Ultra heeft de toekomst

In navolging van de Minny Pops, ook The Tapes weer op het podium in de Melkweg

Pepijn van Gils ,

Het afgelopen jaar groeide de belangstelling voor de Ultra beweging uit de vroege jaren tachtig. Dit komt mede door een nieuwe stroom aan hedendaagse bands en artiesten die zich door deze periode geïnspireerd voelen, zoals Rats On Rafts en Wooden Constructions. En compleet verrast laten generatie X en Y zich ineens bedienen door de rijke schare aan Ultra bands die Nederland in die tijd rijk was, en dus nog altijd is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Minny Pops, die tijdens hun UK Réunion Tour begin januari, Rats On Rafts onder hun vleugels meenam naar de bakermat van de punkscene.

Na de tour door Engeland en de verrassende suite-uitvoering van het debuutalbum ‘Drastic Measures, Drastic Movement’ afgelopen maart, is de band klaar voor een uniek en eenmalig optreden in de Melkweg, waarmee zij voorlopig hun reünie besluiten. Hierbij zullen vooral nummers gespeeld worden van hun tweede album ‘Sparks In A Dark Room’ (1982), dat verscheen op het toonaangevende Factory Benelux label.

The Tapes exclusieve EP
Op 12 februari 1982 nam new wave boegbeeld The Tapes afscheid met een groots concert in een vol Paradiso. Dertig jaar na dato keert de band ter gelegenheid van ULTRA2012 terug op het podium. Om dit te vieren ontvangen alle bezoekers van het concert een download-kaart met een code voor een exclusieve digitale EP van The Tapes met vier live-tracks uit 1981. Van de vijfmansbezetting uit 1982 zijn er drie weer van de partij: Rolf Hermsen (zang), Peter Meuris (drums) en Dennis Duchhart (gitaar), aangevuld met nieuwkomers Mark Drillich (bas), Martijn Voorvelt (gitaar) en Rogier Voorvelt (toetsen).

Daarnaast is de Mediaroom een audiovisuele ULTRA EXPO te zien over de vroege jaren tachtig in Amsterdam, met speciale aandacht voor club De Koer en WHS Radio, samengesteld door Eddy de Clercq (DJ, De Koer), Oscar Smit (redacteur Vinyl/ DJ in Mazzo), Menno Grootveld (PKP-TV, Rabotnik) en Rogier van der Ploeg (PKP-TV).

In de Galerie is de tentoonstelling Foto’s voor Vinyl 1981-1988 te bezichtigen, met werk van o.a. Maarten Corbijn, Erwin Olaf en Roy Tee, gecureerd door Wim van Sinderen (redacteur Vinyl/ curator Fotomuseum Den Haag) terwijl in de Cinema het programma Unzipping ULTRA plaatsvindt, met lezing en debat van Stan Rijven, Harold Schellinx, Marcel van Schooten, Atze de Vrieze en Peter Bruyn en een filmvertoning van Bob Visser’s ‘Het Veld van Eer’.

Ook zijn er optredens van Truus de Groot (Plus Instruments) + Liesbeth Esselink (Solex) en Toon Bressers (ex-Nasmak) + Younes Riad, stadsdichter Menno Wigman en jonge bands Bertin, The Sugarettes, Katadreuffe, Wooden Constructions, The Tobacconists, gevolgd door DJ Gijsbert Kamer, Gonzo (circus) en Eindbaas DJ’s.