COPY PASTE SVP

Zonder seks zou de discomuziek heel anders zijn

Amsterdam ,

Nog geen paar jaar geleden stonden de heren van SHMLSS, Bart van Manen en Michiel Lancee, nietsvermoedend in een bar in Utrecht te draaien. Ze konden niet mixen maar namen vol enthousiasme een duik in het diepe. Nu vier jaar later hebben ze deze zomer vijftien festivals en nog veel meer feestjes in de planning staan. Met hun sexy nu-disco muziek plezieren ze het publiek keer na keer. 3voor12 kroop met deze mannen het bed in. Dit keer niet in een hotel of een studio-slaapkamer, maar in de vredige stilte van een yurt.

Waar ter wereld willen de mannen van SHMLSS wakker worden?
Van Manen: "In Miami tijdens de Winter Music Conference. Lijkt me heel gaaf om daar te draaien en dat je dan wakker wordt en denkt: wow dat was vet vannacht!"
Lancee: "Shit, dat wilde ik ook zeggen. Laat mij dan maar wakker worden tijdens zo'n dakterrasparty in New York, met zwembad, cocktails en genietende mensen overal. Zo'n feestje waar je wakker word en het nog steeds bezig is en je zo weer kan aansluiten. Of nee, nog beter, stel je diezelfde setting voor, maar dan op een varende feestende boot. Een boot waar je beneden lekker rustig kan slapen en boven kan feesten en chillen."

Vind je dat je muziek geschikt is voor in bed?
Lancee: "Jazeker! We draaiden laatst in Delft op een feestje en toen kwam er een stelletje naar ons toe. Ze vertelden dat ze heel vaak seks hadden gehad terwijl ze naar een set van ons luisterden. Dat is toch heel vet om te horen."
Van Manen: "Discomuziek is in feite ook geïnspireerd op seks. De teksten zijn veelal suggestief en vaak wordt er gebruik gemaakt van zwoele vrouwenstemmen. Zowel mannen als vrouwen luisteren graag naar zo'n stem overigens."

Wat voor muziek luister je zelf in bed?
Van Manen: "In bed luister ik niet zo heel veel eigenlijk. Hoewel ik onze muziek best geschikt vind voor in bed, werkt het voor mij niet om ernaar te luisteren. Dan ben ik de hele tijd gefocust op mijn eigen muziek, luisteren naar overgangen en meezingend met leuke teksten."

Als je moet kiezen tussen seks en muziek?
Lancee: "Dan toch wel seks. Want seks maakt je gelukkig en inspireert je om te werken en muziek te maken. Zonder seks zou de discomuziek ook heel anders zijn."

Waar kunnen we jou voor wakker maken?
Van Manen: "Eten! Ik hou heel erg van eten. Als ik een gerecht zou moeten kiezen, dan ga ik toch voor rendang. Dat kan ik dagen achter elkaar eten."

Slaap je veel?

Lancee: "Tegenwoordig heb ik een beter slaapritme dan een paar jaar geleden. Van maandag tot donderdag slaap ik goed en regelmatig. Het weekend is tegenwoordig grote chaos wat slaap betreft."
Van Manen: "Maandag is altijd mijn zondag. Dan slaap ik wat langer uit, zet ik de wekker pas om een uur of elf."

En drugs?

Lancee: "Het is wel eens gebeurd ooit tijdens het draaien. Maar het bevordert de prestatie zeker niet. Op het moment zelf voelde ik me natuurlijk wel heen lekker, maar je bent er toch niet helemaal bij. Erger nog vind ik dat je achteraf geen idee hebt hoe en wat je gedraaid hebt. Je kunt veel minder strak mixen, al met al geen succes dus." Van Manen: "Ik vind het knap als dj's dat kunnen combineren met hun werk. Mijns inziens zeker geen aanrader. Natuurlijk wordt er door het publiek zelf wel vaak drugs gebruikt, zeker op de festivals. Het maakt me niet uit of het publiek nuchter is of niet, als ze er maar echt staan met de intentie om er een top avond van te maken en echt staan te genieten van de muziek."

Heb je een ritueel voordat je gaat draaien?
Van Manen: "Onze drugs is eigenlijk wodka. Het is inmiddels een traditie bij ons om altijd een shotje wodka te nemen voordat we gaan draaien. Of dat nu 's middags in het zonnetje op een festival is of diep in de nacht in een club."
Lancee: "Ik check altijd de apparatuur voordat we gaan draaien. Iemand moet het doen"

Waar zien jullie SHMLSS over vijf jaar?
Van Manen: "Ik zie ons eigenlijk precies doen waar wij nu mee bezig zijn, maar dan over de hele wereld. We hoeven niet per se op de grootste feesten of in de bekendste clubs te staan. Juist de kleinere feestjes waarderen we heel erg. Het gaat ons erom dat de mensen zichtbaar staan te genieten van de muziek."

Waar kijk je het meest naar uit de komende tijd?
Lancee: "We zijn net begonnen met het produceren van muziek. Dat is ook iets wat we beiden nog geen kaas van hebben gegeten, maar waar we net als met het draaien helemaal voor willen gaan komend jaar. Zo brengen wij binnenkort een remix uit van een nieuwe track van Arjuna Schiks. Met de muziekproductie willen we onze activiteiten verder uitbouwen in de dance scene. Overigens staan er nog vijftien festivals gepland deze zomer, dus het wordt een drukke tijd."

Geldt dat ook voor jou?
Van Manen: "Zeker, maar wij verheugen ons ook heel erg op de 'fest'-reeks, die we samen met een paar vrienden organiseren. Zaterdag 29 juni is er weer een Reddingsfest. Dit houden wij op een boot en staat compleet in het teken van vrolijke zomerse nu-disco en house. Met zo'n locatie ben meer gebonden aan een  kleiner publiek en ben je meer samen. Ik kijk er ook ontzettend naar uit om The Dead Rose Music Company op ons feest te verwelkomen. Dit is een Britse dj die nog niet zo bekend is. Zonde, want hij maakt hele gave dingen. Ik vind het leuk om hem de kans te bieden zijn publiek en bekendheid uit te breiden naar Nederland en Amsterdam, want hij verdient het echt."