Wat zagen we weer een hoop moois op deze editie van Eurosonic. Britse gitaarhypes (en veel ook!). Een kwartet vocal harmony-hunks. Fem-punks die de tent sloopten. Maar de meest indrukwekkende band was er eentje die het showcase-uurtje véél te kort liet voelen.

13. pablopablo

Neem de verdrietigste tracks van Troye Sivan en Omar Apollo, voeg daar een likje James Blake aan toe en doe er wat moddervette synths bij, en wat krijg je? Juist, pablopablo. De Madrileense singer-songwriter/producer maakt Spaanstalige sad-boy-muziek over groeipijnen en liefdesverdriet, die live nog veel mooier klinkt dan op plaat.

Voor fans van: sad-boy-muziek met moddervette synths

Waar hopen we dit te zien: eerst een ontdekfestival als Motel Mozaïque, daarna richting de Best Kept Secrets van deze wereld. 

Luister'Otra Vida'

 

12. Chalk

Effe kijken hoor. Gaat die frontman, een art school hipster in gorpcore-trui en Pacman-sjaal, nog ontploffen? Dat driftige ongemak maakt Chalk ook wel weer cool. De band uit Belfast koppelt noise-explosies aan postpunk en elektronica. Het is Gilla Band meets Nine Inch Nails, maar dan wel met de galmende gitaren van Editors.

Voor fans van: Gilla Band, SCALPING, Mandy, Indiana 

Waar hopen we dit te zien: Het Rotterdamse festival Left Of The Dial weet wel raad met dit type noisy post-punkact 

Het nummer'Static'

 

11. Árný Margrét

Vorig jaar op ESNS kwamen haar fluisterliedjes nog net niet tot wasdom, liep de tent vroegtijdig leeg en hoopten wij op een band om de arrangementen wat in te kleuren. Dit jaar bewijst de IJslandse Árný Margrét ons ongelijk. Met een MME-nominatie op zak krijgt ze nu een van de grootste zalen van het festival met gemak stil.

Voor fans van: folky huiskamerconcerten, fluistervocals en zalvende stiltes

Waar hopen we dit te zien: in een kerk waar ieder woord aankomt of op de zondagochtend op een buitenfestival om de kater weg te sussen.

Luister'They Only Talk About the Weather'

 

10. HONESTY

Per nummer wisselen ze tussen de door new wave geïnspireerde zang van zanger George Mitchell (voorheen van Eagulls) en de prachtige etherische stem van zangeres Imi Holmes. Is het even volledig elektronisch in de UK bass hoek, dan wordt er een nummer later vol op de krautrock-trein gesprongen, om daarna de shoegaze-gitaren volledig open te trekken en terug te keren naar een ambient stuk. 

Voor fans van: elektronische muziek die ook graag ambient of shoegaze horen. 

Waar hopen we dit te zien: Dit kan heel erg breed getrokken worden. Rewire of Le Guess Who zou voor de hand liggen, maar ook op Best Kept Secret of Motel Mozaïque komt dit prima tot zijn recht.

Luister: 'NIGHTWORLD'

9. Nusantara Beat

Een hoop bands, deze editie, die klinken alsof ze in de bakken van Rush Hour zijn gaan graven naar ‘exotische’ platen. Thaise funk. Colombiaanse cumbia. In die hoek is Nusantara Beat zéker de geloofwaardigste. De supergroep van bandleden uit EUT, Jungle By Night, Altin Gün en POM vertaalt traditionals uit de Indonesische archipel naar superdansbare psychpop. 

Voor fans van: Khruangbin, Altin Gün, Indonesische psychpop en kretek-sigaretten

Waar willen we dit zien: op Instagram-filmpjes van succesvolle shows in heel Europa (en Indonesië!)

Luister: ‘Kota Bandung’


 

8. Elmiene

Een soulzanger met een imposante stem die de BBC-hype aan zijn gewaad heeft kleven. Elmiene bouwt een repertoire met Sampha en Lil Silva: intieme, wat rechtlijnige soul in de hoek van John Legend en Michael Kiwanuka, vandaag gebracht in ingetogen bezetting. Het is vooral zijn stem die alle shine pakt, van de kleine adlibs tot kopstemkreetjes en grootse uithalen.

