3voor12 classic: Claw Boys Claw live op Pop Park 1988

Plus speciale sessie met Black Francis

Robert Lagendijk ,

Vrijdag 1 maart verschijnt Hammer, het nieuwe album van de Amsterdamse band Claw Boys Claw. Een dag eerder, donderdag 28 februari, viert de band zijn eigen feestje (met taart!) tijdens een instore in de hoofdstad. 3voor12 draagt alvast bij aan de voorpret door twee klassieke opnames uit het archief te halen. Het echte opwarmen voor de mokerslag van Hammer kan beginnen!

De release van debuut Shocking Shades of Claw Boys Claw in het voorjaar van 1984 zorgde voor een schokgolf die je eigenlijk maar een keer in de tien jaar binnen het Nederlandse muzieklandschap tegen komt. Mental Floss For The Globe van Urban Dance Squad was ook zo’n knaller. Palomine van Bettie Serveert ook. De Claw Boys lieten zien dat echte grote stadsrock ook gewoon uit Nederland kon komen.

Het garagedebuut opende heel wat deuren voor de band. Het optreden, een paar jaar later op Pinkpop, zou legendarisch worden. En dat gaf weer toegang tot grote platenmaatschappijen. In die tijd was de band vaak te gast in de studio van VPRO-radio. Het moeten tropenjaren voor de band geweest zijn, want in die tijd was er geen festival zonder de vuige garagerockers op het affiche. Claw Boys Claw stond garant voor feest, chaos, drank en heel veel zweet. Bij de show op Pinkpop vlogen ooit honderden schoenen door de lucht. Andere keren was het fruit, modder of gewoon bier. Het optreden dat de VPRO tijdens Pop Park in Rotterdam opnam was zo’n prettig chaotische show. Je hoort een band die zich qua spel en populariteit op een hoogtepunt bevindt.

De sessie met Pixie Black Francis werd opgenomen toen de Claw Boys in het voorprogramma van de Pixies in Ahoy speelden. ’s Middags werd eerst nog de VPRO-studio aangedaan.

Claw Boys Claw is er nooit mee opgehouden. Hammer is min of meer het tiende album en zanger Peter te Bos en gitarist John Cameron bleven samen al die tijd in de basis staan. En al is Claw Boys Claw door de jaren heen wat wilde haren verloren, het blijft nog altijd een van de meest opwindende acts van ons land.

Hammer staat vanaf vrijdag 1 maart op de luisterpaal. Op die dag ook een uigebreid interview met de leden van de band.