The Hickey Underworld, nu nog in de kleine zaal van Paradiso

Alle nummers van de debuut-cd-zonder-naam komen aan bod

Tekst: Sophie Top. Foto's: Remco Brinkhuis ,

De Antwerpse band The Hickey Underworld is klaar om de kleine zaal van Paradiso te trakteren op hun stevige rock met een vleugje metal.

Alle nummers van de debuut-cd-zonder-naam komen aan bod

De Antwerpse mannen van The Hickey Underworld stonden al klaar om het podium van de kleine zaal van Paradiso te betreden, maar hebben even netjes gewacht to Skunk Anansie aan haar laatste noten toe was. Sommige Skunk Anansie fans hadden hierdoor twee voor de prijs van één. 

De kleine zaal van Paradiso is redelijk gevuld, niet uitverkocht, maar gezellig druk. Waar je ook staat in deze zaal, de band is goed zichtbaar en zelfs als het een akoestische set zou zijn, zouden de mannen nog goed verstaanbaar zijn. Maar akoestisch past niet bij deze band en oordopjes zijn tijdens de eerste helft geen overbodige luxe. Gelukkig vraagt de zanger na een paar nummers hoe het geluid is. Het publiek antwoord in koor: “HARD!”.

Dit laat zien met wat voor band we te maken hebben: hele gewone jongens. Het publiek wordt netjes om de mening gevraagd. Nu blijft het geluid wel op volume maximaal, maar wanneer gevraagd wordt aan het publiek naar voren te komen en dit niet gebeurt, komt de band het publiek hierin wel tegemoet. Zo springt bassist Georgios Tsakiridis enthousiast de menigte in om daar gewoon rustig verder te spelen. Wat ook spreekt voor deze jongens is, dat zij braaf aan het eind van een nummer klappen voor hun prestatie, alsof ze onder de indruk zijn van hun eigen kunnen. Na optredens op Pukkelpop en Rock Werchter zou dit vertrouwen er zeker mogen zijn en mogen ze toch een groot genoeg applaus vanuit de zaal verwachten.

De sfeer zit er goed in, het is gemoedelijk en het is overduidelijk dat The Hickey Underworld speelt met veel plezier. Toch kan het publiek wat uitbundiger, dat hebben deze Antwerpenaren wel verdiend met hun eigen enthousiasme. Ze spelen geconcentreerd en strak alle nummers van hun ‘debuut-cd-zonder naam’, oftewel genaamd The Hickey Underworld. Ook de naamgeving van hun eerste cd spreekt voor hen: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Maar soms kan “moeilijk” ook wel erg goed werken, zoals tijdens de gitaarsolo – of eigenlijk het gitaarduet – tijdens Wizardry. 

De muziek is overtuigend, mede door de interactie tussen de bandleden. Het publiek wordt nogmaals aangespoord deel te nemen aan deze interactie door wat dichterbij het podium te komen, maar niemand lijkt dit te durven.

Dat The Hickey Underworld wel trouwe fans heeft tijdens deze uitwedstrijd in Nederland blijkt uit het enthousiasme en de  vrijgevigheid van één van de fans, die aan het einde van een nummer met vier bier voor de band aankomt. De bandleden nemen allen rustig de tijd om het bier in ontvangst te nemen en er even goed van te genieten. Voor wat hoort wat en zo wordt het publiek getrakteerd op gratis blikjes bier tijdens de rest van de show. Geen toegift, maar wel gratis bier. En tijd om met de fans te praten.

Al spelen de mannen van The Hickey Underworld de kleine zaal nog niet geheel plat, we geven ze een kans om dit in de toekomst wel te doen. Houd je van rock met een vleugje metal, dan is het verstandig deze Antwerpse band goed in de gaten te houden, want nu zijn ze nog zo lekker gewoon.

Gezien: The Hickey Underworld, Paradiso, 8 november 2009