Mr. Polska: “Ik ben elke dag jarig.”

Over afkomst, passie en Homegrown '11

Tekst: Floor Boots | Beeld: Daria Mnych ,

Mr. Polska maakt samen met zes andere acts deel uit van het selecte groepje ongetekende artiesten dat van TopNotch en Muziek Centrum Nederland mag deelnemen aan het project Homegrown ‘11. 3VOOR12/Amsterdam sprak met de rapper over zijn afkomst, passie voor rap, het project en de toekomst.

Over afkomst, passie en Homegrown '11

Mr. Polska is een van de deelnemers aan het Homegrown '11 project van TopNotch en Muziek Centrum Nederland, met nog ongetekend talent. De release van het album gerelateerd aan het project staat gepland voor 22 september in de Amsterdamse Melkweg.

3VOOR12/Amsterdam had er een treinreis naar Utrecht voor over om kennis te maken met de befaamde Mr. Polska. In de trein speculeerden wij heftig over de persoon achter de rapper. Hoe zal hij in het echt zijn? Zal hij een verhaal hebben? Een verhaal heeft hij zeker en daarmee heeft hij op deze mooie dag in het Julianapark in Utrecht tijdens een openhartig interview een kijkje gegeven in zijn belevingswereld.

Op zijn derde verhuisde Mr. Polska, echte naam Dominik Wlodzimierz Groot, met zijn moeder naar Nederland. Voor de rapper voelt het nog altijd alsof hij tussen twee culturen leeft. Op school kreeg hij de Nederlandse cultuur mee, maar thuis de Poolse. Op de vraag wat zijn idee over afkomst is, geeft hij te kennen het zijn kracht te vinden tussen twee culturen in te zitten. “Ik snap beide culturen, maar diep in mijn hart voel ik mij het meest Pools.”

Zijn eerste kennismaking met rap was als dertienjarige, via zijn neef uit Polen. Het luisteren moest stiekem gebeuren, want de lyrics logen er niet om. Juist vanwege dit aspect werd de interesse van de jonge Dominik aangewakkerd. Terug in Nederland is hij zich in hiphop gaan verdiepen en zijn passie was geboren. Nu kijkt Mr. Polska al verder dan Nederland. Hij heeft in ieder geval plannen om ook naam te maken in zijn geboorteland. “Eerst alleen even alles behalen wat ik mij ten doel heb gesteld in Nederland, voordat ik meer hooi op mijn vork neem.”

Wat vooral opvalt is Dominiks enorme enthousiasme en positieve levensinstelling. “Ik zit in een hele nieuwe fase in mijn leven; mijn hele wereld staat op zijn kop. Ik vind het nog steeds raar dat mensen mij geld geven om mijzelf te zijn. Ik zie het alsof ik een gesprek voer met mijn publiek. Ik laat gewoon mijzelf zien. Het voelt alsof ik elke dag jarig ben.”

Voor het Homegrown album heeft Mr. Polska twee nummers opgenomen en hij vertelt dat deze totaal van elkaar verschillen. Hij heeft bewust gekozen voor twee extremen, zodat hij een volledig beeld kan geven van zijn kunnen als rapper. “Dat moet je doen als je op wil vallen. Ik maak wel veel grapjes, maar ben een slimme jongen. Ik besef heel goed dat ik met mijn deelname aan Homegrown ‘11 een belangrijk visitekaartje afgeef. Mocht iemand zich niet in het ene nummer kunnen vinden, kunnen zij het andere nummer misschien wel te gek vinden. Eén van de nummers vertelt een waargebeurd verhaal over mijn familie. Een mooi verhaal om te vertellen, maar wel grof. Ik zie dit alles als een kans om te laten zien wat ik in mijn mars heb.”

Samenwerken doet hij vooral met zijn jongens van Nouveau Riche. Nouveau Riche Music is het in 2008 door Boaz van de Beats opgerichte platenlabel en bestaat naast Boaz en Mr. Polska uit JeBroer, Steph, Digitzz en Leo. Over zijn rol als paradepaardje binnen dit gezelschap geeft hij aan dit ook als een druk te ervaren. “Ik wil de andere jongens niet teleurstellen, wil voor hen ook alle deuren opentrappen die voor mij open gaan. De jongens zijn allemaal even getalenteerd en dan is het lastig als wij ergens binnenkomen en de focus soms vooral op mij ligt.”

Voor de toekomst staat vooral hard werken en veel in de studio zitten op de planning. In januari 2012 moet zijn album af zijn. Vanwege zijn drukke werkzaamheden is vrije tijd kostbaar voor Mr. Polska. “Ik doe dan ook dingen in mijn vrije tijd die ik zelf graag wil doen. Een afspraak met mij maken is een hel. Het is wel belangrijk om ook het leven buiten de studio mee te maken, anders heb ik ook niks meer om over te schrijven,  dus als ik uitga probeer ik zoveel mogelijk nieuwe dingen te doen om zo weer inspiratie op te doen. Als ik uitga, ga ik meestal wel uit mijn reet. Dan is het los.”

Op de vraag een vooruitblik te geven op waar Mr. Polska over 5 jaar hoopt te staan, vertelt hij dat hij hoopt alles bereikt te hebben dat hij in Nederland wil bereiken en dan samen met Boaz dingen in het buitenland te doen. “Ik hoop dan aan iets nieuws te kunnen beginnen. Ik heb grote plannen en wil veel van de wereld zien. Ik wil dan ook samen met Boaz dingen in een andere stijl maken.”

Electro is een stijl waar de twee al mee aan het flirten zijn. Polen blijft een plekje in zijn hart houden en zijn droom is om daar ook iets op te bouwen voor later en voor zijn familie.

Mr. Polska - Gustav