"Kunn’n jullie ook ‘normaole muziek speul’n?"

Sonic Soirée: interview Uinko Eerenstein

Tekst: Maike Gerritsen ,

De Drenthse jongeman die schrijft over het leven zelve brengt zijn debuutalbum begin 2011 uit. Op de valreep is hij toegevoegd aan het intieme Sonic Soirée, 2 december in de Brakke Grond in Amsterdam: maak kennis met Uinko Eerenstein.

Sonic Soirée: interview Uinko Eerenstein

In januari 2011 wacht Uinko het voorprogramma van Lucky Fonz en de Felle Kleuren. “Dat is iets nieuws voor me, ik ben er benieuwd naar. Qua tourervaring heeft hij er aardig wat plekken opzitten. “Ik speel zo hier en daar, in verschillende steden, dorpen maar ook festivalletjes in het bos”.

Het gekste wat hij ooit heeft meegemaakt tijdens een optreden was in Enschede. “Na een nummer of wat kwam er een jongen naar voren, of we ook normaole muziek kunn’n speul’n, gewoon eem’ covertje ofzo?” Een paar nummers verder werd het hele optreden stilgelegd. “Leuke avond wel”, aldus Uinko.

Hij kijkt zeker uit naar een avond met ook Vlaamse bands. “Ik heb veel naar dEUS geluisterd, en ook Gorki maakt prachtige liedjes. Al ken ik meer Belgische schrijvers dan bands. Het verhaal Tsjip van Willem Elsschot behoort tot het mooiste dat ik ooit las”, aldus Uinko.

De Nederlandse singer-songwriter staat open voor een muzikale carrière in België. “Het lijkt me bijzonder leuk en aardig in België te spelen. Wie weet aard ik er wel en blijf ik er plakken.”

Maar eerst Nederland. Uinko Eerenstein begint het nieuwe jaar goed, met het voorprogramma van Lucky Fonz en een album op komst. Hierop veel samenspel met de vroegere Burmania’s. ”Het is fijn om met deze jongens te spelen, we dragen elkaar een warm hart toe”.

De liedjes op het album lopen erg uiteen. “Zo is Vrienden, Vreemden, Vrouwen weer een heel ander nummer dan het liefdesliedje Ik Moest Denken Aan Mijn Tijd Hier Op Aarde En Ik Moest Huilen. Vaak denk ik dat dit laatste nummer het mooiste liedje is dat ik geschreven heb, omdat het sober is in zowel tekst als muziek.”

Bijpassend dan ook een sober Sinterklaasfeest voor Uinko. Hij weet zeker dat hij niets van de goedheiligman krijgt dit jaar. “Wij komen bijeen en zwijgen.”

Uinko Eerenstein op Sonic Soirée, de Brakke Grond, 2 december 2010, 20:30 uur