5-elementz sluit de deuren

Einde van hiphop lifestyle winkel met basement parties

Tekst: Armande Harmsen ,

3voor12amsterdam ontving het treurige nieuws van eigenaar Jason van Loon. De 5-elementz winkel die het afgelopen anderhalf jaar naam heeft gemaakt in de lokale hiphop scene, moet helaas haar deuren sluiten. Dit betekent naast het einde van de winkel, ook de stop van de populaire basement parties daar. Bovendien komt een aantal lokale hiphopartiesten hierdoor zonder studio te zitten.

Einde van een platform

De 5-elementz winkel, gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal, zal na anderhalf jaar een naam te hebben opgebouwd in de lokale scene, haar deuren binnen zeer korte termijn moeten sluiten, om financiële redenen. Naast het feit dat 5-elementz een kledingwinkel was die exclusieve merken leverde, waren en zijn zij een platform voor muziek en kunst mede door hun fameuse kelderfeesten. Tot tweemaal toe waren deze feesten door 3voor12amsterdam in de 3tip12 opgenomen. Grote namen als GZA, Kurtis Blow, R.A.the Rugged Man, Psycho Realm en Guilty Simpson stonden hier, maar ook nationale en lokale acts als Mutiara TEC, Def-P, Pharao, Crooks, Serrio, Surya & Robian, Engel, D-Lipps, Skinto, Alpha Beta en Dret & Krulle.

Andere lokatie

Jason van Loon: "De store was en is altijd een plek geweest waar veel artiesten op bezoek kwamen en waar zij hun merchandise ook verkochten. Een plek waar mensen met dezelfde passie elkaar ontmoetten." Op 1 mei gaf Van Loon via Facebook al een reactie op veel vragen over het te huur bord op de winkel. "Het idee is wel om qua feesten door te gaan, alleen op een andere lokatie. Plus ik ben bezig met een online store, om daar producten aan te bieden. De store zelf blijft om een aantal redenen nog gewoon achterlopen en dit kan niet langer."

Studio

Het sluiten van de store betekent dat #Studio5, achterin de winkel, ook verdwijnt. Lokale rappers zoals Ome Omar en Serrio maken gebruik van de studio, waar onder 3voor12amsterdam een half jaar geleden een interview hield. De studio wordt beheerd door het producersduo Rare Villains. Een reactie op de sluiting: "De mooiste tijd in mijn muzikale carrière, Jason is een belangrijk persoon voor mij en de scene. Ik ga 5-elementz missen."

Er staat nog een aantal events op de agenda, waaronder deze week een basement party:
10 mei: Supernatural & Imani (Pharcyde)
26 en 27 mei: Exclusive Art Show

Van Loon geeft aan dat er nog een aantal events aankomt voordat de winkel haar deuren definitief moet sluiten en dat hij nog een sprankeltje hoop blijft hebben. "Verschillende artiesten voelen zich verbonden met 5-elementz en er zijn geruchten over een support show op lokatie. Daarnaast zijn er veel partijen die zich op dit moment hard maken om 5-elementz op de huidige lokatie te behouden, vanwege het gemeenschappelijke belang van de plek op zich."