KaliBwoy wint Grote Prijs 2010

Tilburg wint het met publiek, Amsterdam met de jury

Tekst: Armande Harmsen, Robbie van Zoggel | Beeld: Joël Frijhoff, Robbie van Zoggel ,

Het 'grensverleggende' van deze hiphopper is hetgeen de jury overtuigd om de beker het komende jaar in Amsterdam Zuid-Oost neer te zetten. Dancehall en raggae is wat door de aderen stroomt, out of the box is wat KaliBwoy uitstraalt. Boef en De Gelogeerde Aap rolt het publiek op en wint de publieksprijs.

Tilburg wint het met publiek, Amsterdam met de jury

De avond waar het al maanden om draait is aangebroken. De zes overgebleven hiphoptalenten strijden om de titel van deze jubileumeditie van de Grote Prijs. “Vorig jaar was er een overduidelijke winnaar, namelijk Dret & Krulle, maar deze keer was het toch moeilijk omdat het vrij dicht bij elkaar lag”, zo zegt jurylid Rotjoch. Er is gekozen voor een “artiest met ervaring, die zelfverzekerd is en genredoorbrekend”. De winnaar van de Grote Prijs van Nederland categorie hiphop 2010 is KaliBwoy.

Het grensverleggende out of the box-denken van deze dancehall- en raggae-hiphopper is dus hetgeen de jury overtuigd om de beker het komende jaar in Amsterdam Zuid-Oost neer te zetten. Dancehall en raggae is wat door de aderen stroomt, out of the box is wat hij uitstraalt. Alhoewel het tijdens het tromgeroffelmoment niet aan zijn gezicht is af te lezen dat hij hoopvol is, is het na de ontlading toch echt een dik feestje voor hemzelf, de toegestroomde familie en zijn grootste fans om hem heen.

Strak in pak, zonnebril op, de dames van Fierce als achtergrondzangeressen en een live-band maken de sfeer. “Kennen jullie Hayzee?” vraagt hij dan en sluit de set af met zijn dancehall versie van de veelal gebruikte Galtar Riddim beat van Zwart Licht. Deze man geeft ons een show vanavond en mag zijn nieuwe titel als oorspronkelijk dancehall-reggaeartiest na eerder ‘gedissed’ te zijn nu met trots als Grote Prijswinnaar dragen. De weg die Kalibwoy naar deze winst heeft afgelegd begint in 2007. Deelnemen aan de Grote Prijs is dan ook niet zonder slag of stoot gegaan. Lees hier het interview dat de redactie eerder dit najaar met KaliBwoy had.

Tilburgse trots

De publieksfavorieten zijn Tilburgse Boef en de Gelogeerde Aap. Tijdens het nummer Wij Zijn komen deze mannen ‘keihard uit het zuiden’ en is het feest aan. Als een verward persoon ineens het podium opklimt en de mic afpakt wordt de set gestopt. Na een heftige discussie en gejoel uit de zaal, gaan Boef en de Aap gewoon door alsof er niets gebeurd is. Door de jury worden zij later hierom geprezen. Vervolgens zetten ze een gabbernummer in en staat de helft van de zaal te hakken. Deze mannen worden uiteindelijk derde in de talentenjacht. Boef en De Gelogeerde Aap is in deze finale vastbesloten om zich een handje te laten helpen door de trouwe plaatselijke achterban. Voor deze gelegenheid is het ludieke idee onstaan om met z'n allen met een dubbeldekker vanuit Tilburg naar Paradiso af te reizen. Maar liefst negentig man tegelijk stappen uit. En kennelijk heeft het gewerkt: Boef en Aap rollen het publiek op en wint de publieksprijs.

De tweede prijs gaat naar Rotterdammer aDISON. Deze man brengt old school hiphop. Hij is ook de enige artiest die geen gast-MC’s heeft uitgenodigd en komt, net zoals Boef en de Gelogeerde Aap met een bus vol fans naar Paradiso die vooraan staan de springen en mee te rappen op zijn nummers.

De andere Amsterdamse finalist D.Lipps grijpt helaas naast de prijs. Aan zijn set en de reactie van het publiek lijkt dit zeker niet te liggen. Tijdens het nummer De Boy Met de Dikke spit het publiek vol power mee met de rapper uit Amsterdam West. Bij Gorrila Muziek zorgt de pakkende beat ervoor dat mensen in de zaal zo wild als een gorrilla gaan dansen. De Haagse Kingsize maakt met zijn shirtloze entree zijn artiestennaam waar. Een stuk spoken word tussen zijn nummers door zorgt voor een afwisseling, naast het  proberen op te zwepen van het publiek. Energie komt deze man uit het Wilde Westen  zeker niet tekort. Mister Polska is de afsluitende finalist. Met Oostblokleef krijgt hij de zaal mee. “Wij koken onze aardappels in wodka” en zijn reden om op hem te stemmen “geef die wasmachine aan mijn moeder” zorgen toch voor enige confusie.

Tijdens het juryberaad treden oudwinnaars Dret en Krulle (2009), M.O.& Brakko (2008) en Kleine Jay en Cartes (2007) op. Daarna is het tijd voor de mannen van Noahs Ark. Jiggy Djé heeft voor de gelegenheid SpaceKees, Önder (Turk) en diens wingman MC Arkboytellem meegenomen. Intussen zijn backstage alle artiesten aan het ijsberen en zichzelf aan het kalmeren, terwijl de klanken van Ik Heb Je door de gangen galmen.

Wanneer het moment daar is en KaliBwoy als winnaar wordt aangekondigd, ontvangt hij met zichtbare ontroering de prijs en worden familie en vrienden traditiegetrouw op het Paradiso podium gehesen. Na afloop spreken wij hem kort in de kleedkamer, wat ook spoedig hier is terug te zien.

Het overzicht van de winnaars, allereerst de Grote Prijs:
1 KaliBwoy
2 aDISON
3 Boef en de Gelogeerde Aap

MCN Publieksprijs
Boef en de Gelogeerde Aap

SAE Beste Muzikantprijs
Boef (producer/dj Boef en de Gelogeerde Aap)

Gezien: Finale Grote Prijs Van Nederland 2010, categorie hiphop, Melkweg, 11 december 2010