Hoe is het met…? Skinto

Een update over de veelzijdige rapper uit Zuidoost

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

Skinto’s populariteit gaat door het plafond als hij in 2008 te zien is op
BNN's State TV. Sindsdien heeft deze man niet stilgezeten. Een Twitter mixtape, onderdeel van het Nebulon collectief, collabo’s en veel projecten in de maak voor 2011.

Een update over de veelzijdige rapper uit Zuidoost

3VOOR12/Amsterdam ontmoet de levendige Skinto samen
met zijn neef in diens woning/opnamestudio in Amsterdam Zuidoost. Skinto draait al een paar jaar mee in de scene. In oktober 2008 maakte hij zijn debuut bij State TV (BNN) en een maand later deed hij zijn eerste 101barz sessie samen met beatmaker Craz-E bij Rotjoch. Sindsdien heeft de 23-jarige rapper zijn promo EP Vuurstarter uitgebracht, een mixtape Roekeloos en een Twitter mixtape genaamd Followmeordie. Skinto vertelt dat hij druk bezig is geweest in 2010. “Ik heb dit jaar bereikt wat ik wilde bereiken. Ik sta op het album van SirOJ, No Juju van Zwart Licht en de So So Lobi mixtape. Ik ben daar erg blij mee.”

Even terug in de tijd. Hoe ben je begonnen?
“Mijn vader en een neef waren mijn grootste inspiratiebronnen. Mijn vader is reggae-artiest en was een echte ‘drill-sergeant’ voor mij toen ik begon. Door hem heb ik geleerd hoe ik technisch mijn stem moet gebruiken. Ik ben hem erg dankbaar daarvoor. Wel refereert hij aan mijn stijl nog als ‘terror-muziek’. Van huis uit kreeg ik veel invloeden uit reggae en R&B mee, maar door een neef werd ik geïntroduceerd met hiphop. Later besloten we om als vier neven de groep TK-Jive op te richten. In 2005 hebben we meegedaan aan de talentenjacht Wanted. Twee jaar later heb ik solo nog meegedaan, en bereikte ik de finale.” De groep is met hun muzikale samenwerking gestopt "maar een van de neven doet soms nog
wat producer dingen voor me.”

Hoe is je muziek in de afgelopen jaren veranderd?
“Bij mijn eerste mixtapes was er een zekere woede in mijn muziek en teksten, omdat ik zelf vond dat ik niet het respect kreeg dat ik verdiende. Nu werk ik met thema’s en gaat dat beter. Ik wil anders zijn dan de rest, een trendsetter zijn. Toen ik jaren geleden terug kwam van een bezoek aan een neef in Londen was ik helemaal into grime. Toen ontstond bij mij het idee om zelf grime te maken, weinig mensen in Nederland kenden het nog. Ik ging nummers van Britse artiesten terugluisteren en proberen om zo snel als zij mee te rappen. De snelheid was niet het probleem, de teksten omzetten in het Nederlands was het moeilijkste. Nu grime en dubstep opkomen wil ik zelf weer een andere kant op. De laatste nummers zijn met meer zang. Ik besteed daar nu meer aandacht aan. Bij de samenwerkingen met SirOJ en de So So Lobi mixtape waren dat de eerste keren dat ik echt meer deed daarmee en het beviel goed”. 

“Qua volgorde in de opbouw van nummers wil ik ook kunnen wisselen. Ik wil het niet volgen zoals het is. Als iemand zegt zoveel bars, refrein, zoveel
bars enzovoorts dan wil ik het nummer omgooien en het aantal bars in het
eerste deel anders en het refrein bijvoorbeeld helemaal aan het einde van het nummer.”

Gebruik je vaste beatmakers?
“Craz-E is mijn echte vaste beatmaker/producer, maar ik werk sowieso daarnaast met mensen die ik al jaren ken. Als ik een beat nodig heb bel ik hem, of FS Green of Hayzee en sinds kort DJ Promo.”

Hoe zit het met alle gast-mc’s op Hayzee’s Galtar Riddim beat?
“Hayzee had een idee om, net als in de dancehall scene, verschillende rappers op dezelfde beat hun eigen versie te laten maken. Het was eerst met mij en Kraantje Pappie, toen Dret en Krulle en later volgden er nog meer. Ik geloof dat het idee is om er dan later een compilatiealbum van te maken.”

En vertel, sinds kort contact met DJ Promo?
“Hij nam contact op met mijn booking agency Missin’ Link en zei dat hij met me wilde werken. Promo had toen ik hem meette al meerdere mensen gesproken die achteroversloegen van zijn gruwelijke beats. Toen ik daar kwam en naar zijn nummer luisterde, zat hij af te wachten tot ik reageerde. Ik heb rustig het nummer helemaal geluisterd en zei aan het einde tegen hem: 'Dit kan nog harder.' Hij was helemaal weg van die reactie en toen kwam het plan om samen een EP te gaan maken. In 2011 gaat dit gebeuren.”

In januari van dit jaar had hij ambitieuze plannen voor 2010. Skinto verwachtte zijn debuutalbum voor eind van het jaar af te hebben.

Hoe zit het daarmee?
 “Mijn albumplannen liggen nu door alle samenwerkingen en andere dingen even in de koelkast. Het plan voor 2011 is om een album te maken met Nebulon.” 

Skinto maakt samen met Zwart Licht, D.Lipps en NoizBoiz onderdeel uit van het Nebulon collectief. 

“Ook komt er een hele speciale track aan met vaste producer Craz-E. Daarnaast is het plan voor 2011 om weer te gaan studeren. Ik heb al SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) afgerond, maar wil in september volgend jaar een studie Media en Entertainment gaan volgen.”

In de tussentijd kun je Skinto onder andere tegenkomen als gast-mc bij optredens van verschillende andere Nederhoppers, voor inspiratie op een willekeurige Live on the Low dinsdagavond in de Winston of zelfs op je plaatselijke basisschool.

”Ik wordt vaak gebeld met de vraag of ik workshops wil geven. Laatst kreeg ik het verzoek om voor te lezen op een basisschool. Was heel leuk om te doen.”

Deze man is in ieder geval niet van het stilzitten, dat is zeker.