Rotterdam staat komend weekend in het teken van stadsfestival Motel Mozaique, daar waar indiedarlings in alle geuren en kleuren om de aandacht vechten. Wende, Dry Cleaning en Lander & Adriaan zijn de grote headliners, maar wat valt er verder zoal te beleven? Dit zijn onze tips uit het programma.

NewDad

Donderdag 18-04 vanaf 20.00 in Rotown

Eigenlijk klinkt NewDad gewoon als de evil twin van Wolf Alice, concludeerden we begin dit jaar bij de release van hun debuutalbum. Een paar jaar geleden viel de Ierse band al op in de Paradiso-bovenzaal, tijdens London Calling. Eens zien hoe hun dromerige, soms shoegazey indiesound zich nu heeft ontwikkeld.

Picture Parlour

Vrijdag 19-04 vanaf 21.00 in Perron

Engeland blijft er een handje van hebben om artiesten die nog geen enkel nummer uit hebben al op te hemelen alsof het wereldsterren zijn. Dat deden ze goed bij The Last Dinner Party (vorig jaar op Motel Mozaique, nog voordat hun debuutsingle uit was), en zo ook Picture Parlour, dat na hun eerste gig begin vorig jaar in de trendsettende Londense club Windmill als een speer is gegaan en onze nummer 3 van Eurosonic werd. Klinkt als: het zusje van Alex Turner in een zwierige bui.

Lime Garden

Vrijdag 19-04 vanaf 21.45 in Rotown

Een zeer charmant plaat, dat debuutalbum van Lime Garden uit Brighton. Zelf noemen ze het ‘wonk pop’, de Nederlandse vertaling daarvan is zoiets als: superverslavende indiepop en alternative rock over nepo babies en popsterren.

Deki Alem

Vrijdag 19-04 vanaf 22.30 in Perron

De Zweedse eeneiige tweeling Sammy en Johnny Boakye Bennett vullen met Deki Alem heel mooi het gat dat slowthai achterliet: punky rap met breakbeats en af en toe een snufje cartooneske pop. Best logisch dus dat ze een rondje voorprogramma’s mochten verzorgen voor Gorillaz, en op Lowlands kregen ze zelfs de stijfste festivalgangers los.

Bolis Pupul

Vrijdag 19-04 vanaf 23.15 in Worm

We kennen Bolis Pupul al van zijn duo met Charlotte Adigéry, waar hij voornamelijk verantwoordelijk was voor het instrumentale gedeelte. We zagen hem afgelopen Lowlands voor de eerste keer solo te werk in de X-Ray, en waren toen al flink onder de indruk van zijn performance. Bewapend met vintage synths en een heleboel beats voer hij ons mee in een wilde dancerit van eigen materiaal met soms een verdwaald vleugje Charlotte Adigéry. De sound van de Belgische producer en zanger doet vooral denken aan Kraftwerk, met hier en daar wat housy invloeden, maar ook invloeden van traditionele Aziatische muziek.

Tom Skinner

Zaterdag 20-04 vanaf 16.30 in Theater Rotterdam (Grote Zaal)

Wel drie shows geeft Tom Skinner op Motel Mozaique, als Artist in residence van het festival. Daarmee treedt de jazzdrummer uit de Londense scene in de voetsporen van Black Country, New Road. Je hoeft geen Thom Yorke of Jonny Greenwood te verwachten, want The Smile staat niet op het programma, en Sons of Kemet ook niet. Wel speelt hij live de geweldige plaat Voices of Bishara die hij maakte met oud-bandlid Shabaka Hutchings, zinderende jazz die veelvuldig uit de bocht vliegt.

Library Card

Zaterdag 20-04 vanaf 18.00 in RIFF010

Een thuiswedstrijd voor de Rotterdamse postpunkers, die vorige maand nog Austin, Texas onveilig maakten met showcasefestival SXSW, en nu hun eerste Nederlandse optreden geven sinds de release van debuut-EP Nothing, Interesting. Venijnige gitaarmuziek die van onderhuids tot explosief gaat.

Ralphie Choo

Zaterdag 20-04 vanaf 19.00 in Perron

De Spaanse winnaar van de Music Moves Europe Awards, Ralphie Choo, staat bekend om zijn mix van moderne met traditionele muziek. Zo is er in zijn muziek heel duidelijk flamenco te horen, maar is dit vaak verpakt in een alternatief pop- of r&b-jasje, met een grote vleug reggaeton. Je raadt het al: het doet vaak ook wel aan Rosalía denken (die zelf enthousiast postte over Choo's debuutalbum). Die plaat, SUPERNOVA, produceerde hij zelf, en hij werkte erop samen met Mura Masa en Paris, Texas. We vonden hem wat verlegen op ESNS, maar hopen dat hij nu wel klaar is om het dak er af te blazen.

Artemas

Zaterdag 20-04 vanaf 22.00 in WORM

Het is even denken hoor, in welk hokje we deze vierentwintig-jarige Britse hitmachine kunnen stoppen. Kortgeleden bracht hij zijn tweede mixtape Pretty uit. Artemas maakt popmuziek met een diy-attitude. Soms indie-rock, maar evengoed R&B en hiphop. Artemas heeft meerdere grote Tiktok-hits op zijn naam staan zoals ‘i like the way you kiss me’ en ‘if you think i’m pretty’. Met zulke hits onder zijn arm en meer dan 34 miljoen maandelijke luisteraars is het bijzonder dat zijn eerste optreden op Hollandse bodem in het kleine WORM zal plaatsvinden.

Fat Dog

Zaterdag 20-04 vanaf 22.15 in Perron

Doe je ogen dicht, en deze Britse band klinkt eigenlijk een beetje zoals De Staat: pompende rockmuziek met een gek huppeltje, klezmer-hoempa, gierende saxofoons, Morricone-break en een absurdistische zanger die zingt hoe-ie zichzelf insmeert met vaseline en zo de nacht in glibbert. Was te gek op ESNS, en dat wordt glibberen geblazen in Perron. Vergeet je vaseline niet!

mary in the junkyard

Zaterdag 20-04 vanaf 23.15 in Rotown

Onze favoriet van Left of the Dial vorig jaar gaat dit jaar voor een driedubbele slag: mary in the junkyard staat op Motel Mozaique, Best Kept Secret én Into The Great Wide Open. Met breekbare, weerbarstige rock vormt dit trio een Brits antwoord op Big Thief.