: o.a. Henrik Schwarz, Kölsch, Maceo Plex, Mind Against, Joris Voorn
Prijs: € 42,50

The Brave

Wanneer: 25 augustus
Waar: Fruittuin van West
Wat: Singer songwriter festival The Brave gaat zijn 5e jaar in. De line-up lijkt nog wat dunnetjes maar er zitten nieuwe namen aan te komen. Wij zijn benieuwd!
Wie: o.a. Seafret, Nathan Ball en Axel Flovent
Prijs: earlybirds zijn € 22,50

Once In A Blue Moon

Wanneer:  25 augustus
Waar: Amsterdamse Bos
Wat: Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van americana, country en folk muziek. Het Amsterdamse Bos is een hele mooie setting tegen het einde van de zomer en prettig om een ander type festival op te zien komen ten opzichte van de gevulde dance kalender.
Wie: o.a. Tim Knol, The Mavericks. 
Prijs: € 59,40

Encore

Wanneer: 25 augustus
Waar: NDSM
Wat: Het tweede hiphopfestival in deze lijst, maar deze doet zeker niet onder voor Appelsap. Ook hier is nog niks bekend, maar de vorige editie was goed. Een steady festival met waarschijnlijk weer een mooie line up op komst. 
Wie: n.n.b.
Prijs: € 44

Mysteryland

Wanneer: 25-26 augustus
Waar:  Haarlemmermeer
Wat: Niemand kan bedenken dat Mysteryland zou missen in de Hollandse festivalzomer. De zelfverklaarde moeder der dancefestivals kleurt al vanaf 1993 het festivallandschap.
Wie: uitputtende line up, gevuld met EDM, hardcore, techno en house dj's zoals Hardwell, Dano en Fatboy Slim maar ook Hollandse hiphop van Ronnie Flex.
Prijs: € 149 voor een weekendticket met camping, € 74,50 voor een dagticket.

Zeezout

Wanneer: 8 september
Waar: Blijburg
Wat: ZeeZout zit er zeker niet zo op als Dekmantel, maar biedt wel degelijk een zeer smaakvol house- en techno-festival (naast een hele berg aan losse feesten) voor een frivool publiek.
Wie: o.a. Blawan, Midland, Motor City Drum Ensemble, The Hacker
Prijs: € 33 (early bird)

ADE

Wanneer: 18-22 oktober
Waar: ca. 150 locaties
Wat: Amsterdam Dance Event is al jaren lang een paradepaardje voor Amsterdam. Jaarlijks wordt dit festival groter en de focus van de internationale pers is ook enorm op dit festival. De datums zijn net klaargezet, het is nu alleen wachten tot de line-up binnendruppelt. Zowel het showcase gedeelte als de conferentie zijn dé plek om je te presenteren aan de mondiale muziekindustrie. 

Popronde eindfeest

Wanneer: 24 november 
Waar: Q-factory
Wat: Het grootste showcasefestival in landoppervlakte staat altijd garant voor een lichting nieuw Nederlands poptalent dat het verschil gaat maken nadat zij de Popronde hebben voltooid. Op het eindfeest staat het beste van het beste van 3 maanden Popronde. Kortom, weer een leuke manier om het poplandschap van morgen te bekijken.
Wie: n.n.b.
Prijs: n.n.b.