3rd Floor Magic op zolder: "This is where the magic happens"

Finalisten Popprijs over hun fusionhop en inzingen op drie hoog (achter)

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

3VOOR12/Amsterdam spreekt naar aanloop van de finale van de Amsterdamse Popprijs 2011 (3 december in de Melkweg) met een paar van de overgebleven zes finalisten. Bij hun eerste interview leggen Tim Blok en Hilin Düyü van 3rd Floor Magic de afgelegde weg uit die uitkomt bij het genre fusionhop.

Finalisten Popprijs over hun fusionhop en inzingen op drie hoog (achter)

3VOOR12/Amsterdam spreekt naar aanloop van de finale van de Amsterdamse Popprijs 2011 (3 december in de Melkweg) met een paar van de overgebleven zes finalisten. Bij hun eerste interview leggen Tim Blok en Hilin Düyü van 3rd Floor Magic de afgelegde weg uit die uitkomt bij het genre fusionhop.

Invloeden
De achttienjarige student Music Production Tim Blok, was als soloartiest ook wel bekend als Tuxedo. Tim vertelt dat zijn invloeden reiken van artiesten als Bob Marley en K’naan tot the Beatles en Sam Cooke. Naast het produceren van platen is Tim rapper. “Ik ga aan de slag met een melodie of een idee die ik vervolgens naar muziek vertaal en hierbij spelen genres geen rol. Als het maar goed voelt.” Tim Blok staat bekend als de artiest Tuxedo, omdat hij standaard in tuxedo of pak op het podium staat. Vandaag geldt dat ook voor de fotoshoot. Hilin vertelt ons dat als 3rd Floor Magic er nu ook wordt gekeken naar de styling, zodat de kersverse band als één blok zich kan presenteren bij de finale. Het plan? Maatpakken dragen.

Hilin Düyü is studente Uitvoerend Muzikant en neigt met haar eenentwintig jaar meer naar soul, jazz en blues. “Op tweejarige leeftijd zong ik de Zauberflöte mee, achterop de fiets bij m’n moeder en toen wist ik al dat ik zangeres wilde worden.” Hilin heeft voor 3rd Floor Magic in funk- en bluesbands gezongen en noemt artiesten als Michael Jackson en Aretha Franklin als haar inspiratiebronnen.

Drie hoog (achter)
De twee artiesten kwamen pas recentelijk op elkaars pad. “Ik had Hilin een keer zien spelen in de Melody Line en had rond die tijd een plekje in de finale van de hiphopcompetitie Most Wanted weten te bemachtigen. Ik wilde nog iets toevoegen aan mijn act en vroeg haar om achtergrond te zingen tijdens de finale. Niet veel later heb ik haar gevraagd om de backings te zingen van mijn single Paper. De samenwerking was zo prettig dat we besloten vaker samen te werken”, aldus Tim.

De zangeres uit Amsterdam en songwriter/producer uit Amstelveen repeteren en zingen hun nummers op drie hoog in op de zolderkamer van Blok. Toen het duo samenkwam voor de lounge-versie van het kersverse nummer Crack Berry, voor de Chi Lounge club in Mallorca, was het raak en besloten ze als muzikaal-duo verder te gaan.

3rd Floor Magic beschrijft hun muziekstijl als een mix van meerdere stijlen, waar een hiphopsausje over wordt gegoten. “Wij maken fusionhop". Bij de kwart-en halve finaleshows van de Popprijs kwam dit naar voren met een goede wisselwerking van rap en samenzang wat resulteerde in vrolijke en aanstekelijke liedjes. Hoogtepunt van de voorrondes wat energie en presentatie betreft.  

Amsterdamse Popprijs
Toen we ons hadden ingeschreven voor de Amsterdamse Popprijs, hadden we nog geen band”. Bij het duo zijn via via Thomas Janszen, Max de Lange, Remi Besancon en Alon Dreesde toegevoegd. “De kwartfinale was ons eerste optreden als 3rd Floor Magic”, aldus Hilin. Sindsdien gaat de band als een speer. Met de halve finale achter de rug en een demoduel bij Radio 538 op zak kunnen deze getalenteerde jonge artiesten zich de komende tijd richten op hun  live optredens.

Wat komt eraan?
Op 20 november heeft de band hun video voor het nummer Summertime opgenomen in Roest en op 19 april 2012 staat de release van hun eigengenaamde album gepland. De band heeft de dag voor het interview gerepeteerd met twee blazers en twee achtergrondzangeressen die hen zullen bijstaan tijdens de finale in de Melkweg. Op dezelfde avond wordt de website gelanceerd.