Festival Club Canapé: intieme muziek bij je thuis

Back to basics, de liedjes zijn het belangrijkst

Tekst en beeld: Harold Hulskers ,

Twee avonden, twee huiskamers en vijf artiesten die teruggaan tot de basis. Slechts de liedjes, ontdaan van alle extra’s, moeten overtuigen. Of je nu blues, singer-songwriter dan wel elektropop speelt, op Club Canapé is elke artiest anders en verdient eigenlijk een volle huiskamer. De redactie maakt een laatste ronde.

Back to basics, de liedjes zijn het belangrijkst

Live In Your Living Room is een huisconcertnetwerk welke concerten organiseert in een intieme setting zonder geluidoverlast. Daarbij kan het publiek stil luisteren waarbij artiesten in een akoestische setting hun liedjes uitvoeren. Meestal drie artiesten die elk voor de pauze een kwartier spelen en na de pauze ook nog een kwartier.

Festival Club Canapé organiseert in 10 dagen 50 van deze concerten door heel Nederland. We zijn al langs geweest bij de avonden aan de Rozengracht en IJlandstudio's en sluiten Club Canapé af met het verslag vanuit de Conradstraat van Phinx (Vincent Bijer), Celine Cairo en vanuit de Warmoestraat met Rik van den Bosch, Eva Ellingsworth en Monokino. Beide avonden hebben een setting waarin je niet vaak een concert mee zult maken. De ene avond was wat drukker bezocht dan de andere maar het speelplezier was er niet minder om.

Phinx speelt voor de pauze een aantal nummers die op zijn eerste langspeelplaat Good Time Ragtime staan. Met de ragtime valt het wel mee; het zijn uitstekend begeleide warme liedjes op piano. Na de pauze laat hij ons meekijken in z’n nieuwe ontwikkeling waarbij hij ook in het Nederlands zingt, wat een aantal liedjes nog sterker maakt. Als opdracht van de stad Utrecht heeft hij ook een gedicht van Llorca op muziek gezet.

Celine Cairo treedt op als trio met bassist en violist. Celine heeft in 2009 meegedaan met de Grote Prijs Van Nederland, de finale gehaald waarin ze 3e werd en de 2e prijs van het publiek gekregen. Met bassist en violist krijgen de liedjes een speciale klankkleur. Celine heeft al vaker mee gedaan in de setting van Live In Your Living Room en in zo’n intieme setting komen de prachtige stem, viool en bas uitstekend tot hun recht.

Dan elektronische band Monokino, normaal gesproken spelen ze met z’n drieën maar vanavond zit de drummer incognito in de zaal. Blijven over Yu Jin op elektrische piano en George van de Wetering op zang en gitaar. De liedjes blijven ook zonder de elektronische drum overeind. Zelfs de Pet Shop Boys komen langs in een cover van Rent. Ga ze zien bij hun videopresentatie op 4 december in het Eddie the Eagle Museum. Of ga eens luisteren naar hun nieuwste cd waarop 17 dj’s hun nummers remixen en je kunt luisteren naar hun akoestische liedjes in al hun glorie.

Rik van den Bosch is net terug van een tournee door Zwitrserland, Duitsland, Frankrijk en België ter promotie van zijn nieuwe EP. Hij speelt zijn bluesy liedjes op gitaar en heeft als invloeden Howlin Wolf en Muddy Waters. Zijn echte idool is echter Willie Dixon waar hij ook de tekst van heeft gebruikt en er een eigen blues van heeft gemaakt.

De laatste artieste is Eva Ellingsworth. Zij speelt normaal gesproken in een all women-band maar voor deze gelegenheid keert ze terug naar de basis met alleen stem en gitaar. Haar klankkleur doet denken aan Julia Stone. Momenteel treedt ze ook op in het voorprogramma van Blaudzun. Als Blaudzun je aanspreekt ga zeker op tijd om ook van het voorprogramma te genieten.

Beide avonden zijn de moeite waard en alle artiesten verdienen eigenlijk meer publiek dan de huiskamers kunnen herbergen. Exclusief genieten is het wel voor de artiesten en zeker ook voor het aanwezige publiek, die allen verwarmd door de muziek de koude winteravond weer instappen.

Gezien: Phinx, Celine Cairo, Rik van den Bosch, Eva Ellingsworth en Monokino, Club Canapé Festival van Live In Your Living Room, 21 en 28 november 2010