Gram: “De zonnestralen breken weer door”

Album Play Me maakt einde aan een grimmige periode

Tekst: Atze de Vrieze ,

Het maken van Play Me - het nieuwe album van Gram - was een klassieke worsteling van de muzikant met zichzelf. Het eerste jaar legde Van Eenbergen dat genadeloos vast met een webcam in de studio, maar het jaar dat volgde, het meest productieve jaar, ging het rode lichtje uit. Nu is het album er dan toch.

Album Play Me maakt einde aan een grimmige periode

Ze schreef het nummer in eerste instantie voor een reclameopdracht, won de pitch niet en bewerkte het toen maar voor zichzelf. Het werd een venijnige song over het stuklopen van haar relatie met Rutger Hoedemaekers (About). Nu duikt Mad Mad Mad, de nieuwe single van Marg van Eenbergen alias Gram, alsnog op in een reclame van automerk Smart. Een bizarre cirkel, die ook wel een beetje past bij het werkproces van haar nieuwe album Play Me, dat vrijdag uitkomt. “Ik had net die middag ruzie gehad, dus ik was zeer geïnspireerd. Het nummer werd uiteindelijk net iets te eigenzinnig. Het raarste is nog wel dat de reclame van Smart zich afspeelt in Berlijn, waar hij woont. Die auto rijdt nog net niet langs zijn huis. Voor de zekerheid: ik ben niet meer boos op hem.”

Het maken van Play Me was een klassieke worsteling van de muzikant met zichzelf. Het eerste jaar legde Van Eenbergen dat genadeloos vast met een webcam in de studio, maar het jaar dat volgde, het meest productieve jaar, ging het rode lichtje uit. Met het uitgaan van de camera werd ook symbolisch een periode afgesloten. “Het eerste jaar werkte ik in mijn eentje, daarna begon ik er andere mensen bij te betrekken. Ik kreeg een nieuwe band, die ik nog voor de camera voorgesteld heb. Ik besloot te werken met Simon Akkermans van C-Mon & Kypski. Vanaf toen wilde ik het proces niet laten verstoren door de camera, iedereen moest ongestoord kunnen werken. Het eindproject was natuurlijk die plaat, niet de camera. Toch heb ik het gevoel dat het een afgerond project is. Ik heb de kijker meegenomen op een reis.”

Veel van de struggles hebben een plek gevonden op het album. Niet alleen haar relatie liep op de klippen, ook haar persoonlijke gezondheid liet te wensen over. Dat begon eigenlijk al rond de release van haar eerste plaat, een grillig album. “Ik had mezelf kapot gewerkt om die eerste plaat te betalen, en veel tijd erin geïnvesteerd. Het was immers de eerste keer dat ik volledig de productie op me nam. Enkele weken na de release van het Gram-debuut werd ik door de Arbo-arts van de universiteit waar ik werkte, naar huis gestuurd met een burn-out.” Van Eenbergen trok zich een tijdje terug in een huis van een vriend in Zweden.

“Het nummer Home Again gaat het meest letterlijk over de breuk. Over het moment dat je om je heen kijkt, het halve huis leeg is en je ineens twee sleutelbossen in je handen hebt. Ik heb het wat meer beeldend gemaakt, niet te letterlijk. Op mijn vorige plaat deed ik dat iets te veel. Al kan ik nog steeds de muzikant Gram en de persoon Marg absoluut niet los van elkaar zien. Muziek is voor mij een persoonlijke weergave van wat er in mijn leven gebeurt. Het album begint met de meest vrolijke nummers, die weergeven in wat voor bui ik nu ben. Je treft een zeer, zeer tevreden mens. Mijn leven was grimmig, maar nu breken de zonnestralen weer door.”

Zeker in eerste single Play Me, een liedje over het grote spel der verleiding, ook wel het vrijgezellenleven. Dat vertaalt zich ook in een speelse, kleurrijke productie. Een geluid waar Simon Akkermans als producer zeer geschikt voor was. Van Eenbergen nam haar album grotendeels op in Kytopia, het complex rond Colin Benders waar ook Akkermans zijn studio in heeft. Benders speelde ook wat partijen in op het album. Daarnaast arrangeerde Van Eenbergen nummers voor een compleet orkest. “Ik stond heel erg open voor nieuwe dingen. Simon kende ik niet goed, maar hij leek me degene die op de juiste knoppen kon drukken. Dat bleek een goede keuze. Hij hield een lucifer bij de licht ontvlambare delen. Ik ben zelf verbaast hoe goed het uitgepakt heeft.”

Play Me van Gram wordt vrijdag 7 oktober gepresenteerd in Paradiso. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.