Zanillya Farrell: "Mensen verwarren zelfverzekerdheid vaak met arrogantie"

Wellicht eerste vrouwelijke hiphopwinnaar Grote Prijs stelt zich voor

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

We spreken met hiphopfinalist Zanillya over haar afkomst, invloeden, de Grote Prijs en natuurlijk wat er nog aankomt voor en op de finale van 10 december. Maak kennis met een multi-getalenteerde dame uit Zuidoost.

Wellicht eerste vrouwelijke hiphopwinnaar Grote Prijs stelt zich voor

Na als een bom te zijn ingeslagen bij de halve finale is het tijd om de achtentwintigjarige -en recentelijk roodharige- hiphopfinaliste van de Grote Prijs te introduceren. We spreken met Zanillya over haar afkomst, invloeden, de Grote Prijs en natuurlijk wat er nog aankomt voor en op de finale van 10 december. Maak kennis met een multi-getalenteerde dame uit Zuidoost.

“Mezelf voorstellen zal moeilijk gaan. Mijn moeder is een gypsy en mijn vader Arubaan”.

Roots
Zanillya Farrell is dochter van een Arubaanse vader en een half Macedonische, half Turkse moeder en opgegroeid in Lelystad en Almere, maar woont inmiddels sinds haar vijftiende in Amsterdam. Zanillya vertelt ons enthousiast dat muziek altijd onderdeel van haar leven is geweest. Met een vader als artiest (wijlen Boney M-frontman Bobby Farrell) werd het haar al met de paplepel ingegoten. “Ik wist van jongs af aan dat ik artiest wilde zijn maar wist alleen niet precies als wat, maar ik ben hiervoor geboren”.

Ze beoefent van haar derde tot haar twaalfde ballet en zang en schrijft daarnaast van jongs af aan ook poëzie. Nadat haar neef haar introduceert in rapmuziek schrijft ze haar eerste rap voor een optreden samen met een vriendinnetje op de middelbare school. Als haar moeder met het eerste album van Snoop Dogg thuiskomt openen de deuren naar de hiphopwereld zich definitief. Met jeugdinvloeden van Prince, Sade, Mc Lyte, Notorious B.I.G, Tupac, de show Yo! MTV Raps en de eerste nummers van Missy Elliot & Timbaland weet Zanillya dat artiest zijn haar missie is. Na een periode op Aruba, rond haar 19de, maakt de film 8Mile met Eminem een grote indruk en de terugkomst in Nederland luidt het begin in van mc Zanillya.

“Als ik rap wil ik mensen raken”

De start
Zanillya wordt bij terugkeer naar Nederland door haar toenmalige producer voorgesteld aan Blaxtar en wordt zijn backup mc. Tijdens de Osmosis Tour -met Blaxtar, Typhoon, Neo en Manu en de Colombiaanse Bloedgroep- komt zij in contact met leden van Opgezwolle. Een inspirerende periode: “Ik weet nog goed dat Typhoon met Vluchtgedrag kwam, ik hoorde hem en dacht wow”. In 2006 komt ze in contact met talentontwikkelaar Orville Breeveld en maakt ze haar eerste nummer Ik Laat Gaan. Zanillya vertelt dat het nummer positief werd ontvangen en zij als gevolg hiervan werd gevraagd voor veel optredens. Wat volgt is een periode met veel samenwerkingen, waaronder een bijdrage aan het Bijlmer Breakz (BBZ) album met Bula Bai. Ze volgt gedurende een jaar de theatervooropleiding van De Nieuw Amsterdam en wordt vervolgens in 2008 student aan de Rockacademie in Tilburg en in hetzelfde jaar schrijft ze zich voor de eerste keer in voor de Grote Prijs.

