Subbacultcha! Boy&Girl Duo Madness in de Melkweg

Les Singes, Saelors, Appie Kim en Matt and Kim geven alle vier een overtuigend optreden

Tekst: Jennifer Boomkamp Foto's: Remco Brinkhuis ,

Weer een Subbacultcha!-avond, deze keer in de Oude Zaal van de Melkweg. Vier duo’s treden achter elkaar op, met vier verschillende optredens. Naarmate de avond vordert, wordt de zaal steeds voller waardoor bij Matt and Kim de zaal in een dansvloer verandert.

Les Singes, Saelors, Appie Kim en Matt and Kim geven alle vier een overtuigend optreden

Subbacultcha! organiseert regelmatig een Subbacultcha!-avond met verschillende soorten muziek en op diverse locaties. In de Oude Zaal van de Melkweg is het de beurt aan duo’s bestaande uit een mannelijke en een vrouwelijke helft. Dat is dan ook zo’n beetje de enige gemeenschappelijke deler, het is wat muziekstijlen betreft een diverse avond.

Als eerste mag Les Singes op het podium hun muziek ten gehore brengen. Helaas is op dit punt van de avond de zaal nog niet echt gevuld, zodat slechts een select gezelschap kan genieten van hun dromerige muziek. Anders dan de naam doet vermoeden, worden alle liedjes in het Engels gezongen. ‘French Pop & Roll’ noemen ze hun muziek zelf. Les Singes bouwt de set rustig op. Daarna wordt met de mededeling dat ze ‘echt niet alleen maar lieve liedjes zingen’ de gitaar wat meer ingezet. Toch blijven de laatste nummers ook wel een beetje lief, wat helemaal niet erg is.

Na een korte pauze neemt Saelors het over. Dit duo bestaat pas een jaar en was onlangs tot Hollandse Nieuwe bestempeld. Misschien zijn het de zenuwen, maar er is weinig interactie met het publiek. Wel spelen ze overtuigend; we zullen in de toekomst ongetwijfeld nog meer van ze horen.

Als derde is Appie Kim aan de beurt. Dit duo gaat veel meer de rockkant op en weet het publiek dan ook in beweging te krijgen met aanstekelijke en intelligente nummers. Natasha gaat met haar gitaar het hele podium over en geeft zo een energiek optreden.

Afsluiter is het Amerikaanse duo Matt and Kim en ze weten een show neer te zetten; al tijdens het eerste nummer gaat het publiek helemaal los op de electromuziek. Matt roept dan ook herhaaldelijk dat het ook niet uitmaakt dat het een dinsdagavond is: gefeest moet er worden! Als verzoekje wordt nog Lightspeed gespeeld. Hoewel ze zeggen dat ze dit nummer nooit eerder live hebben uitgevoerd, is dat niet te horen. Het concert is dan ook voor velen te snel voorbij, onder luid applaus verlaat het duo de zaal.

Gezien: Subbacultcha! Boy&Girl Duo Madness
Melkweg, 26 mei 2009.