Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat we je graag herinneren aan de meest fantastische concertregistraties van afgelopen jaar. Van Sor & Het Sorkest tot Eefje de Visser en van Wolf Alice tot Twenty One Pilots: je hoeft je geen seconde te vervelen met deze lijst!

Altin Gün

Best Kept Secret

Terug naar het ultieme zomergevoel? Dan zit je met deze show van Altin Gün helemaal goed. Op de vrijdagavond van Best Kept Secret brachten ze een gesmeerde set vol speels vertolkte Turkse folksongs op funky beats, spacende effectjes en percussiesolo’s die je gelijk weer ophypen voor de volgende festivalzomer.

Lees: BKS22: Altin Gün heeft alles onder controle.

Amenra

Best Kept Secret

Eh, een festivalopname in zwart-wit? Ja, dat kan maar één ding betekenen: dit wordt grimmig. En dat klopt, met Belgische post-metalband Amenra, die hun shows als rituelen zien. Toch zit er aan het hoge geschreeuw ook een kwetsbaar randje. 

Lees: BKS22: Amenra opent met extreme zondagsmis

Ares

WOO HAH! x Rolling Loud

Alternatief hiphop-buitenbeentje Ares (die dit jaar ook een eigen label startte) gaf een hele vette show live op Mars… eh, WOO HAH. Tijdens die show speelde hij veel tracks van zijn album Wavyman, dat zich afspeelt op de rode planeet in het jaar 3000. Met die autotune extra spacy.

Balthazar

Lowlands

Altijd goed: Balthazar op een festival. Afgelopen zomer stonden ze in de Alpha op Lowlands, waar ze zoals altijd weer superconsistent speelden.

Lees: LL22: Balthazar schudt het weer uit de mouw

Big Thief

Best Kept Secret

Het is geen wonder dat folkrockband Big Thief zó hoog eindigde in ons Album van het Jaar-lijstje (en op die van zo ongeveer iedereen), want poh, wat zijn ze goed. Tijdens hun BKS-show vergat Adrianne Lenker bij ‘Not’ haar tekst, wat uiteindelijk het verrassende hoogtepunt van de show bleek.

Lees: BKS22: Big Thief rockt de frustratie eruit

De Staat

Pinkpop

'Look at me / I’m still standing on this stage', zingt Torre van De Staat in de openingstrack. Ja, ze zijn er nog steeds, en nog steeds net zo goed. Torre en Rocco hebben zo te zien wel even in de kledingkast van David Byrne en Liam Gallagher rondgesnuffeld.

Lees: PP22: De Staat op een kruispunt

Eefje de Visser

Pinkpop

Alsof je onderweg naar de hemel bent: zo voelde de show van Eefje de Visser. Een onbeschrijfelijk vette show vol artistieke lichteffecten én roterende spiegel ontworpen door Nick Verstand.

Lees: PP22: Eefje de Visser is oogverblindend mooi

Floor Jansen

Pinkpop

Symphonische metalzangeres Floor Jansen stond op dezelfde dag met haar band Nightwish én in haar uppie op Pinkpop, en dat deed ze minstens net zo goed. Compleet met ‘Phantom of the Opera’ met Henk Poort.

Lees: PP22: Floor Jansen gaat volle bak voor Disney-metal

Frank Carter & The Rattlesnakes

Pinkpop

Verlang je ook zo terug naar het druipende zweet van een honderdtal mensen in een moshpit? Daar weten de punkrockers van Frank Carter & The Rattlesnakes wel raad mee. In Frank Carter's eigen woorden: ‘This is what you should expect at 14:15 on a Saturday afternoon at a fucking festival.’

Lees: PP22: Frank Carter is de ultieme good guy

Goldband

Lowlands

Tja, is je festivalbezoek tegenwoordig nog wel compleet zonder Goldband? Alleen die outfit van Boaz zou al genoeg moeten zijn om even te gaan kijken, maar het optreden zelf is ook nog eens fantastisch.

Lees: LL22: Goldbands hits worden in de Alpha anthems

IDLES

Pinkpop

Een vintage bloemenjurk en agressieve powerchords kunnen best samen – of nou ja, als IDLES het doen in ieder geval wel. De Britse punkrockband had slechts een nummer nodig om het publiek te doen veranderen in een moshpit.

Lees: PP22: IDLES brengt eendracht met blauwe plekken

Imagine Dragons

Pinkpop

Onze recensie was misschien niet mega-lovend, maar toch is het optreden van Imagine Dragons op Pinkpop het kijken waard. Gewoon, om lekker hitjes mee te blèren.

Lees: PP22: Imagine Dragons drukt op de snooze-knop

Jungle

Lowlands

Wat is Jungle toch een chille festivalact. Eerder noemde 3voor12 ze nog een beetje flets, maar inmiddels lijken ze hun straatje te hebben gevonden: heerlijk vrolijke electro-soul om vooral lekker vrij op te dansen, net zoals de dansers op het podium dat doen. 

