#ADE13: FilosofischeStilte: “Mijn doel is om mensen te laten huilen tijdens mijn optredens”

Groot Nederlands talent tweemaal op #ADE13 en bezig met debuutalbum

Tim Schakel ,

Hij is pas twintig jaar oud, maar Luuk Graham aka FilosofischeStilte timmert al behoorlijk aan de weg. Deze week draait hij namelijk twee keer tijdens ADE. Woensdag draait hij in Baut, voor de Club 3voor12 Amsterdam-avond en donderdag is hij te vinden in de Winston tijdens Lowriders Recordings ADE Showcase. De Hagenees kan gezien worden als een bass/trap dj, die je kan laten dansen, maar ook luisteren door de spacende geluiden en diepe baslijnen. Inmiddels heeft hij al een handvol EP’s op zak, werkt hij aan zijn eerste langspeler en deed hij al diverse optredens in het buitenland. De hoogste tijd om FilosofischeStilte te introduceren. “Niks vind ik leuker dan uren praten over dingen, waar niemand een antwoord op heeft.”

Een opmerkelijke naam: FilosofischeStilte. Maar wie naar de muziek luistert, weet dat het wel degelijk de lading dekt van de muziek. Het is geen kwestie van opbouwen, afbreken en vervolgens weer opbouwen. Nee, zijn muziek blinkt met name uit door gelaagdheid. Die daagt je uit om te luisteren en na te denken. In die zin heeft die dus iets filosofisch. Maar hoe komt hij eigenlijk aan de naam? “Mijn ouders noemden mij altijd filosoof, omdat ik sinds ik kan praten al een piekeraar ben. Veel dagdromen en lang nadenken over het leven. Ik stelde vragen die je eigenlijk nog niet zou moeten stellen op jonge leeftijd.” Luuk heeft zich nog niet verdiept in de theorieën van filosofische grootheden als Aristotelis, Kant of Derrida, maar dat kan altijd nog komen. “Mijn interesse voor levensvragen uit zich nu vooral in eindeloze gesprekken met vrienden en mensen die ik ontmoet op feestjes. Ik kan dat uren volhouden.”

ADE

FilosofischeStilte maakt dus zijn debuut op ADE, en dat doet hij met twee optredens. Hij is er zelf nooit geweest, maar wel in de buurt gekomen. “Ik had in 2011 een of andere prijsvraag gewonnen voor ADE. De prijs was een fles tequila, die ik ergens kon ophalen in Amsterdam. Ik heb me uiteindelijk rot gezocht, maar wel gevonden. Maar geen feestje meegepakt. Uiteindelijk heb ik niet eens een slok genomen van die fles. Mijn vrienden hadden die opgemaakt tijdens mijn derde optreden in Rotterdam. Dat was dus mijn eerste aanraking met het evenement haha.”

Luuk lijkt klaar voor ADE te zijn, want inmiddels heeft hij ook al ervaring opgedaan in het buitenland. De dj heeft o.a. tijdens Reeperbahn in Duitsland en The Great Escape in Brighton opgetreden. “Ik heb leuke herinneringen aan die gigs overgehouden. Er zijn nog geen grote dingen uitgekomen naar aanleiding van die shows, behalve dat meer mensen mijn muziek hierdoor kennen. Daarbuiten heb ik weer ervaring opgedaan als artiest.” Buiten de optredens om heeft hij ook goede herinneringen aan de buitenlandse uitstapjes. “Ik was met Torus naar een speelhal gegaan op een pier in Brighton. We hebben ons daar helemaal blut gespeeld. Uiteindelijk hebben we er twee springtouwen en.., hoe heet dat ook alweer… oja! Een Magic Twisty aan overgehouden. Een soort wormachtig pluizig beestje met een doorzichtig draadje eraan.” 

Drijfzand

Onlangs bracht hij nog de EP Home Grown uit. Maar inmiddels is Luuk druk bezig met een groter project, namelijk zijn debuutalbum. Wanneer het precies uitkomt is nog niet bekend. Het zal een intensere en zwaardere plaat worden. “Alles wat ik op de laatste EP heb gedaan is redelijk losjes. Niet te vergelijken met wat het album gaat worden. Thematisch gezien doet het me denken aan drijfzand. Het gevoel dat iedereen om mij heen wordt opgeslokt door van alles en nog wat.” Hij doelt onder andere op enkele vrienden van hem die aan de drugs zijn gegaan. Hierdoor ontstond er een afstand tussen hem en zijn makkers. “Je gaat je dan allerlei dingen afvragen. Ga ik dit probleem negeren? Zoek ik een andere omgeving? En hoe maak ik ze duidelijk dat ze moeten kappen met die shit? En tegelijkertijd wil ik geen vaderfiguur zijn. Ik denk dat veel mensen van mijn leeftijd zich wel kunnen identificeren met dit soort sociale problemen. Hopelijk kan ik dat gevoel overbrengen. Het zal dus donkerder worden, maar desalniettemin zal het nog steeds dansbaar zijn.”

Echter niet iedereen zal de muziek van FilosofischeStilte als even dansbaar beschouwen. “Het is maar hoe hoog je de lat voor jezelf legt. Laatst waren er in Hamburg twee gasten die compleet uit hun dak gingen op een tune, waar normaal niemand dat doet. Het gaat erom dat je de muziek voelt. Ik heb mijn doel bereikt als muzikant, als mensen hebben gehuild tijdens mijn show. Daar ga ik alles voor doen om dat te bewerkstellen.” Aan discipline zal het in ieder geval niet liggen. “Als ik om zes uur afspreek met iemand, ben ik er om half zes. Als die ander dan te laat of helemaal niet komt, irriteert me dat mateloos.”

Je kunt FS zien op woensdag in Club 3voor12 Amsterdam, donderdag in Winston Kingdom, vrijdag in 10 jaar 3voor12 Den Haag en 13/14 december in State-X New Forms festival