Dam Dutchess stappen uit de schaduw

Vrouwelijk talent treedt naar voren in hiphopscene

Armande Harmsen ,

Studio West presenteert in samenwerking met MC Melodee (La Melodia) een nieuwe lichting vrouwelijke hiphopartiesten die klaar zijn voor het echte werk. Op 7 februari presenteren de acht dames een showcase tijdens de wekelijkse Live on the Low-avond in Winston Kingdom.

Een bekende in de Amsterdamse scene is MC Melodee, die al ruim 14 jaar aan de hiphop weg timmert, en nog bekender is met La Melodia, dat in 2004 is ontstaan. MC Melodee is momenteel bezig met haar solo-project en heeft daarnaast tijd gemaakt om zich bezig te houden met Dam Dutchess, een hiphopplatform voor vrouwen in samenwerking met Studio West. Binnenkort interviewt 3voor12/Amsterdam Melodee en vanavond kondigt ze de dames uit het project aan tijdens de showcase.

Wat opvalt is dat veel dames die op de bühne staan multitalenten met verve zijn. De MC's zijn veelal ook poëten/producers/theatermakers/kunstenaars en de DJ's hebben al de nodige ervaring op het podium of in evenementenorganisatie. Daarbij is iedere dutchess actief in meer dan één ander project in de creatieve industrie.

De Afrikaans/Amsterdamse Azahlee combineert Afrikaanse beats met bewogen spoken word lyrics. Het tweede nummer van haar set is hiervan het typische voorbeeld. Hier haar introductiefilm voor Dam Dutchess met een impressie van haar stijl.

De Rotterdamse D-Luzion is een opvallende verschijning die al een heuse intro krijgt van MC Melodee. Deze dame produceert namelijk zelf de beats waarbij zij vanavond optreedt. De tweede dutchess van de avond toont haar muzikaliteit en wisselt met gemak van rap naar zang en krijgt de eerste shout outs vanuit het publiek als zij lange hoge uithalen doet, met twee mannen op backup. De rest van de avond is er speciaal een -all female band- geregeld, aldus Wendy de Vries van Studio West.

De Amsterdamse Shedney Ruffin zet de vibe die D-Luzion heeft veroorzaakt in de zaal door met haar pakkende beats en geweldige flow. De internationale podiumervaring is te merken, zij weet het publiek goed te bespelen. Engelse teksten stromen eruit als een waterval en de energie die zij uitstraalt is aanstekelijk. Deze dame maakt ook onderdeel uit van het duo Skillz4Breakfast, dat vorig jaar nog in de finale stond van Most Wanted. In de zomer van 2012 brengt zij haar EP 5th Column uit.

Een andere Amsterdamse, volgens MC Melodee een dame met 'mad veel humor' Tieka, bestijgt het podium samen met haar mede mc van het project RBBP om het nummer LALALA, voorheen NANANA te presenteren. Volgende week komt deze single uit. Ondanks de simpele titel is het optreden met spoken word intro, gevolgd door een knallend synchrone zang/rap en danspasjes set, alles behalve simpel, net zoals de gedichten die deze deels Filipijnse, deels Indonesische vrouw ook schrijft.

Tussen de optredens van de MC's door draaien de DJ's van Dam Dutchess hun set. Dahlilah oftewel Empress Dee begon al op zestienjarige leeftijd met het selecteren van liedjes voor Mosa FM en in samenwerking met Knockout organiseerde ze in het verleden maandelijks dancehall-reggae evenementen in de Melkweg, waar zij begon met DJ'en. Dalilah is op het moment bezig met haar mixtape.

DJ Shug la Sheedah, die een wekelijks radioprogramma host bij Getmixed radio, staat voor R&B/swingbeat/classics en Caribbean en de zaal mee terug nemen naar de 'goeie oude tijden', is haar voornaamste doel als zij achter de draaitafels staat. Dit gebeurt ook in de Winston, met succes. Hieronder een indruk van haar set.

Over Dam Dutchess

In november 2011 begon de werving naar vrouwelijke hiphop artiesten door Studio West in samenwerking met MC Melodee. Projectleider bij Studio West, Wendy de Vries vertelt ons dat Dam Dutchess, bestaande uit acht dames, op 10 december 2011 ontstond. Dutchess staat voor de Nederlandse dames/ hertoginnen en Dam slaat op hun afkomst uit Rotterdam en Amsterdam. De samenwerking is een initiatief om meer aandacht te vestigen op vrouwelijke hiphopartiesten in Nederland en hen uit de schaduw van hun mannelijke concurrenten te halen. De eerste showcase van de dames is vanavond tijdens Live on the Low.

DJ Mixturess begon in 2007 als DJ en deze dutchess mixt en sampled onwaarschijnlijk verschillende stijlen en beats. Deze dame heeft onder andere al bij Buma Beats Rotterdam gedraaid. Wat opvalt vanavond naast het genoemde, is dat deze dutchess geen beginners zijn. Ze zijn klaar voor het echte werk en dus klaar om uit de schaduw van hun mannelijke collega's in de hiphop scene te stappen. Een mooi initiatief en doel, ook nu Zanillya net als eerste vrouwelijke MC de Grote Prijs hiphop won en wellicht de weg hierbij wat meer vrij heeft gemaakt. De avond gaat tot in de late uurtjes door met een open mic, zoals deze elke dinsdag wordt afgesloten. Binnenkort is een compilatie te vinden van de showcase avond op de site van Live on the Low.