Naast haar huidige opleiding timmert zij hard aan een grotere carrière. In december 2010 volgt een 101barz- sessie, waar ze haar toen nog ‘enige nummer’ en eerste single Niks Mis dropt, geproduceerd door BeatsByBeast. Zanillya vertelt dat nadat haar vader vorig jaar overleed 'de knop om is gegaan'. In tegenstelling tot het vele uitproberen in de afgelopen jaren is ze nu veel meer gefocust en lijkt sindsdien niet meer achterom te kijken. Ze schrijft zich in voor de Grote Prijs in februari 2011, begint samen te werken met The Prince Of Beatz vanaf maart 2011 en sluit zich aan bij ChelChel Media.

“Mensen verwarren zelfverzekerdheid vaak met arrogantie”

Grote Prijs
Over haar deelname in 2008 vertelt ze niet verder te zijn gekomen dan de kwartfinales, vooral door het commentaar van de jury dat de set nog te rommelig was. “Ik ben drietalig en maak mijn muziek ook in drie talen en met zowel invloeden uit de Balkan, Caribische invloeden (reggae/soca) als hiphop en een beetje rock". Zanillya vertelt dat dit niet begrepen werd omdat zij destijds nog vrij onervaren was en geen eenduidige stijl had. Voor haar huidige aanmelding heeft zij inmiddels onder andere The Prince of Beatz aan haar zijde, samen met haar back up- vocalisten en een blazersectie, ChelChel Media en haar eigen styliste. “Toen ik me in februari heb ingeschreven voor de Grote Prijs, hebben wij als een gek tracks gemaakt”. Een optreden bij de halve finale die nog doet nagalmen, directe plaatsing in de finale en een Rookie of the Year-nominatie van State zijn voorbeelden dat Zanillya nu definitief op de radar staat.

Wat ook blijft doorgalmen is het statement dat ze tijdens het optreden maakte: “Mensen verwarren zelfverzekerdheid vaak met arrogantie”. Zanillya vertelt dat haar beide ouders uitgesproken types zijn en dat ze daardoor gewend is om zich als individu te profileren. "Dit wordt lang niet altijd begrepen want die attitude wordt al gauw verward met arrogantie". Dan legt ze uit over het ontroerende laatste nummer tijdens deze halve finale met de videobeelden van haar vader en Boney M op de achtergrond. "Ik mis Bobby enorm en wil hem dichter bij me hebben. Als ik dit kan uiten tijdens het optreden dan doe ik dat met veel liefde". Voor de finale vertelt Zanillya 'iets heel vets verzonnen te hebben voor de intro'. “Mijn nummers tijdens de finale zullen daarnaast ook nummers van de nieuwe EP zijn”.

“Ik ga kortsluiting brengen in de scene”

Wat komt eraan?
Buiten haar deelname aan de Grote Prijs van Nederland en het slotstuk op 10 december heeft Zanillya meer dan genoeg te doen. Onlangs is er een docu Queens Of Hiphop deel 1 en deel 2 uitgebracht op 101barz waar zij naast Rosa Ana, Nina, Melodee, Aisha, Neenah, en Eljay wordt gepresenteerd als aanjager van het huidige vrouwengilde binnen de Nederlandse hiphop. De eerste EP Kortsluiting wordt uitgebracht over ongeveer twee weken, waarvan de nieuwe single L.O.V.E. feat. Sanguita Akkrum is. “Ik ga kortsluiting brengen in de scene, vandaar die titel".

Zanillya laat weten dat de single Niks Mis niet op de EP komt. “Dat nummer is uit een tijd waarin ik heel boos was en nu ben ik niet meer boos. Het past daarom niet tussen de nummers op de EP”. Het besluit om de EP uit te brengen voor de finale is bewust geweest. Zanillya zegt dat zij wil dat mensen materiaal van haar hebben voordat ze in de finale staat, zodat mensen haar werk voor die tijd ook beter kunnen leren kennen.

Wij doen ons petje af voor de veelzijdige Zanillya, die kans maakt om de eerste vrouwelijke hiphopwinnaar te worden van de Grote Prijs en de mogelijkheid heeft om de beker voor de vierde maal op een rij mee naar Zuidoost terug te nemen. Kom naar de finale in Paradiso op 10 december en beleef het.