Tjeerd Bomhof trotseert angst met furore in De Kleine Komedie

Met solo optreden Bang Zijn, Wel Doen zet Tjeerd een persoonlijke en vrolijke show neer.

Tekst: Sanne Visser ,

Tjeerd (zanger van Voicst) laat in de Kleine Komedie zien dat de confrontatie met je angst aangaan kan resulteren in iets heel moois.

Met solo optreden Bang Zijn, Wel Doen zet Tjeerd een persoonlijke en vrolijke show neer.

Zonder aankondiging komt Tjeerd het podium op lopen en het is gelijk stil. Hij opent met twee nummers, zonder te kletsen tussendoor. Het is nog een beetje gissen wat voor avond dit gaat worden. Worden alle nummers in rap tempo achter elkaar gespeeld? Of is er ook tijd voor ontspanning en een praatje?

Dan vertelt hij over het ontstaan van deze show. Het begon met een droom over een solo optreden. In dezelfde tijd van die droom besloot Voicst (band van Tjeerd) om na zeven jaar spelen een break te nemen. Ook belde in die periode de Kleine Komedie, of hij niet een solo show wilde geven. Daar moest hij even over nadenken. ‘Best wel eng, zo alleen op het podium’, dacht hij. Toch heeft hij besloten om het te doen, maar dan wel met een ‘meneer’ aan zijn zij (zie foto): zijn stagemanager en psycholoog. Als er dan iets mis zou gaan, kon hij in ieder geval hem de schuld geven.

Het volgende nummer ging over bang zijn en wel doen. Ga de confrontatie met je angst aan, ‘flip the coin’ en ‘roll the dice’. Ook gaat er een nummer over Jack Johnson (over meisjes die rode wijn drinken, humus eten in het vondelpark en naar Jack Johnson luisteren). Verder speelt hij een cover van Wainwrite (‘One night stand’; zijn favoriete liedje toen hij 8 jaar oud was), horen we twee nummers van een drieluik van vrolijke liedjes over de dood en horen we nog wat nummers die hij voor een documentaire (‘The Simple Things in Live’) heeft geschreven. Tussendoor rapt Abel Kapabel wat teksten en speelt de vrolijke band op rare instrumenten (we zagen onder andere drummer Alan Purves als ‘dingzwaaier’ en een hete scene tussen de kip en het varken -je had er bij moeten zijn-). Een band bestaande uit mensen van wie Tjeerd ooit dacht: met hen sta ik nog eens op het podium. Zoals Jan Groenteman op piano; zij zaten toen Tjeerd elf jaar was in dezelfde band. Een erg leuke groep bij elkaar.

Het was kortom een vrolijke show met persoonlijke verhalen die de nummers een bijzondere lading gaven. Als Tjeerd nog meer solo optredens gaat geven is dat echt een bezoek waard!

Gezien: Tjeerd Bomhof, Bang Zijn. Wel Doen. De kleine komedie, 26 oktober 2010