Soulvolle Prunk kiest voor Kerri Chandler, Monte en Fon Force

Prunk start eigen clubavond 'Windmill' in Air

Jouko Peters ,

Naast al het nieuws over festivals, podia en bands is de redactie van 3voor12amsterdam benieuwd naar welke platen en mp3's de artiesten zelf binnenhengelen. Hoeveel hardware wordt er nog aangeschaft in de elektronische wereld? DJ en producer Prunk start vrijdag 14 december met zijn eigen clubavond in Air: Windmill. Hij heeft daarvoor onder anderen de Britse sensaties Jordan Peak en Dale Howard uitgenodigd. Wat zijn eigenlijk de laatst gekochte en favoriete platen van Prunk?

Wat is de laatste vinylplaat die je hebt gekocht?
"Dat is een Fon Force remix van I'll Be A Freak For You. Het origineel is van Royalle Delite. Deze discoplaat stamt uit 1990, maar heb ik afgelopen week op Discogs als vinylplaat aangeschaft. Ik moest hem echt hebben. Het is een plaat die z'n tijd ver vooruit was, met een stevige deepdisco bassline eronder. In mijn ogen zou dit nu ook nog gewoon gemaakt kunnen worden. Een bijzonder fijne, tijdloze en soulvolle dansplaat."

Je draait zelf nauwelijks met vinyl, maar vooral met cd's en ubs-sticks. Wat is daarom de laatste mp3 die je hebt gekocht? "
Dat is de Monte remix van Why, een track van Nicóne. De remix heeft echt een hele nieuwe vibe om zich heen hangen. Het heeft veel Vitalo Disco in zich en is zo goed afgemixt, dat het tien jaar geleden niet gemaakt had kunnen worden. Ik draaide hem zelf afgelopen vrijdag nog op Strafwerk. Alle mensen in de Melkweg gingen los. De track zit precies tussen disco en de wat diepere house in en ik ben helemaal weg van de vocalen. Erg lekker. Monte draaide overigens kort geleden nog in Amsterdam, met de Homework mannen in de Chicago Social Club. Ook daar ging het dak eraf.

Je bent 23 jaren jong en behoort daarmee tot de jongeren in het DJ-circuit. Wat heb je zelf met vinyl?
"Ik ben zoals de meeste dj's begonnen met vinyl, maar inmiddels doe ik er helaas niet veel meer mee. Wel heb ik onlangs op Vrijbuiters nog een disco-vinylset gedraaid. Dat voelde goed. Daar liggen toch mijn roots. Toen ik net met housemuziek begon, kreeg ik van mijn broer een vinylplaat van legende Ian Pooley cadeau. Dat vergeet ik nooit meer. Daar is het voor mij allemaal begonnen. De plaat heette ook Since Then... Je snapt me, vinyl blijft een bepaalde magie houden, ook al koop ik niet veel vinyl. Platenbakken doorspitten op zoek naar die ene vette plaat geeft een speciaal gevoel. Dat is toch anders dan dat je een bijvoorbeeld mp3 op het web koopt. Zo'n bestandje donder je, als het niet bevalt, met hetzelfde gemak weer de digitale prullenbak in. Dat doe je met vinyl gewoon niet".

Ik weet dat het bijna niet te doen is, maar zou je een favoriete plaat willen noemen? Een track waar je altijd opgewonden van wordt.
"Dat is inderdaad moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Als ik er één moet kiezen dan ga ik voor een oude plaat van Kerri Chandler. Hij heeft onder zijn alias Bassmental Keep It Deep uitgebracht. Ik vind dat zo'n dikke plaat, omdat je er echt de rauwe housesound in terughoort. De sound die nu helemaal terug is van weggeweest. Een echte Kerri-plaat met een fantastische groove en een heerlijke Chicago-sound. Deze zal ik altijd blijven draaien, waar ik ook ga en sta. Als je niet van deze plaat houdt, dan hou je in mijn ogen simpelweg niet van house."

