Muzikaal potje ballen op Soccerrocker

Cultureel / muzikaal festival groeide in vijf jaar tijd uit van een bierviltje naar een heuze stagetruck

Redactie Amsterdam ,

Zaterdag 19 mei organiseert de Amsterdamse voetbalvereniging DVVA alweer voor de vijfde keer het cultureel voetbalfestival SoccerRocker. Ooit begonnen als voetbaltoernooi met muziek is SoccerRocker inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig cultureel evenement met live-(rock)muziek, theater en spoken word. 3voor12amsterdam sprak met organisator Adriaan Woudstra over het ontstaan van het festival en het programma van aanstaande zaterdag.

Optredens
De hele dag wordt er gevoetbald door zowel dames- als herenteams. Speciale gast op deze editie is schrijver/dichter Nico Dijkshoorn. Hij zal in de voetbalkantine van DVVA voorlezen uit eigen werk. Verder zijn er optredens van o.a. Automatic Sam, Black Bottle Riot en Menno Pot. De voetbalfinales staan onder leiding van oud- betaald voetbal scheidsrechter Roelof Luinge. Het maximum aantal teams is inmiddels bereikt, maar het gratis festival biedt nog plek zat voor voetbal-, en muziekliefhebbers voor langs de lijn.

Ontstaan
Soccerrocker ontstond vijf jaar geleden op de achterkant van een bierviltje na een wedstrijd. "Soccerrocker is eigenlijk ontstaan, omdat wij een heel muzikaal team hadden. In ons team speelde bandleden van The Sylverster Stallonies en Check 1-2. Zo ontstond onder het genot van een potje bier na een wedstrijd het idee om de mooiste bijzaken in het leven van de man (voetbal, bier, muziek) op een hoop te gooien en er een volle dag mee te vullen."

Het toernooi dat al een podium bood aan bands als Shaking Godspeed, The PaceshiftersBeavershot en The Pacifix, groeide de afgelopen jaren uit tot de culturele/muzikale aftrap van het Amsterdams festivalseizoen. "In het eerste jaar organiseerden wij een dagtoernooi waar overal gewoon ghettoblasters langs de lijn stonden. Dat was meteen een succes, waarna wij verder zijn gaan denken. Dit jaar rijden wij voor het eerst een heuze stagetruck het terrein op en treden na de finales van het toernooi Atomatic Sam, Black Bottle Riot, Ze Mannschaft en Lemon op. Daarnaast verbinden dit jaar SubUrban Records en Football Culture zich aan het festival." Ook op het veld zie je de muziek terug. "Op het veld staat ook een team van Suburban Records zelf en muzikaal reisleider Henk Kanning (LiveXS) en Ronald Keizer (Manager Jungle By Night) doen mee aan het toernooi."

Nico Dijkshoorn
Ieder jaar verbreedt het festival zich een ook beetje. "Naast Nico Dijkshoorn, die zelf in een grijs verleden bij de Amsterdamse vereniging speelde, is de kantine van DVVA ook de plek waar Volkskrant-journalist en Ajax-watcher Menno Pot en de Haagse dichter Boozy de Kok zullen voorlezen uit eigen werk. Muziek in de kantine is er van Mevrouw Tamara en Sophie Veline.

Champions League Finale 2012
SoccerRocker wordt om 20.30 uur onderbroken voor het uitzenden van de Champions League-finale op groot scherm. "Wat mooi uitkomt, is dat sinds vorig jaar de Champions League finale niet meer op woensdag wordt gespeeld, maar op zaterdag. Dat valt nu dus voor de tweede keer op dezelfde dag als Soccerrocker. Aansluitend zijn er nog optredens van de Amsterdamse bands The Sylvester Stallonies en Goeiemiddag. De DJ's van Dans le Rock draaien tenslotte de leukste alternatieve hits tot in de late uurtjes."

Programma    
     
12.30 – 13.00   Sophie Veline
13.15 – 13.30   Boozy de Kok
14.00 – 14.30   Menno Pot
14.45 – 15.15   Mevrouw Tamara
15.30 – 16.00   Nico Dijkshoorn
16.00 – 16.45   Lemon
17.15 – 18.00   Ze Mannschaft
18.30 – 19.15   Black Bottle Riot
19.45 – 20.30   Automatic Sam
     
20:30 – 23:00   Champions League Finale
    FC Bayern München
    FC Chelsea
     
23.00 – 23.30
  Goeiemiddag!
24.00 – 00.30   Sylvester Stallonies
00.30 – einde   Dans le Rock


Soccerrocker
begint om 12:00 op Sportpark Drieburg in Amsterdam-Oost.