Muzikale mix in Pakhuis Wilhelmina bij festival Unleash

Lake Montgomery, Cloudmachine en Klerkx in het naar Klerkx’ nieuwe album genaamde festival

Tekst en foto's: Daan van Es ,

Drie bands traden afgelopen donderdagavond op in Pakhuis Wilhelmina tijdens het Unleash festival. Het festival is genoemd naar het nieuwe album van het soloproject van Rob Klerkx (de drummer van Moke), Klerkx. Singer-songwriter Lake Montgomery en de melodische rockband Cloudmachine stonden Klerkx bij.

Lake Montgomery, Cloudmachine en Klerkx in het naar Klerkx’ nieuwe album genaamde festival

Pakhuis Wilhelmina staat op donderdag 12 november in het teken van het Unleash festival, genoemd naar het solo-album van Moke-drummer Rob Klerkx. Naast Klerkx is er ook ruimte voor Amsterdam Songwriter's Guild Lake Montgomery en de melodische rock van Cloudmachine.

De zaal is behoorlijk leeg als Lake Montgomery, een uit New Orleans afkomstige vrouwelijke songwriter, het festival Unleash opent. Het publiek staat ver van het podium af, wat de een connectie tussen het publiek en de artiest bemoeilijkt. Toch weet ze de bezoekers te vangen met haar prachtige stem, begeleid door percussionist Yuchi Cordoba. Ze sluit haar optreden af met een ritmisch stuk: terwijl ze het ritme drumt op haar gitaar, soleert Cordoba op zijn drumbox. Het is een absoluut hoogtepunt.

We hoeven niet lang te wachten op de tweede act. Cloudmachine is een wereld van verschil met Lake Montgomery. Het is een overschakeling van het wat zachtere singer-songwriter genre naar hardere doch sfeervolle rock. Ze zijn duidelijk beinvloed door Radiohead en soortgelijke bands. Ze zetten een heel strak optreden neer. Voor hen is deze avond een hele omslag: gisteren stonden ze nog in het voorprogramma van Mew in een uitverkochte Melkweg.

Wanneer Klerkx de eerste noten aanslaat, wordt duidelijk dat Cloudmachine een goede inleiding was. Er is veel te zien op het podium met hun zeven ietwat vreemd uitziende bandleden en ongewone instrumenten. Ook Klerkx is harde, psychedelische aandoende rock. Zo is er een slide gitarist en een gewone gitarist die gebruik maakt van minstens tien effectpedalen. Klerkx speelt als een geöliede machine die vanaf de eerste noten tot de het einde doorstoomde en daarmee een intens optreden neerzet.

Gezien: Lake Montgomery, Cloudmachine en Klerkx
Pakhuis Wilhelmina, donderdag 12 november 2009