Zwart Licht in GTST?

Kunst en commercie bij eerste editie van PRomote Your Art op Akwasi's verjaardag in Rozentheater

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Irina Raiu ,

Binnen een jaar na het vormen van de groep was het debuut Bliksemschicht af om in eigen beheer uit te brengen. Twee maanden later lag het album in de winkel met het Top Notch stempel erop. De carrière van Zwart Licht belandde met de platendeal voor vier albums op zak in een stroomversnelling. Vanavond zitten ze Op De Bank in het Rozentheater en vertellen ze hoe ze dit hebben ervaren.

PRomote Your Art is een avond waar jonge creatievelingen samenkomen om te netwerken, elkaar te inspireren, advies in te winnen over het vinden van opdrachtgevers en niet in de laatste plaats om hun kunst te promoten. De eerste editie van dit evenement wordt gehouden in het Rozentheater. Interviewster Kim Dankoor houdt een Op De Bank Met… sessie met kunstenaar en illustrator Selwyn Senatori en interviewt Zwart Licht over de stroomversnelling waarin ze zijn terechtgekomen sinds 2007. Tussendoor draait dj Shug La Sheedah, van het Dam Dutchess project van Studio West een selectie goude oude hiphop nummers en worden bezoekers naast de beelden van Bob Ross geëntertaind met een kleine Art Market waar een aantal kunstenaars hun werk vertonen en verkopen.

Dinsdag 6 maart 2012 is een speciale datum, want Akwasi, mc van Zwart Licht, is vandaag jarig. Voor deze gelegenheid releaste hij vorig jaar het nummer Aan Jou, maar wordt hij vanavond toegezongen en krijgt hij een verjaardagstaart van de organisatie. Op de bank vertellen de drie heren over de periode waarin zij begonnen in de oefenruimtes van Studio West in 2007 en hoe hun naam is ontstaan. "En toen was er licht. Zwart Licht". Akwasi vult vanavond aan: "Als je de van Dale opent en het woord zwart opzoekt, dan lees je woorden als vuil en donker. Vervolgens gaat het nog even door met termen als als zwart geld, zwart werken en Zwarte Piet. Het zijn hoofdzakelijk interpretaties en connotaties die er aan het woord zwart worden verbonden. Wij willen licht brengen en iets positiefs toevoegen aan het woord zwart.” Beatbakker Hayzee: "Naast school en werk zijn wij vanaf het begin altijd voor de volle honderd procent voor de muziek gegaan, maar we hadden nooit gedacht dat het zo zou lopen. Daarnaast is 'bij jezelf blijven' en 'doen wat goed voelt' altijd het belangrijkste geweest voor ons." Leeroy vult aan: "Wat Zwart Licht daarom onderscheidt van de rest, is dat wij springen. Ik weet niet wat het is, maar we springen altijd en iedereen doet altijd mee." Wat doen de heren over vijf jaar? “Dan springen we nog steeds, vieren we dan ons tienjarig bestaan en tellen wij internationaal mee in de hiphopscene.”

Het snelle succes kent ook minder aangename kanten, aldus Leeroy. "Mensen gaan anders naar je kijken, alsof je ineens veranderd bent. Ook kan je niet meer schuilen. Jaren terug zaten we in een programma van 101barz, met een item talent van de week. Akwasi represente daar en ik stond er maar naast een beetje stoere moves te maken. Ik schaam me kapot, als ik dat terugzie.” Niet alles ging in een keer goed overigens, zo vertelt Akwasi. "Het concept van Zwart Licht overbrengen op iemand anders die het moet vertalen naar een videoclip werkte de eerste keren niet echt. Bij Back Up Staat Klaar en Vanaf Nu hebben we toen alles zelf gedaan. De rest van onze videos vinden we eigenlijk niet goed." Maar hun ambities gaan verder, zo vervolgt Leeroy. "Neem iemand als Gers, hij maakt weliswaar toegankelijkere hiphop dan ons, maar hij staat nu al heel lang in de hitlijsten bovenaan. Ik hoop dat dat meer mogelijkheden oplevert voor hiphopartiesten in de toekomst en misschien zelfs een keer een rol in GTST."

Creativiteit of commercie?
Muziek verkopen is natuurlijk ook een vorm van commercie, zo vertelt Leeroy. "We wilden ooit een theatertour maken, maar daarvoor moesten we de show aanpassen aan het publiek. Zo'n theater moet wel vol zitten natuurlijk, maar tegelijkertijd wil je niet je ‘kontje’ verkopen. Dat bleek dus niet echt iets voor ons, maar misschien meer tv en film zien we wel zitten." Die laatste droom is sinds kort realiteit. Afgelopen maand werd het nummer Geau geau als soundtrack gekozen voor de Nederlandse speelfilm Zombibi.