Docu over Amsterdamse dancescene opent 5 Days Off

"De dancescene floreert hier, zelfs Berlijn kijkt tegenwoordig naar Amsterdam"

Sjoerd Huismans ,

Het gaat goed met de Amsterdamse dancescene, denken Sanne Remmerswaal en Sacha Krynen. In samenwerking met 3voor12amsterdam maakten zij de documentaire Amsterdam Dance Report 2011/2012. In deze reportage interviewen zij negentien bekende en minder bekende dj’s over de stand van zaken in de scene. Op het Amsterdamse dancefestival 5 Days Off fungeert de documentaire als opening.

“Sacha en ik zijn allerlei festivals langsgegaan”, zegt Remmerswaal. “Vanuit de vraag: waar staat de Amsterdamse dancescene?” In samenwerking met 3voor12amsterdam hebben ze het project opgezet. “3voor12 is nog steeds vooral op bandjes en singer/songwriters gericht”, denkt Sanne. “Terwijl zelfs in Berlijn, het mekka van de elektronische muziek, tegenwoordig naar Amsterdam wordt gekeken. De dancescene floreert hier.”

Remmerswaal en Krynen begonnen bij twee onbekende dj’s, Frank Haag en Tim Wolff. Twee zeer verschillende maar grote talenten, zegt de documentairemaker: “Tim Wolff speelt harde techno, terwijl Frank Haag juist een soort atmosferische soundscapes produceert.” De twee jonge dj’s bleken enthousiast. Reden voor Remmerswaal en Krynen om de stoute schoenen aan te trekken en grotere dj’s te benaderen. “Via Haag en Wolff zijn we in contact gekomen met Steve Rachmad, een legende in de Amsterdamse technoscene. Ook hij wilde meewerken.”

Dat is het mooie van de Amsterdamse dancescene, denken de makers. Steeds meer jong talent staat op, terwijl de oude garde ook nog steeds meedraait. In Amsterdam Dance Report 2011/2012 komen deze twee groepen allebei aan bod. Van gevestigde namen als Dimitri Kneppers, Isis, Joost van Bellen en Quazar tot de nieuwe generatie met Olivier Weiter, Arjuna Schiks, Sandrien, Boris Werner en Cinnaman. Daarbij kunnen alle stijlen uit de dancegeschiedenis tegenwoordig weer, en wordt minder in hokjes gedacht.

“De rode draad van de documentaire bestaat uit de interviews met de dj’s”, vertelt Remmerswaal. “Dat wordt natuurlijk aangevuld met muziek. Helaas hebben nog niet alle geïnterviewde dj’s muziek ingestuurd. Maar deze week gaan we de documentaire alvast aan hen laten zien, dus ik hoop dat iedereen dan alsnog zijn muziek erin wil.”

Het enige waar Remmerswaal niet over te spreken is, is het overheidsbeleid met betrekking tot dance. “De dancescene is gezond, de grond voor nieuw talent is vruchtbaar, maar het overheidsbeleid werkt helaas vaak tegen. Broedplaatsen als de NSDM-werf worden niet genoeg ondersteund. Je hebt dat soort plekken nodig voor dj’s om te kunnen rijpen.” Veel mensen kijken alleen naar de overlast die dancefeesten veroorzaken, denkt Remmerswaal. “Maar voorstellen om daar iets aan te doen liggen in een la te verstoffen. Bijvoorbeeld een voorstel over 24-uursfeesten, zoals in Berlijn. Dat is veel rustiger, want dan worden niet alle feestjes in vijf à zes uur gepropt.”

5 Days Off is van 7 t/m 11 maart in de Melkweg en Paradiso. Elke festivalnacht is de documentaire Amsterdam Dance Report 2011/2012 op vertoon van je ticket gratis te zien in Melkweg Cinema, van 01.00u tot 02.00u.