Tijdens Rewire festival staat Den Haag komende week weer helemaal in het teken van de vooruitstrevende, veelal elektronische, muziek. Genoeg unieke avant-garde om in te verdrinken. Hier alvast een reddingsboei in de vorm van 13 aanraders

Martha Skye Murphy

Misschien ken je Martha Skye Murphy als backing vocalist bij haar mentor Nick Cave. Of als de zachte fluisterstem in Squid’s waanzin-anthem ‘Narrator’. Op rewire staat de talentvolle Londense singer songwriter er gewoon namens haarzelf, met een groeiende voorraad uitdagende postpoptunes onder haar arm.

Fever Ray

De nieuwe plaat Radical Romantics van de Noorse Fever Ray (Karin Dreijer, ex-the Knife) klinkt eigenlijk niet zo romantisch. Wel radicaal. De Noorse avant-gardist verkent op geheel eigen wijze alle hoeken van het oudste onderwerp van de popmuziek: de liefde. En live is Fever Ray in elk geval een verwarrende, choquerende, maar uiteindelijk enorm leuke podiumsensatie.

LSDXOXO (Live)

Deze producer/dj/zanger uit Philedalphia brengt zijn eigen smaak van ghetto house en techno naar Den Haag. Met precies de juiste hoeveelheid erotische vocal chops, natuurlijk. Maak je klaar voor een liveset met de gecombineerde kracht van een zegel, een kus en een knuffel!

Malibu

Trouw aan de Californische herkomst van haar artiestennaam, laat Malibu golven van etherische ambient stukslaan op je trommelvliezen. Met af en toe een asmr-zinnetje, of een in reverb verdronken engelenkoor, beland je bij deze ambient-belofte gegarandeerd in een diepe, gelukzalige trance.

Hatis Noit

De Japanse stemkunstenaar Hatis Noit bevindt zich op het drielandenpunt van filosofie, muziek en spiritualiteit. Ze laat zich inspireren door Japanse klassieke muziek en de Bulgaarse en Gregorische vocale tradities. Een bezwerende mengelmoes van invloeden die ongetwijfeld éxtra magisch klinkt in de Grote Kerk.

Godspeed You! Black Emperor

Met albumtitels als F♯ A♯ ∞ en G_d's Pee AT STATE'S END! zullen de meeste casual luisteraars wel al lang zijn afgehaakt. Maar wie een kijkje durft te nemen in het nihilistische en nerdy postrock-universum van deze ervaren Canadezen, komt totaal overweldigd, en een stuk rebelser weer terug.    

Himera (live)

De Letse producer Himera, woonachtig in Amsterdam, maakt mega-aanstekelijke hyperpop en nightcore voor iedereen met een door het internet gekortwiekte aandachtsspanne. Op Rewire gaat Himera’s audiovisuele liveshow gebaseerd op debuutplaat Sharing Secrets in première. WWW-esthetiek in alle kleuren van de regenboog.

Horse Lords

Deze instrumentale avant-garde rockband uit Baltimore is niet vies van een polyritme of twee (over drie). Maar swingen kunnen ze zeker. Dus laat die conventionele vierkwartsgedachten van je los, en probeer mee te bewegen met de complete verwarring die dit viertal een ‘groove’ noemt.

Alto Arc

Alto Arc is een supergroep van George Clarke (deafhaven), Trayer Tryon (Hundred Waters), make-up artiest Isamaya Ffrench, en PC Music-producer Danny L Harle (die die geweldige platen met Caroline Polachek maakte). Een wacky mix van opera en metal, een helft postapocalyptische clubbeat, en een helft gestyleerde grootse orkestpassages. Oh, en gezien de penibele (corona)situatie waarin de muziek werd gemaakt, staat de groep speciaal voor Rewire voor het eerst samen op een podium.

Deena Abdelwahed

In de politiek geladen avant-garde techno van Tunesische dj/producer Deena Abdelwahed onderzoekt ze de verschillende percepties van oost en west, om die vervolgens keihard door elkaar te husselen. Het resultaat is diepe EDM vol Noord-Afrikaanse ritmes en urban invloeden. Op Rewire presenteert ze een show vol gloednieuw materiaal.

Amnesia Scanner & Freeka Tet

Er staan wel meer artiesten op Rewire waar je niet meteen chocola van kunt maken, maar de totaal verknipte conceptuele clubmuziek van het Finse duo Amnesia Scanner staat misschien wel bovenaan de weirdo-lijst. Met kunstenaar Freeka Tet bouwden ze aan een exclusief liveshow-concept. Dat belooft wat.

Safety Trance

Vorig jaar maakte Safety Trance – ook bekend als Cardopusher – o.a. een vurige reggaetontrack met Arca. Ook op Rewire staat zijn set in het teken van de muziek waarmee Luis Garbàn opgroeide in de Venezolaanse hoofstad Caracas. Maar dan met een moderne experimenteerdrift van jewelste.

Tzusing

Op zijn nieuwe plaat 绿帽 Green Hat, die deze week verscheen, verkent de Chinese dj Tzusing de verschillende kanten van (Chinese) mannelijkheid. Hoe dat klinkt? Industrieel en rauw, zoals het hoort in de Shanghai-underground die hij al jaren internationaal vertegenwoordigt. En met tussendoor gegarandeerd een verrassende popplaat of twee. Op Lente Kabinet viel hij ooit al op door Vince Staples tussen zijn tandenknarsplaten door te draaien.