Voor fans van: John Legend, Michael Kiwanuka en North Sea Jazz

Waar willen we dit zien: North Sea Jazz natuurlijk, alhoewel het ons niet zou verbazen als Elmiene dit jaar nog Paradiso uitverkoopt

Het nummer'Someday'

7. Meltheads

'Ieeeeeeee!!!' Frontman Sietse Willems slingert een stapel gratis Meltheads-condooms van het podium. Welkom bij Meltheads, een Antwerpse band die in hun thuisland al behoorlijk groot begint te worden. Met 'Naïef' maakten ze zelfs een moderne Belpopklassieker, een sluimerende song die vandaag al na een minuut ontspoort en vervolgens compleet wordt uitgesponnen. Eigenlijk is dat liedje een atypische Meltheads-song, want hun repertoire zit vol supersnelle rechtdoorzee garagepunk, vol scheurende gitaren op Formule 1-snelheid. 

Voor fans van: The Chats, blauwe plekken en je schoenen kwijtraken in de pit 

Waar hopen we dit te zien: van Grasnapolsky tot Loose Ends en Best Kept Secret (want waarom niet?!) 

Het nummer'I Want It All'

 

6. The Love Buzz

Dit vijftal uit Cork ziet eruit alsof ze een beetje stinken. Naar vintagewinkel, naar zweet dat ook al van een eerdere eigenaar zou kunnen zijn. En dat is een compliment: The Love Buzz is echt een lekker sleazy gitaarband die nineties en zeroes high school rocksongs in het repertoire heeft, en ze zo lekker weird speelt dat er al gauw een ouwemannenmoshpit ontstaat.

Voor fans van: Girls, T. Rex en ehm… Fountains of Wayne

Waar hopen we dit te zien: de Casbah op Best Kept Secret zouden ze omver blazen

Luister'Harp'

 

5. No Guidnce

5. No Guidnce

Wat een ontzettende hotties zijn het, de boys van No Guidnce. Het type smooth talker dat ook de gevoelige snaar weet te raken. Het type dat door MTV Made werd ingevlogen als versiercoach, om verlegen nerds te leren met meisjes te praten (al dan niet in een supermarkt). Ja, wedden dat massa’s knikkende knieën krijgen bij dit R&B vocal harmony-kwartet zoals in de jaren negentig, met Boyz II Men en Blackstreet? Een groep naar klassiek boybandrecept: in matching zwart, met toch allemaal een eigen karakter, slicke choreo’s in formatie. Geweldige harmonieën. En liedjes (door hitsongwriter Victoria Monét!) waarin het ene na het andere meisje de mooiste aller tijden is. ‘Is it a crime to want them all?’ hunkeren ze in hun flirterige slotsong, en wij allen vallen in katzwijm. Na het tijdperk van toxic R&B-superschurken (The Weeknd, Brent Faiyaz) brengt No Guidnce the luvin’ terug naar de muziek.

Voor fans van: boybands, nineties R&B en the luvin’

Waar willen we dit zien: geen enkel Nederlands festival zou een logische kandidaat zijn voor deze nieuwe R&B-posterboys, maar ze hebben een erg stalkbaar TikTok-account

Luister: ‘Is It A Crime?’

Fat Dog live @ ESNS24

4. Fat Dog

‘Waar is mijn emmer Vaseline?!’ mompelt Joe Love voor ‘King of the Slugs’, een manische LSD-klezmer-post-punk-song(?!) met een nogal absurde tekst over een man die zichzelf insmeert met Vaseline en zo de nacht in glibbert. Het is een goed voorbeeld van het eigenaardige brouwsel dat de Britse band Fat Dog brouwt: een soort electropunk met het pompende van De Staat, een boel klezmer-hoempa en saxofoon-erupties. Dat klinkt stom op papier, maar dat is het niet. Er is ook een hoop gekkigheid op het podium. Een drummer met een hondenmasker. Een padvinder die suggestief met z’n bekken zwaait. Een tovenaar in gewaad die een spreuk uitspreekt over de VERA. Wat een fantastische flauwekul, en weer eens wat anders dan de serieuze gitaarbands die de afgelopen jaren doorstroomden vanuit The Windmill, het megahotte Londense gitaarpodium waar ook de hype rondom Fat Dog ontstond.

Voor fans van: Villa Achterwerk en lompe dance-punk (en ook echt allebei)

Waar willen we dit zien: de band staat in april op Motel Mozaique, maar ook Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole zouden voor deze vrolijke chaos vallen

Het nummer'King Of The Slugs'

 

Picture Parlour op ESNS24

3. Picture Parlour

Twee liedjes zijn er pas uit, maar Picture Parlour wordt nu al op het schild gehesen als een van de allerheetste indierockbands uit Engeland. Terecht, blijkt op Eurosonic. Het Londense viertal heeft een ontzettend sicke verzameling tunes die ze retestrak spelen, alsof ze doorgewinterde festivalveteranen zijn. Ergens doen die tracks denken aan het Suck It And See-tijdperk van Arctic Monkeys, maar dan met de maatschappelijke desillusie en anxiety die kenmerkend is voor huidige twintigers. Frontvrouw Katherine Parlour is ook een beetje Alex Turner-esk: ze croont op een soortgelijke manier, met een natuurlijke swagger waar de meeste mensen alleen van durven dromen. Effortlessly cool dus, deze band, eentje waar we ongetwijfeld nog een hoop van gaan horen de komende tijd!

Voor fans van: het oude werk van Arctic Monkeys

Waar hopen we dit te zien: eerst de bovenzaal van Paradiso, maar we zouden niet verbaasd zijn als deze band snel doorgroeit naar het échte werk (de grote zaal, dus!).

Luister'Norwegian Wood'

Lambrini Girls live @ ESNS24

2. Lambrini Girls

Hatsa, Lambrini Girls heeft de zaal binnen één liedje op de knieën. Nee, dit is geen slap effectbejag: dit is de meest inhoudelijke sitdown die ESNS ooit heeft gezien. Dus kijkt frontvrouw Phoebe Lunny, sloopkogel extraordinaire in onderbroekje en gescheurde panty, de mensen om haar heen, een voor een, recht in het gezicht. Diep in de ogen, om haar boodschap nog wat meer te laten landen. Het is nogal wat: de opkomst van extreemrechts. Lad culture. Creeps die je nafluiten op straat. TERFS. Grote Onderwerpen dus, die het trio uit Brighton aansnijdt in hun puntige drie-akkoorden-punkliedjes met bas, drums en gitaar, gebracht met zoveel overtuiging dat alle grijze mannen binnen de kortste keren Lunny’s leuzen meeschreeuwen. ‘SHUT YOUR FUCKING MOUTH, STUPID FUCKING TERFS!’

Voor fans van: de ontploffing van het patriarchaat

Waar willen we dit zien: afgelopen zomer sloopten ze Best Kept Secret al, dit voorjaar staan ze op Wilde Weide, en zo'n Down The Rabbit Hole pakken ze ook wel in (naast festivals als Misty Fields en Loose Ends?)

Het nummer: 'Boys in the Band'

 

1. English Teacher

1. English Teacher

Jeetje, wat is die bassist daar nou aan het doen in ‘Nearly Daffodils’? Met zijn rechterhand slaat-ie tegelijk de snaren aan en is-ie aan het vingertappen (en dan voert hij met zijn wijsvinger ook nog een slide uit). Misschien is dat een iets te technisch verhaal voor je, maar wat ik probeer te zeggen: het gebeurt niet vaak dat het de bassist is die je op de vingers wil kijken bij dit type gitaarband. English Teacher is ook niet zomaar een band die toevallig een leuk singletje heeft uitgebracht met Dan Carey en zijn Speedy Wunderground (al genoeg reden om je oren te spitsen!). Nee, de lesstof van English Teacher is vrij complex, niet altijd helemaal te volgen maar juist daarom hartstikke cool. Een maatwisseling hier, een versnellinkje daar en een vingerbrekend diminished akkoord op zijn tijd. Tussen de grillige gitaarliedjes hebben ze ook een ingetogener neoklassiek folkliedje waar een pianomotief, lopende baslijn en gitaar prachtig in elkaar grijpen. Een beetje muzikantenmuziek, maar oh zo mooi. Een van de weinige ESNS-bands waar 40 minuten niet te lang, maar te kort voelt. 

Voor fans van: het snijvlak van Dry Cleaning, het nieuwe Black Country, New Road en Midwest emo

Waar hopen we dit te zien: al geboekt op Best Kept Secret en in Rotown (met Sprints!), ga je mee?

Luister: ‘Mastermind Specialism’