Tourverslag The Great Escape (deel 3)

Soul Sister Dance Revolution, Torus, Bombay Show Pig en FilosofischeStilte in Brighton

Faye Soeters, FilosofischeStilte en Soul Sister Dance Revolution ,

Van 16 tot en met 18 mei vond in het Engelse Brighton het showcase festival The Great Escape plaats. Fatboy Slim, The Levellers, Blood Red Shoes, Passenger, Right Said Fred, Gary Moore en The Kooks zijn zomaar wat namen die uit deze Zuid-Engelse badplaats komen. Bombay Show Pig, Soul Sister Dance Revolution, Torus en FilosofischeStilte vertegenwoordigden hier Music City The Hague, waar natuurlijk ook een uitgebreid tourverslag werd bijgehouden. In deel drie staan de showcases van Torus en FilosofischeStilte centraal.

Vandaag op de planning: een guerilla optreden van Torus en FilosofischeStilte in het centrum van Brighton, dan een optreden van FilosofischeStilte in de Unitarian Church en een optreden van Torus in the Brighthelm Centre. Gideon, Joeri, Luuk en Faye gaan op pad, op zoek naar een mooi plekje om de Music City The Hague optredens te promoten. Na wat rondlopen hebben we een mooi leeg bankje langs een drukke straat met allemaal cafés en bars gevonden; duidelijk the place to be voor een hapje of een drankje of een gezellige avond met vrienden. Ook overdag is het druk bezocht en veel mensen kijken geïnteresseerd toe terwijl Torus zijn beats laat horen door een handige portable speaker die we speciaal hiervoor hebben meegenomen. Passerende delegates (altijd handig te herkennen aan hun polsbandjes en witte keycords met ID-pasjes om hun nek) worden aangesproken, krijgen een flyer en worden aangemoedigd om vanavond één of beide optredens bij te wonen. We hebben vrijwel gelijk aanspraak van een man van een Zuid-Afrikaans platenlabel die zeer geïnteresseerd is in de muziek van Torus. Na Torus is FilosofischeStilte aan de beurt. Voorbijgangers lijken niet helemaal te snappen hoe hij zulke muziek uit zo'n klein apparaat krijgt, maar hé, dat is juist het mooie van FilosofischeStilte. Na een uurtje of twee begeeft de batterij van de speaker het: tijd om te stoppen dus.

Soul Sister Dance Revolution heeft vandaag een vrije dag. “Tijdens het ontbijt wordt besloten dat we vandaag de stad gaan verkennen. Gelijk wordt het programmaboekje erbij gehaald om te kijken wat er vandaag allemaal speelt. Na het ontbijt worden de zonnebrillen opgedaan en de zomerjacks aangetrokken. First stop: de gitaarwinkel!  Onderweg worden we aangesproken door een jongen die ons gisteren heeft zien spelen. Hij is stagiair bij een Engels pr-bedrijf en wilt ons graag voorstellen aan zijn baas. Handen worden geschud, smalltalk wordt gemaakt en een promo-cd wordt in de hand van de jongen geduwd. We vervolgen onze wandeling door het zonovergoten Brighton en nog geen twintig minuten later gaat de telefoon. Ook de baas van de stagiair is enthousiast en wil graag vandaag nog even afspreken. Eenmaal bij de gitaarwinkel aangekomen wordt het kind in ons wakker. Met grote ogen kijken we naar de honderden gitaren die de gitaarshop van Brighton heeft. Michael is niet uit de bas hoek weg te slaan en het wordt Laszlo en mij weer pijnlijk duidelijk dat manager Tim en toetsenist Camiel meer van gitaren weten dan wij. Na het bezoek aan de muziekwinkel neemt Tim afscheid van de groep om naar zijn meeting met het pr-bedrijf te gaan.”

Filosofische Stilte staat vanavond in de Unitarian Church. FilosofischeStilte: “Ik was er van te voren nog niet gaan kijken, dus toen binnenkwam was het eigenlijk heel anders dan ik me had voorgesteld. Het was een redelijk lichte ruimte met van die grote glas in lood ramen. Voor het podium stonden allemaal rijen met stoelen, dus ik zag het al aankomen dat ik moest gaan optreden voor allemaal zittende mensen. Zo’n vijf minuten voordat ik moest beginnen, ging ik alvast naar binnen om te kijken of er al veel mensen waren. Toen bleek ineens de hele zaal vol te zitten. Dat had ik niet verwacht en ik werd er wel een beetje zenuwachtig van. Tijdens het optreden was iedereen helemaal stil en dat vond ik best wel raar. Toen ik klaar was, kreeg ik een applaus zoals ik hem nog nooit daarvoor gehad heb. Mensen waren zelfs aan het juichen. Daarna kwamen er nog paar mensen naar mij toe die super enthousiast waren, terwijl ik nog een beetje aan beseffen was wat er was gebeurd. Dit is denk ik wel een van de ziekste dingen die ik heb gedaan.”

Mensen verlaten helemaal overtuigd de zaal en Luuk word door meerdere mensen aangesproken met complimenten. Omdat zijn oorspronkelijke optreden pas 's avonds laat zou plaatsvinden, maar deze in verband met problemen met vergunningen is verplaats naar de Unitarian Church, weten veel bezoekers niet wat ze nu net gezien hebben. Gelukkig staan Gideon en Faye weer klaar met flyers om mensen erop te wijzen dat dit dus “FilosofischeStilte from Music City The Hague!” was.
 
Rond 01.00 uur gaan we met z'n allen richting het Brighthelm Centre. Joeri zijn optreden is één van de laatste van de dag, dus of het wordt heel druk omdat het verder overal is afgelopen, of het blijft wat rustig omdat iedereen inmiddels in de kroeg zit. Helaas is de tweede het geval, maar alsnog staan er een man of 50 in de zaal. Iedereen lijkt erg te genieten van Torus zijn beats. Vooraan staat een meisje heel enthousiast in haar eentje te dansen, ze gaat duidelijk helemaal op in de muziek. Na zijn optreden word Joeri gelijk belaagd door een groep mensen met complimenten. Ook voor hem zit het er weer op. Morgen de laatste dag met de showcase van Soul Sister Dance Revolution.