Motel Mozaïque staat weer voor de deur. Een driedaags festival dat je op een speurtocht door heel Rotterdam stuurt, van kerken naar theaterzalen. Wie je sowieso niet mag missen, zijn natuurlijk Big Thief, Black Country, New Road en Yard Act. Maar check ook vooral deze acts.

Big Thief

Zaterdag 22:30 - 00:00
Theater Rotterdam - Grote Zaal
 

Deze o zo intieme folkrockband heeft vorig jaar nog met hun kosmische creatie Dragon New Warm Mountain I Believe In You bewezen dat ze een van de beste bands zijn van onze tijd. Ze beheersen een diep-gevoeld samenspel dat haast levensveranderend werkt, vooral op het podium. Geen wonder, met zo’n onverschrokken frontvrouw als Adrianne Lenker die - solo nét zo goed als samen met Big Thief - hartverscheurend dichtbij durft te komen. Een band die je minstens één keer in je leven moet hebben gezien.

Black Country, New Road

Donderdag 21:15 - 22:15
Arminius

Vrijdag 19:00 - 20:00
Theater Rotterdam - Grote Zaal

Zaterdag 16-00 - 16:30
Brutus

Deze zeskoppige postpunkgroep wisselt tussen momenten van tederheid en pieken van theatrale intensiteit in een uiteenlopend mengsel van experimentele postrock en klezmer. Het plotselinge vertrek van frontman Isaac Wood nadat vorig jaar hun tweede plaat Ants From Up There uitkwam, zorgde voor een noodgedwongen muzikale reïncarnatie. Maar ook zonder Isaac bruist het Britse zestal van genialiteit. Dat werd eind vorige maand nog bewezen met de komst van het prachtige livealbum Live at Bush Hall.

Yard Act

Vrijdag 23:00 - 00:00
Theater Rotterdam - Grote Zaal

Een onbeschaamde Britse band die lyriek gebruikt als een uitlaatklep voor opgekropt sarcasme. Dat matcht natuurlijk uitstekend met het genre waarbinnen ze opereren, de postpunk. Op hun debuutalbum The Overload uit 2022 smeert frontman James Smith, als de droogkomiek die hij is, zijn sleurende woorden uit over de meest catchy postpunkgroove die je in tijden hebt gehoord. Vorig jaar nog hét hoogtepunt van showcasefestival ESNS.

The Golden Dregs

Zaterdag 21:30 - 22:30
Arminius

Singersongwriter Benjamin Woods uit Zuid-Londen verenigt alt-country en neo-psych in de schemering van zijn diepe stem. Het derde album On Grace & Dignity, dat begin dit jaar nog uitkwam op het label 4AD waar ook Big Thief verblijft, is een echte wegdromer. The Golden Dregs zorgt voor een warme streling van zijdezacht geluid, gecontroleerde instrumentatie en melancholische vertelsels in de trant van Bill Callahan.

Lutalo

Zaterdag 16:00 - 16:30
Playground - Stage

In de herfst van 2021 verzorgde Lutalo het voorprogramma van Adrianne Lenker tijdens haar solotour. Wie hierdoor al een sprankeltje nieuwsgierigheid voelt opkomen, zal niet worden teleurgesteld. De singer-songwriter uit Vermont schrijft bitterzoete akoestische gitaarliedjes die een soortgelijke innerlijke rust bevatten als die van Lenker, maar dan wel met een subtiel elektronische gloed.

Italia 90

Zaterdag 22:30 - 23:15
V11

Italia 90’s furieuze debuutplaat Living Human Treasure van begin dit jaar bevat sporen van new wave, gothrock en post-hardcore, maar de kern is pure punk. Frontman Les Miserable (ja, zo heet hij écht), die regelrecht uit Trainspotting lijkt te komen, weet ongetwijfeld met zijn dreigende spreekwijze voor een moshpitje te zorgen.

Pitou

Zaterdag 14:30 - 15:30
Arminius

Deze Amsterdamse folkzangeres met een klassieke achtergrond en liefde voor Bulgaarse muziek, zagen we begin dit jaar nog een betoverend intieme set spelen op ESNS. Met de komst van haar verademende debuutalbum Big Tear vindt Pitou een nieuwe vrijheid in haar kwetsbaarheid. Haar eigenzinnige composities beheerst ze soms in innige stilte, en laat ze even later juist ongedwongen orkestraal uitbreken.

Kampire

Vrijdag 02:00 - 04:00
Perron

De Afrikaanse dj Kampire mixt lokale stijlen zoals singeli en electro acholi met bass en house, zodat wij even ondergedompeld kunnen worden in de Oegandese feestcultuur. Ze is lid van collectief Nyege Nyege en een van Afrika’s meest opwindende jonge dj’s. Ze weet de booming elektronische muziekscene van Oost-Afrika door te sluizen naar Europa en maakt het dansen onafwendbaar.

Alamo Race Track

Donderdag 20:00 - 21:00
Theater Rotterdam - Grote Zaal

Mid jaren nul was Alamo Race Track een van de belangrijkste gitaarbands van Nederland. Hun albums werden stuk voor stuk genomineerd voor een 3voor12 Award, via een viraal kleedkamerfilmpje viel de band ook internationaal op. Deze show op Motel Mozaïque is hun grote comeback, met als het meezit ook nieuwe muziek.

Nusantara Beat

Donderdag 22:30 - 23:30
Theater Rotterdam - Grote Zaal

Het is een zoekplaatje vol oude bekenden: de leden van Nusantara Beat speelden eerder in o.a. Jungle By Night, POM, The Mysterons, Altın Gün. Met Nusantara Beat verkennen ze de grooves van hun gedeelde Indonesische roots. Muziek waarbij echt niemand stil kan blijven staan; zij zelf dus ook niet. Grote kans dat je ze nog nooit zo vrolijk hebt gezien.