Amsterdamse Oefenruimten: Lijn 3 is geen afwerkplek

Awkward i en co over legendarische repetitieruimte onder de Vondelbrug

Tekst: Meindert Bussink | Beeld: Sarah Oranje ,

Sinds enige tijd repeteert het muzikale gezelschap van Djurre de Haan in een oude schuilkelder met een indrukwekkende geschiedenis.

Awkward i en co over legendarische repetitieruimte onder de Vondelbrug

Wanneer je via de hoofdingang het Vondelpark betreedt, zie je na een paar honderd meter de Vondelbrug waar onder meer tramlijn 3 overheen rijdt (het stukje Van Baerlestraat tussen de P.C. Hooftstraat en de Overtoom). In 1968 werd de oude schuilkelder die onder de brug zat omgedoopt tot Lijn 3, een ‘beatkelder voor de hoofdstedelijke jeugd’ waar zelfs Pink Floyd ooit nog zou optreden. Zodra 3VOOR12/Amsterdam arriveert bij het illustere repetitiehok staan de heren van Awkward I buiten, in beraad welke broodjes er gekocht moeten gaan worden. Eenmaal terug van de lunchzaak om de hoek lopen we de oefenruimte binnen, terug in de tijd.

“We zijn eigenlijk net klaar met repeteren. Is dat erg?”, verontschuldigt frontman Djurre de Haan zich meteen. Als hij hoort dat niet zozeer de band, maar vooral ook de oefenruimte het onderwerp van gesprek is, knikt hij instemmend. De heren zijn verder niet te beroerd om nog even voor de foto quasi geënsceneerd met een aantal instrumenten te poseren. Ondertussen komt het gesprek over de repetitieruimte langzaam op gang.

“Ik repeteer hier eigenlijk alleen omdat een aantal hier repeteren. Zij weten er waarschijnlijk veel meer over.” Op dit moment bestaat awkward i naast Djurre nog uit Diederik Nomden en zij worden live aangevuld met de Hospital Bombers. Ondertussen wandelt een drummer van een andere band de oefenruimte en hij weet inderdaad meer te vertellen over de historie van dit specifieke stukje Amsterdam. “Met mijn band zitten we hier nu een jaar of twee en een deur verder onder de brug zitten nog een aantal ruimten en bands."

“Het voordeel van een eigen oefenruimte is natuurlijk dat je je eigen shit niet steeds hoeft weg te halen. Het voelt echt als een eigen plek, alsof je een soort jongenskamer binnenstapt. Het is beter dan van die afwerkplekken zoals bijvoorbeeld Rock Supplies of muzyQ. Die laatste is ook nog een beetje steriel, maar op zich ook wel weer handig, want ze hebben er alles,” vertelt De Haan. ‘Vroeger had je daar bijvoorbeeld Aluna,” vult Nomden aan. ”Daar repeteerde ik met Daryll-Ann en Johan en dat was wel lekkerder of zo. Daarnaast zijn dergelijke oefenruimtes vaak toch nog te duur voor veel bands.”

Filmpje uit 1968 over de beatkelder Lijn 3: