Awkward i: "Ik maak muziek waarvan ik vind dat die moet bestaan"

Het plan de campagne na het tweede album Everything On Wheels

Tekst: Lisette de Ruijter | Beeld: Sanne Glasbergen ,

Nieuw album, nieuwe manager en nieuwe booker: 2011 bracht voor Awkward i veel nieuws. Dat maakt 3VOOR12/Amsterdam natuurlijk nieuwsgierig dus hoog tijd om bij te praten met zanger en bassist Djurre de Haan, alias Awkward i.

Het plan de campagne na het tweede album Everything On Wheels

Nieuw album, nieuwe manager en nieuwe booker: 2011 bracht voor Awkward i veel nieuws. Dat maakt 3VOOR12/Amsterdam natuurlijk nieuwsgierig dus hoog tijd om bij te praten met zanger en bassist Djurre de Haan, alias Awkward i.

I Really Should Whisper ging een paar duizend keer over de toonbank en er volgden 150 optredens. Een mooie score voor het eerste album, maar met het vorige maand verschenen Everything On Wheels hoopt Djurre de Haan deze aantallen te verdubbelen. Met een clubtour op het programma is de eerste aanzet daar toe al gemaakt.

De weg naar Everything On Wheels
‘Voor het nieuwe album hebben we meer gebruik gemaakt van de band en percussie. De live opnames maken de nummers minder gelaagd dan op het eerste album.  Deze live energie zorgde voor een andere controle over de muziek. Er zijn in de afgelopen tijd heel veel goede dingen gebeurd. Veel optredens in het buitenland, waarvan er steeds meer in Duitsland plaats vinden.’

Verschijnen nieuwe album
‘Het is niet zozeer een opluchting dat het nieuwe album uit is, maar wel fijn. Goede recensies hebben voor een geslaagde ontvangst gezorgd. Op Everything On Wheels staan dus veel meer nummers met band en dat maakt dat we rijker gearrangeerd live kunnen spelen. Intieme concerten geven vind ik ook nog steeds mooi, die afwisseling wil ik er inhouden. De afgelopen jaren ben ik naar mijn idee een betere muzikant geworden, ik heb me beter leren uitdrukken en ben minder onzeker. Inmiddels kan ik leven van de muziek en hoef ik er geen baantjes meer naast te hebben. Hierdoor kan ik me volledig op mijn werk richten en daar al mijn energie in stoppen.’

Let's Get Ready To Die van het album Everything On Wheels (2011) tijdens Live In Your Living Room, 18 maart 2011 (regie: Lars Berg)

Verwachtingen voor de toekomst
‘Met de mensen om me heen ben ik erg tevreden. Alles gaat in samenspraak met mijn nieuwe manager en booker. Er staat veel op de planning. Onder andere spelen we op Noorderslag 2012, maar Lowlands lijkt me ook mooi. We gaan ons weer richten op een aantal showcasefestivals in Canada en Amerika, verder gaan we in februari in Duitsland op tour met Moss. Reizen vind ik interessant, daarmee verleggen we grenzen en de beweging ervan spreekt me vooral aan, het ontbreken van het dagelijkse patroon van thuis. Uit ervaring weet ik dat onze muziek ook in Canada en Amerika aanslaat, maar daar bouw je niet zomaar een leven op. Daarnaast werk ik aan een nieuw album, dat gaat nog wel even duren waarschijnlijk.

Inspiratie haal ik niet specifiek ergens vandaan. Tekst en muziek maken wat mij betreft onderdeel uit van het zelfde kunstwerk, dat kun je niet los van elkaar zien. Een nummer is af zodra je voelt dat er niks meer aan ontbreekt. Wanneer is je pastasaus lekker? Dat weet je alleen door te proeven. Het is een soort hogere wiskunde, maar dan weer het tegenovergestelde en eigenlijk ook dat niet. Ik heb niet de intentie om stadionkrakers te bedenken, maar ik wil iets maken waarvan ik vind dat het moet bestaan. Dan is het fijn om te weten dat mensen daar van kunnen genieten.’

Tenslotte: waarom die ongemakkelijke naam Awkward i?
‘Nou ja, Awkward betkent inderdaad ongemakkelijk en i betekent ik. Dat wil niet zeggen dat het over mij gaat. Een antwoord vind je hopelijk in de muziek.' Goed luisteren dus! Luisteren dat doen wij graag en voor live optredens kijk je op zijn facebook.