Ethereal wint Grote Prijs 2010

The Fudge en Yesterday's Men moeten het doen met zilver en brons

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Sarah Oranje ,

Alhoewel het publiek warm loopt voor The Fudge, Zorita en Yesterday's Men, is de jury toch echt op zoek naar een 'genreoverstijgende' act met 'internationale potentie'. De verrassing is daar; de gouden slingers vallen voor Ethereal.

The Fudge en Yesterday's Men moeten het doen met zilver en brons

Aan een rommelig opgebouwde avond komt een einde door de slingers, 5.000 euro, studiotijd, een showcase op EuroSonic/Noorderslag in Groningen en een professionele fotoreportage te schenken aan de metalmannen van Ethereal.

"What the fuck happened to this country? Yeah, metal is terug van nooit weggeweest", schalt de frontman van Ethereal de zaal in, en lijkt tegelijk met zijn euforische woorden ook een pleidooi te houden voor de bijna verdwenen metalmuziek. Dat dit ook zo gevoeld wordt bij de jury wordt duidelijk als ze dit kennelijk moeilijke genre uit de rij van zes finalisten weten te pikken. Nederland is hoognodig toe aan een metalhit is de opvatting. Wellicht komt Ethereal met een antwoord en overtreft het haar eigen stoute verwachtingen door meteen over te steken naar andere landen (waar metal aan draagvlak niets te klagen heeft).

Grote Prijs van Nederland rock/alternative:
1. Ethereal
2. The Fudge
3. Yesterday's Men

MCN Publieksprijs:
1. The Fudge
2. Zorita
3. Yesterday's Men

SAE Institute Beste Muzikant:
The Fudge

Gezien: Finale Grote Prijs Van Nederland 2010, categorie rock/alternative, Melkweg, 11 december 2010