Yori Swart viert succes met nieuwe clip

Veel nieuw werk Swart in oktober al te horen tijdens najaarsclubtour

Pepijn van Gils ,

Na een overtuigende eerste zege op Noorderslag in januari van dit jaar, openden langzaam de deuren van de Nederlandse poppodia voor Yori Swart. Tijdens een bescheiden clubtour in de kleine zalen van o.a. Paradiso en Tivoli veroverde zij langzaam steeds meer harten en is het na de volle festivalagenda deze zomer, in het najaar tijd voor een rentree in de grote zalen van de randstedelijke poptempels. Hoog tijd om de eerste successen te delen met het groeiend aantal fans in de vorm van een nieuwe clip, gemaakt door Andreas Stillman en Emmanuel Tenenbaum.

De clip is voornamelijk gemaakt omdat Swart het zelf altijd erg leuk vindt om beelden te zien bij muziek. "Als de sfeer van een lied bevestigd wordt in het visuele, dan heeft dat een grote meerwaarde en krijgt een nummer voor mij meerdere lagen. Deze clip is niet zoals bij I Say Nothing gemaakt op het nummer. We hadden te gek live materiaal van mijn bijzondere clubtour van afgelopen voorjaar en dat wilde ik graag laten zien. Het nummer Secretly Sleeping leent zich daar erg goed voor."

Dit is overigens niet de laatste clip die uitkomt van dit album. "Op het moment ben ik bezig een video te maken voor mijn meest speciale nummer van het album. Dankzij een video zet ik daar een bepaalde sfeer neer en probeer ik er een verhaal bij te vertellenn, dat essentieel is om het nummer goed te begrijpen. Niet dat het moet of omdat het per sé een single is, maar gewoon omdat het ontzettend tof is om te doen. Een week voor ons optreden op Noorderslag brachten we mijn eerste single I Say Nothing uit, en die werd goed opgepikt op 3FM. Die heeft lang op de radio playlist gestaan. Het werd daarom ook weer tijd voor een nieuw nummer; Secretly Sleeping."

De clip is dus geen nieuwe single, die nu uitkomt. "Nee, het nummer bestaat al veel langer dan de plaat zelf en haalt voor mij vooral veel persoonlijke herinneringen naar boven. Herinneringen waarin zowel onzekerheid, vermoeidheid en strijd met alles om me heen mijn leven bepaalde. Op dit moment ben ik bezig met waar ik al zó lang voor vecht en zie ik dit echt als een pril begin van de muziek die ik uiteindelijk wil gaan maken. Misschien is Secretly Sleeping niet het nummer waarin echt de top van mijn kunnen naar boven komt, maar wel een nummer dat mij laat zien om altijd door te gaan en te vechten voor wat je lief is.

De clip is opgenomen tijdens clubtour in Paradiso en Tivoli van afgelopen voorjaar. "Op 2 oktober sta ik opnieuw in Paradiso met mijn band, maar dan in de grote zaal. Daar leef ik met de band echt naar toe en dankzij een drukke festivaltour deze zomer kunnen we ons goed voorbereiden. Bovendien zullen er dan ook veel nieuwe nummers voorbij komen."