Per.verz brengt kers.verz debuut

Rapper zag EP uitgroeien tot volledig album

Tekst: Pepijn van Gils ,

Kim Lee Wong, artiestennaam Per.verz, presenteerde vorige week vrijdag zijn debuutalbum De Geboorte van Kim Lee in het Eindhovense poppodium Dynamo. Het album, waarvoor hij samenwerkte met de Utrechtse producer Dimmie Ut Laatste Woord, verhaalt over de ontwikkeling van de rapper de laatse drie jaar en kan gezien worden als een klassieke introductieplaat.

Rapper zag EP uitgroeien tot volledig album

Kim Lee Wong, artiestennaam Per.verz, presenteerde vorige week vrijdag zijn debuutalbum De Geboorte van Kim Lee in het Eindhovense poppodium Dynamo. Het album, waarvoor hij samenwerkte met de Utrechtse producer Dimmie Ut Laatste Woord, verhaalt over de ontwikkeling van de rapper de laatse drie jaar en kan gezien worden als een klassieke introductieplaat.

Per.Verz, geboren en getogen in Roermond, trok in 2008 de aandacht op het internet met een tiental losse nummers die zich kenmerkten door een intense delivery en technische rijmschema’s. In de jaren erna werkte hij drie jaar lang op en af intensief samen met de Utrechtse producer Dimmie Ut Laatste Woord aan nummers als Lotte en Laat Me Mijn Ding Doen. "Het was een driejarige bevalling zogezegd, met veel ups en downs. Iedereen heeft er uiteindelijk ontzettend veel overuren in zitten. Om deze plaat af te krijgen hebben we de laatste maanden echt alle zeilen bij moeten zetten. Ik heb mij de laatste jaren af en aan met de ontwikkeling van de plaat beziggehouden. Dan nam ik een demotrack op en vervolgens begon ik weer met een opleiding, terwijl ik eigenlijk een EP had moeten opnemen."

Het project, dat in eerste instantie gericht was op het uitbrengen van een EP, groeide onbedoeld uit tot een heel album. "Al snel lagen er een paar tracks die samen een serieus verhaal vormden, maar ook met humor. Toen zijn we gaan kijken of we deze vijf tracks niet uit konden bouwen tot een heel album." Eenmaal besloten de EP in wording af te maken als een volledig album werd een invalshoek en planning opgesteld. "We zijn toen serieus gaan zitten met spreadsheet enzovoorts, het uitgangspunt was episch, groots met veel instrumenten. Ook wilden we iets filmisch maken, met veel skits. Een sterke vertaling van geluid naar beeld. Dimmie's stijl past wat dat betreft heel goed bij wat ik wilde brengen, met al die lagen, samples en scapes, in plaats van alleen bass en beat."

Het resultaat is dan ook een bijzonder lang album met veel skits, intro's en outro's, dat een beetje doet denken aan de levenswerken die in de late jaren negentig in de East Side werden gemaakt. "Die periode heeft mij absoluut sterk beinvloed. Ik heb mij in mijn jonge jaren laten inspireren door rappers als Sticky Fingers, Nas, Eminem en de Wu-tang Clan. Ik keek altijd enorm uit naar hun releases en kon het altijd heel erg waarderen als er op zo'n nieuw album dan een heel verhaal verteld werd met veel intro's en skits. Qua productie komt er wel een hoop extra bij kijken alleen. Ik ben een enorme perfectionist. Daarom zijn we uiteindelijk vanaf maart alles opnieuw gaan opnemen, ook de vijf tracks die we al af hadden voor de EP."

De samenwerking met Dimmie gaat jaren terug. "Dimmie ken ik nu al een jaar of tien. Ik heb hem leren kennen via Dennis, een gezamenlijke vriend. Met Dennis ben ik in die tijd naar Utrecht gekomen. Ik rapte destijds nog in het Engels, ook tijdens de eerste samenwerking met Dimmie. Zonder hen had ik dit niet kunnen realiseren." Naast zijn muzikale vrienden bedankt hij in het nummer P's Hommage ook zijn ex en zijn broer. "Mijn broer, mijn ex, ook zij zijn heel belangrijk geweest voor het tot stand komen van dit album. Niet per se qua muziek, maar ze hebben wel bijgedragen aan wie ik in de laatste jaren ben geworden en dus indirect toch ook bij het tot stand komen van dit album."

In de tussentijd heeft Per.Verz al geregeld van zich laten horen. Zo was hij te zien in de Zieke Zuiden Sessie, had hij een hit op 101Barz en was hij met maar liefst drie gastbijdragen te horen op het album Statler & Waldorf van Engel en Just. In februari dit jaar bracht Per.Verz de mixtape Uit de Schaduw uit. Hierop werkte hij samen met onder anderen Skenkie en Fresku, die hem als dé belofte voor 2011 bestempelde. Oktober dit jaar presenteerde Muziek Centrum Nederland en TopNotch Homegrown ‘11, waar hij ook twee tracks voor opnam. "Het nummer Wakker Worden is echt een track van Dimmie met meerdere lagen. Baby is heel wat dat betreft heel anders en geproduceerd door Snelle Jelle".

De woordkunstenaar die het laaste jaar meer en meer in de spotlight staat kijkt bijzonder uit naar Rotterdam Beats en Eurosonic Noorderslag. "Je weet dat de tent vol staat daar en heel veel mensen je voor het eerst gaan zien, dat zorgt wel voor de nodige vlinders." Het album is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.