Nicole Bus wint Grote Prijs 2010

Utrechtse singer-songwriter opent en wint de finale

Tekst: Sophie Top | Beeld: Sarah Oranje en Robbie van Zoggel ,

Nicole Bus wint de Grote Prijs van Nederland, categorie singer-songwriter 2010. Van opwarmen is geen sprake tijdens deze eerste finale van de dag. Als opener blaast Bus een wervelwind door de Paradiso. Voor de jury is het duidelijk: 'het plezier' spat er van af, en de 'hitpotentie en kracht' is groot. Bus klopt als een bus en gaat als een trein.

Utrechtse singer-songwriter opent en wint de finale

In Paradiso zijn alle familieleden en vrienden van de finalisten en enkele onafhankelijke liefhebbers afgestroomd om hun favoriet aan te moedigen in de strijd om de felbegeerde Grote Prijs van Nederland, categorie singer-songwriter. Zes finalisten en zes enorme talenten. Nog één keer betreden zij allen het podium en laten zien wat hen een winnaar maakt. Maar zoals in elke wedstrijd kan er maar één de echte winnaar zijn. De jury heeft het zwaar gehad, het is geen gemakkelijke opgave. Maar uiteindelijk heeft zij gekozen voor de singer-songwriter met een hitpotentie en een duidelijke kracht: Nicole Bus. Met een grote fles champagne laat zij het publiek meegenieten van haar overwinning.

Nicole Bus, die op haar elfde al begon met het maken van muziek, heeft haar laatste inspiratie opgedaan in Israel en Palestina. Met haar band zet zij een soulsound neer waar je U tegen zegt en haar stem is van kippenvelniveau. Of zij echter een echte singer-songwriter is, of een 'gewoon' een hele sterke soulzangeres, dat valt te betwisten. Maar bij ontbreken van een categorie in soul en R&B mag zij zich met het volste recht de singer-songwriter van deze jubileumeditie van GPvNL noemen.

De MCN publieksprijs 2010 gaat dit jaar naar Case Mayfield. Met zijn pure, zuivere en gevoelige zang en teksten heeft hij het publiek met een ruime meerderheid op de hand. De beste muzikant binnen de categorie en van dit jaar is Geronimo Latumeten, de toetsenist van Aïscha. Hij wordt beloond met de SAE Institute Beste Muzikant prijs, terwijl de Amsterdamse Aischa helaas met lege handen verlaat. De broers van Tangarine, vallen met een derde plaats in de publieksprijs en een derde plaats in de grote prijs, net buiten de boot.

De Amsterdamse redactie van 3VOOR12 feliciteert Nicole Bus, Case Mayfield en Geronimo Latumeten met hun bijzondere performance en welverdiende prijs.

Overzicht van de uitslag:

Grote Prijs van Nederland  singer/songwriter:
1. Nicole Bus
2. Case Mayfield
3. Tangarine

MCN Publieksprijs:
1. Case Mayfield
2. Tamar Lewis
3. Tangarine

SAE Institute Beste Muzikant:
Geronimo Latumeten

Gezien: Grote Prijs van Nederland 2010 - Finale singer/songwriter, Paradiso, 11 december 2010