Pakhuis Wilhelmina barst uit z'n voegen tijdens release party Magneet Lab

Hilarische chaos in de Magneetbar

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Larah E. Tompa ,

Wie nog nooit van de Magneetbar en bijbehorende creatieve en knettergekke crew heeft gehoord, moet hoognodig zijn horizon verbreden. Begonnen als een uit de hand gelopen grap tijdens Landjuweel op Ruigoord, ondertussen een beroemd en berucht fenomeen op Solar Weekend en Lowlands.

Hilarische chaos in de Magneetbar

Trek je verkleedkleren uit de kast, bouw je eigen decorstuk of ruk die lang vergeten zelfgeschreven dichtbundel onder je matras vandaan. Haal je blokfluit weer eens tevoorschijn en schrijf je beste ideeën op een bierviltje... De meest spraakmakende bar aller tijden viert met Magneet Lab #1 de kick off van het Magneet Festival 2011

De Magneetbar, onder leiding van de Amsterdamse kunstenaar Jesse Limmen, lanceert met Magneet Lab #1 een crowdsourced internetplatform dat onderdeel is van het Magneet Festival. Het Magneet Lab en een aantal losse evenementen, waaronder het jaarlijks terugkerend festival, vormen samen de basis voor de opbouw van een community waar iedereen welkom is. Iedereen mag mee doen en de bezoeker maakt het feest. Creatievelingen, bezoekers, kunstenaars of artiesten kunnen zelf ideeën aandragen en zo samen het Magneet Festival creëren met als credo: no spectators, only participators.

Op Solar en Lowlands heeft men een aantal jaren mogen genieten van de immens populaire Magneetbar waar niets te gek is en alles mag. Festivalgangers zijn bereid uren in de rij te staan om deel uit te mogen maken van het kleurrijke universum van Jesse Limmen en kornuiten. Bekende en onbekende bands komen met alle plezier gratis en voor niets een uurtje jammen in de omgebouwde
circustent. Gepimpte caravans, een uit sloophout gebouwde bar, kunst en verklede mensen vormen samen een genot voor het oog en zijn een natuurlijke portie endorfine voor de geest.

Dynamiek, creativiteit, welwillendheid en buitensporig enthousiaste bezoekers hebben de mensen achter de Magneetbar doen besluiten deze uitbundige energie uit te vergroten naar een compleet festival waar samenwerken en maatschappelijke bewustwording een rol spelen.

Limmen doet directe inspiratie op tijdens zijn bezoek aan het Burning Man Festival in Nevada (VS). Ieder jaar komt met behulp van 50.000 mensen midden in de woestijn een festival tot stand. Een week lang wordt er kunst, muziek en theater gemaakt. Bijna iedere bezoeker draagt op zijn eigen manier een steentje bij. Na het evenement is er geen spoor meer te vinden van deze mobiele stad en de woestijn wordt compleet schoon achtergelaten. De Magneetbar denkt dat Nederland ook klaar is voor een soortgelijk concept, namelijk: het Magneet Festival.

Tijdens Magneet Lab #1 staat Pakhuis Wilhelmina ouderwets op z¹n kop en de Lowlands euforie is weer heel even voelbaar. Onder meer artiesten als Case Mayfield, The Excuses, Underground Star Power, DJ Elfje, MC Quiten, De Grote Kiki Show, The Fudge & The Medics spelen met liefde voor de creatieve geesten van de Magneetbar. Een enkele dappere bezoeker springt zelf op het
podium om een liedje te zingen en zelfs Kees van Hondt weet ondanks het falen van de linker koplamp van z'n auto de weg naar de hoofdstad toch te vinden.

De kick off was er weer één voor in de boekjes, dat moge duidelijk zijn, met een absolute smaak naar meer. 2011 belooft een mooi jaar te worden voor de Magneetbar, dus zet die dansschoentjes maar vast in het vet en duik de wondere wereld in die Magneet Festival heet!

Gezien: Magneet Lab, Pakhuis Wilhelmina, 22 december 2010