14:07 Loting bepaalt welk festival doorgaat: Appelsap of Roots Open Air

Opmerkelijk en bizar nieuws voor succesfestivals Amsterdam-Oost

Elize van den Berg ,

Loting
Het Parool komt zojuist met het bizarre nieuws dat Appelsap Festival en Roots Open Air elkaar ongewild dwars zitten. Er wordt maar voor één van de twee een vergunning afgegeven; een loting beslist wie de gelukkige is.

Oost paste het evenementenbeleid in september aan, na herhaalde klachten uit de Oosterparkbuurt over de zomerfestivals. In dat beleid is jaarlijks ruimte voor maar één feest in een afgesloten Oosterpark. De deelraad wil hiermee bewoners tegemoet komen die vinden dat het park voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Vooral voor de organisatie van Appelsap kwam de loting compleet uit de lucht vallen. 'Dat er nog maar één vergunning zou worden afgegeven om het Oosterpark af te sluiten voor een festival, wisten we. Maar dat Roots Open Air er ook één zou aanvragen, was nieuw voor ons,' zegt Joris Methorst van Appelsap. Het besluit van het Rootsbestuur om voor het eerst sinds het bestaan entree te vragen, werd genomen toen een sponsor zich terugtrok en de gemeente aandrong op meer cultureel ondernemerschap, zegt Frans Goossens, verantwoordelijk voor de organisatie van Roots.

Dat nu mogelijk één van de twee festivals - die tienduizenden bezoekers trekken - dit jaar niet door kan gaan, noemen de organisatoren doodzonde en het gevolg van inconsequent beleid. Methorst: 'De gemeente wil dat we ondernemerschap tonen en de veiligheid van bezoekers garanderen. Daarvoor moeten we het park afsluiten. Het stadsdeel heeft ons altijd gesteund met subsidies, wat betekent dat het ons feest de moeite waard vindt. Maar op deze manier wordt het ons erg moeilijk gemaakt.'


  

   dagelijks het laatste nieuws