Debuutoptreden Anchor levert mooie avond op

Nieuwe band uit de assen van Antlers en Naked Watt in Volta.

Tekst: Christiaan Walraven | Foto's: Anna Swinkels ,

Nu Antlers en Naked Watt uit elkaar zijn is er een nieuwe band ontstaan: Anchor. Voor hun debuutoptreden in Volta nodigen ze een tweetal bevriende bands uit: Mühr en Palalalaka. 3VOOR12/Amsterdam was erbij en doet verslag in tekst en beeld.

Nieuwe band uit de assen van Antlers en Naked Watt in Volta.

Toen een aantal maanden geleden de zanger van de Amsterdamse band Antlers verhuisde naar Caïro bleef de rest van de band achter. Zij begonnen een nieuwe band samen met twee leden van Naked Watt. Inmiddels zijn er drie maanden voorbij en is het tijd voor het eerste optreden van de nieuwe band: Anchor. Voor de show nodigen ze een tweetal bevriende bands uit voor een mooie avond in Volta.

De eerste band die mag aantreden is Mühr. Met slechts drie muzikanten en een legioen effectpedalen weten zij het maximale uit hun instrumenten te halen. Hun zeer trage, op stoner leunende drones die duidelijk zijn beinvloed door bands als Sunn O))) en Sleep vragen uiterste concentratie van het publiek. Mede dankzij het ontbreken van enige volumenorm in Volta weet de band het publiek de volle veertig minuten bij de lurven te grijpen, al komen er in die tijd slechts vier nummers voorbij. Tel bij de lage basdrones een hoge engelenstem met echo en een aantal meedogenloze gitaarsolo's op en je hebt een band met een compleet eigen geluid. Ongeloofllijk dat deze jongens nog maar een handjevol shows hebben gespeeld.

Anchor betreed zelf als tweede het podium. Bij de start van het optreden valt op dat de bandleden elkaar nog niet altijd goed aanvoelen en laat de volledige uitvoering daardoor niet horen wat de afzonderlijke partijen doen vermoeden. Hier staat een band vol ideeën en inspiratie die in hun hoofd al een meesterwerk a la At The Drive-In's Relationship Of Command heeft gecomponeerd. Helaas weet het geheel zich op het podium nog geen houding te geven. Misschien eerst eens die derde gitaar weg en als dat goed gaat overwegen deze te herintroduceren?

De eer om de avond af te sluiten is aan Palalalaka. In tegenstelling tot hun voorgangers bestaat deze band al een aantal jaar en dat is op het podium te zien. De band speelt ontspannen hun op funk en ska leunende muziek, maar staat hier niet goed op zijn plaats. Ook al is de band duidelijk zeer veelzijdig, na twee bands die echt een eigen geluid hebben, klinkt Palalalaka veel te gewoontjes. Voor al uw feesten en partijen. Behalve deze dan.

Al met al weet Mühr duidelijk de hoogste ogen te gooien. Het wordt hoog tijd dat er wat opnamen komen, want dan gaan we ongetwijfeld meer van ze horen in 2010. Ook Anchor heeft zeker potentie. Het optreden roept de vraag op hoe dit na nog een paar maandjes oefenen gaat klinken. Met Antlers en Naked Watt in het achterhoofd weten we dat deze jongens het echt wel kunnen.