Hospital Bombers in VS om tweede plaat te mixen

Producer/engineer van Dinosaur Jr, Sonic Youth, The Walkmen aan de slag met Amsterdammers

Erik Zwennes ,

Het tweede album van de Amsterdamse indieband Hospital Bombers is af. Sterker, twee bandleden zitten op dit moment in Brooklyn, New York City om de plaat af te mixen met hun eerste keuze. John Agnello, die onder meer werkte met Dinosaur Jr, Sonic Youth, Mark Lanegan, The Kills, The Walkmen en Alice Cooper, reageerde enthousiast op een mail van de band. Hospital Bombers voorman Jan Schenk verklapt ook alvast de albumtitel.

Producer/engineer van Dinosaur Jr, Sonic Youth, The Walkmen aan de slag met Amsterdammers

Het tweede album van de Amsterdamse indieband Hospital Bombers is af. Sterker, twee bandleden zitten op dit moment in Brooklyn, New York City om de plaat af te mixen met hun eerste keuze. John Agnello, die onder meer werkte met Dinosaur Jr, Sonic Youth, Mark Lanegan, The Kills, The Walkmen en Alice Cooper, reageerde enthousiast op een mail van de band.

Jan Schenk, zanger van Hospital Bombers en de producer van de plaat, vertelt dat hij het afmixen niet zelf wilde doen. “Ik heb er zo lang middenin gezeten dat het beter is als een onafhankelijk persoon het mixen doet.” Is dat niet lastig, een vreemde die aan jouw kindje gaat sleutelen? “Ja, dat is vreselijk. In het begin hadden we er vaak conflicten over en ik ben het nog steeds regelmatig niet met hem eens, maar het gaat nu beter. We hebben er nu acht nummers op zitten en nog zo’n zes of zeven te gaan. We beginnen haast te krijgen, omdat we zeven dagen met John hebben.”

Wat vindt zo’n grote producer eigenlijk van de plaat? Schenk: “Af en toe hoor je hem zeggen: ‘this is a great part,’ of zoiets. Maar iemand die mixt is bezig met het geluid en het zo goed mogelijk laten klinken, niet zozeer met de esthetiek.” De studio waar Schenk nu zit is niet al te bijzonder. “John werkt in vele studio’s, ook veel grotere. Nu zit hij hier, wat een prima plek is. De laatste plaat van Kurt Vile is bijvoorbeeld deels hier opgenomen en gemixt.”

Jan Schenk wil desgevraagd de titel van het tweede Bombers album verklappen: At Budokan. De titel verwijst naar het Japanse stadion Nippon Budokan waar veel artiesten hun livealbums opnamen. Bob Dylan bijvoorbeeld, maar ook Cheap Trick, Blur, John Hiatt, Brian Adams, Ozzy Osbourne, Sheryl Crow en Dream Theater. Schenk: “Terugkijkend is het een plek waar veel grote artiesten uit de jaren ‘60 speelden, net voordat het bergafwaarts met ze ging. Voor Dylan was het bijvoorbeeld het begin van een slechte periode.” Zal het voor Hospital Bombers nu enkel minder worden? “Nee joh, wij gaan bergopwaarts. Ik ben heel trots op deze plaat en heb heel veel zin om er mee te gaan toeren.”

Schenk heeft geen haast met de release van At Budokan. “We hebben er heel hard aan gewerkt en willen dat het een goede release krijgt. In samenspraak met de boeker en het label zal een moment gekozen worden. Voor nu richten we ons op december/januari.” De plaat verschijnt opnieuw bij Excelsior Recordings.