Madchester met een vleugje Lemon

Amsterdamse band Lemon presenteert derde plaat in voorprogramma The Charlatans

Tekst & Beeld: Daan van der Schroeff ,

Eind jaren tachtig tot begin jaren negentig was Manchester het muzikale epicentrum van Engeland. In die tijd werden er fantastische en vernieuwende platen gemaakt door ondermeer The Charlatans. Vanavond zijn zij de hoofdact in het kader van hun ‘Who We Touch’ tour met de Amsterdamse band Lemon als voorprogramma.

Amsterdamse band Lemon presenteert derde plaat in voorprogramma The Charlatans

Om te beginnen met een stukje muziekgeschiedenis; eind jaren tachtig tot begin jaren negentig was Manchester het muzikale epicentrum van Engeland. In die tijd werden er fantastische en vernieuwende platen gemaakt door bands zoals de Happy Mondays, Inspiral Carpets, New Order en The Charlatans. Laatstgenoemde is al twintig jaar actief en op deze avond de hoofdact in het kader van hun ‘Who We Touch’ tour met de Amsterdamse band Lemon als voorprogramma. De Amsterdammers hebben net hun derde cd ‘Nedchester’ uitgebracht en nu is de tijd om de nieuwe songs te spelen in de Melkweg.


Direct laat Lemon zien heel erg goed naar hun inspirators te hebben geluisterd. Vlagen Happy Mondays en Stone Roses passeren de revue. Destijds werd al geregeld een brug geslagen tussen rock en dance, nu zorgt de percussionist Loek Leasa mede voor een zeer dansbaar geluid. Helaas gedraagt het publiek zich zoals wel vaker bij voorprogramma’s; passief en afwachtend. Mede daarom komt de set daarom niet helemaal uit de verf.  Helemaal bont maakt Lemon het in het laatste nummer ‘Tribute to MADchester’, een Madchester medley met fragementen van de track 24 Hour Party People van de Mondays en Groovy Train van The Farm. Ondanks dat Lemon een niet heel vernieuwend geluid heeft, houden ze de Mancunian spirit wel in ere.

Gezien: De Melkweg, 25 oktober 2010, Amsterdam