Sinds twee jaar ben je echt professioneel met muziek bezig en afgelopen jaar kende je een bijzonder mooi jaar. Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten van 2012?
"Ik heb op veel festivals gestaan afgelopen zomer, maar Awakenings festival was echt een hoogtepunt voor me. Zo'n boeking geeft de bevestiging dat je goed bezig bent. Dat de grote partijen op je letten. Ik draai normaal geen techno, maar mocht ineens op een technostage staan met Fritz Kalkbrenner en Joris Voorn. Dat was heel erg tof. Ik was de jongste DJ op het festival en dat voelde goed. Je fee gaat omhoog en andere organisaties nemen je serieuzer. Verder waren Amsterdam Open Air, Sonar festival in Barcelona en Buiten Westen hoogtepunten. De samenwerking met Strafwerk bevalt ook erg goed en ik heb ontzettend veel zin om op 30 december het Strafwerk-jaar af te sluiten. Mijn eigen avond in Air mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje."

Hoe is die eigen avond in Air avond ontstaan?
"Sinds Air bestaat, ben ik gevraagd om daar resident te worden. Ik heb op verschillende feesten gedraaid, maar voelde me altijd meer een onderdeel van allerlei verschillende externe organisaties. Dat is op zich heel leuk, maar ik ben extreem blij met de kans om nu echt een eigen avond te doen. Dat is dus 'Windmill' geworden. Ik mag nu zelf boeken wat ik cool vind. Hier droomde ik van. Vrijdag komen Jordan Peak, Jay Tripwire en Dale Howard als headliners. Peak is misschien wel het grootste talent dat Engeland op dit moment te bieden heeft. Howard maakt op dit moment klapper na klapper en maakt vrijdag zijn debuut in Nederland. Datzelfde geldt voor Tripwire, waar ik zelf een enorme fan van ben. Die man heeft al meer dan 200 releases uitgebracht op vinyl en nog nooit ons kikkerlandje aangedaan. Dat wordt dus hoog tijd. Hij komt een classic-set doen, op mijn verzoek."

Samen met Lex van Aken, oprichter van Deep House Amsterdam, ben je bezig met een eigen label. Kun je daarover wat meer vertellen?
"Heel graag zelfs. Het label heet Double Tree Records en Lex en ik zijn er hartstikke druk mee bezig. In 2013 gaan we naar Miami en we willen verder graag showcases gaan doen in het buitenland. Het doel is om zo veel mogelijk in het buitenland te doen en af en toe nog in Nederland te staan. Zo'n drie á vier keer per maand in Nederland zou perfect zijn. Binnenkort komen er snippets online en we hebben al een releasedatum voor de eerste plaat op ons label."

Wat wordt de eerste release?
"Dat wordt Love Is A Lie van de Peruaan Luis Leon. De plaat komt uit op 21 januari. Naast Leon's track komen er op de plaat remixes van The Mekanism en Dale Howard. Twee gewaardeerde en zeer getalenteerde jongens. We hebben al support van onder andere Manik, Thugfucker en Jimpster. Leon is gevraagd door meerdere grote labels, maar heeft voor een eerste release op ons label gekozen. Daar zijn we bijzonder blij mee. We zijn nu bezig met een tweede release en in de toekomst komen er zeker ook dingen van mij op het label. Houd Double Tree Records dus goed in de gaten."

Moodymann, Kerri Chandler en DJ Sneak zijn drie grote inspirators voor jou geweest. Wat vind je tot slot van de ruzies op Twitter tussen Sneak en Steve Angello? "
Ik heb helemaal niets met Angello en de Swedish House Maffia crew. Soms schaam ik me zelfs als ik op een verjaardag vertel dat ik DJ ben. Mensen koppelen dat vaak direct aan dat soort gasten. Ik ben geen DJ geworden om te doen wat een Angello doet. Er zijn voldoende kansen om met de commercie mee te gaan, maar dan zou ik mezelf verloochenen. Daar pas ik voor. Voor een Bob Sinclair heb ik bijvoorbeeld wél weer respect. Ook hij kiest nu voor het geld, maar hij heeft vroeger nog goede housemuziek gemaakt en komt eerlijk uit voor zijn keuze voor de dollars. Goede housemuziek van Angello moet ik nog meemaken. Dat ik niets heb met Angello en de crew eromheen is puur een mening. Wie ben ik? Er zijn voldoende mensen die het wel geweldig vinden. Het statement dat Sneak wil maken begrijp ik volkomen. Hij ziet wat zij maken niet als house en ik denk nog veel meer mensen niet. Gelukkig is de kwaliteit langzaam terug aan het keren. Vraag een gemiddelde Amsterdamse student naar housemuziek en hij of zij komt niet aanzetten met een Angello. Een goed teken."

Te zien: Prunk op Windmill, AIR, vrijdag 14 december 2012, 22.00-05.00