Banjo Or Freakout wonderlijk mooi tijdens Subbacultcha!

Experimenteel solo-project op z'n best zonder electronische basbeats

Tekst: Eyal van der Reep Foto's: Lars Griemelijkhuijsen ,

De Subbacultcha! avond in De Nieuwe Anita is wat chaotisch: bands beginnen te laat en Banjo Or Freakout krijgt slechts 25 minuten speeltijd. Voorprogramma The Bent Moustache is echter enthousiast en Banjo Or Freakouts voelt als een warme deken.

Experimenteel solo-project op z'n best zonder electronische basbeats

Vrijdag 13 november stond De Nieuwe Anita weer in het teken van Subbacultcha!. Eerste act van de avond was de Amsterdamse indieband The Bent Moustache. Ooit toerde frontman Ajay Saggar een aantal weken in Noord-Amerika als voorprogramma van Sebadoh. Tegenwoordig heeft hij een nieuwe drummer, gitarist en toetsenist om zich heen staan.

Één ding is zeker: The Bent Moustache is in haar vijfjarige periode onverminderd enthousiast gebleven. Leadzanger/ bassist Ajay zwaait, de haren voor het hoofd hangend, zijn bas van rechts naar links. Dan zijn er nog toetsenist Maaike, die met haar voeten op de grond stampt en drummer Nora, die constant een glimlach op haar gezicht heeft.

The Bent Moustache rockt en swingt. De band klinkt als de eerste generaties Amerikaanse noisebands uit de jaren ’80: rechtstreeks uit een garage in een achterstandswijk. De vrolijke toetsen zorgen ervoor dat The Bent Moustache minder wereldvreemd lijkt dan voorheen. Bijkomend nadeel hiervan is wel dat de vierkoppige band minder experimenteel aandoet dan voordat de toetseniste haar intrede deed.

Een act die zeker experimenteel aandoet, is Banjo Or Freakout. Het soloproject van Alessio Natalazia laat zien hoe een Animal Collective-liefhebbende singer-songwriter elektronische shoegaze zou maken.

Door de late starttijden heeft Banjo Or Freakout slechts 25 minuten om te laten zien wat hij in huis heeft. In eerste instantie lijkt hij de plank volledig mis te slaan: de prachtige slaapdronken mix van dromerige ambient en een laagje noise wordt ruw verstoord door harde basbeats.

Gelukkig blijkt dit slechts van korte duur te zijn. Banjo Or Freakout laat hierna zien hoe hij muzikaal tegen perfectionisme in zijn genre aan zit. De echostem is warm, de gitaarpartijen zijn inventief en de ruisende elektronica en galmende noise zijn als een fijne droom. Alles klopt in dit korte optreden. Wie Banjo Or Freakout’s muziek nog niet heeft beluisterd, moet hier op korte termijn verandering in brengen.

Gezien: Subbacultcha! presenteert The Bent Moustache en Banjo Or Freakout
De Nieuwe Anita, 13 november 2009