Lees: LL22: Jungle is nu echt de king

Merol

Best Kept Secret

Merol op BKS: ze kon het zelf bijna niet geloven. Maar dat doet ze gewoon even. En wel in een soort kanten bijna-niks catsuit. Merol bewijst ook hier dat ze meer is dan een meisje met een paar grappige liedjes. Maar heel eerlijk, ‘Lekker Met De Meiden’ blijft wel de ultieme meezinger.

Lees: BKS22: Merol is meer dan een one night stand

Nile Rodgers & CHIC

Pinkpop

Discokoning Nile Rodgers heeft een hoop hits op zijn naam staan. En dan niet alleen van hemzelf, maar ook voor Bowie en Daft Punk, bijvoorbeeld. De fantastische set van CHIC is een uur vol met al die megabekende hits.

Lees: PP22: Nile Rodgers showt zijn snoepketting vol hits

Oscar and the Wolf

Lowlands

Max Colombie was een tijdje afwezig. De depressies en angsten werden hem teveel en hij trok de stekker uit een boel shows. Deze Lowlands was weer zijn eerste echte, en daarom extra bijzonder. 

Lees: LL22: Oscar and the Wolf lokt de vlinders weer

Pip Blom

Best Kept Secret

Gassen en lol maken, dat is de show van Pip Blom op BKS. Ondanks de hitte duwen ze er toch flink wat nummers doorheen, en ja, daar zit dan af een toe een technisch foutje tussen. Of dat uitmaakt? Welnee, dat is net zo goed onderdeel van de fun.

Lees: BKS22: Spelplezier werkt in ieders voordeel bij Pip Blom

Rico Nasty

WOO HAH! X Rolling Loud

Met ijsblauw haar en gebleekte wenkbrauwen is Rico Nasty een bijna buitenaardse verschijning – haar muziek is dat net zo goed: drum ‘n bass, trap, rauw geschreeuw eroverheen. Rico Nasty is niet bang om op te vallen.

Sigrid

Best Kept Secret

3voor12 beschreef Sigrid als de ultieme girl-next-door, maar dat wil niet zeggen dat ze niet leuk is om naar te kijken: Sigrids energie is mega-aanstekelijk, en tijdens haar show op BKS gooit ze de ene na de andere pophit de lucht in. 

Lees: BKS22: Girl-next-door Sigrid strooit met self-love-pop

Sor & het Sorkest

WOO HAH! X Rolling Loud

Oké, dit is er een voor op je bucketlist: keihard moshen op orkestmuziek. Sor werd bekend nadat hij het programma Maestro won, waar hij leerde dirigeren. Hier mengt Sor die klassieke invloeden met hiphop, samen met zijn ‘Sorkest’. 

The Murder Capital

Lowlands

Een stuk minder vrolijk, maar wel ontzettend cool: de hypnotiserende postpunk van The Murder Capital. Op Lowlands speelden ze een indrukwekkende show die steeds duisterder en noisier werd. 

Lees: LL22: The Murder Capital gaat de diepte in

The Opposites

Lowlands

‘Er is één regel! We gaan allemaal naar de klooooooooooote!’ Ah, zo kenden we The Opposites. Na een verrassingsshow in Sexyland in 2019 stonden The Opposites deze Lowlands-editie ein-de-lijk als headliner op het festival. 

Lees: LL22: The Opposites hadden Lowlands al veel eerder moeten headlinen

Turnstile

Pinkpop

Spoedcursus moshen nodig? Dan ben je bij hardcore punkband Turnstile aan het juiste adres. In deze video zie je in negen minuten zo ongeveer elke moshpit-variant langskomen.

Lees: PP22: Bij Turnstile wil je meer dan stof en zweet

Twenty One Pilots

Pinkpop

Daar staat-ie dan: Tyler Joseph van emoband Twenty One Pilots, zo effortless voor zich uitstarend terwijl hij het hele Pinkpop publiek een flink aantal meters onder zich heeft. En dan barst megahit 'Stressed Out' los. Deze show was een en al entertainment met een hoofdletter E. 

Wet Leg

3voor12 Radio

Geen festivalregistratie, wel een geweldige sessie: het optreden dat speelse praatrockband Wet Leg deed voor 3voor12 Radio. Nog nooit van Wet Leg gehoord? Geen zorgen, hun plezier is zo aanstekelijk dat ze na het kijken van deze sessie op de valreep in je rijtje favorieten van 2022 zullen staan.

Weval

Lowlands

Deze moet je zien: de liveset van Weval op Lowlands, waar ze een compleet andere versie van 'Are You Even Real' speelden. Je herkent het nummer bijna niet terug: het begint voorzichtig met krauty akkoordjes, en barst vervolgens compleet open tot pure extase. 

Lees: LL22: Weval laat steeds meer de teugels vieren

Wolf Alice

Best Kept Secret

De show van Wolf Alice was er een met pieken en dalen, maar poh, die pieken zijn het helemaal waard. En blijf vooral even kijken, want de Engelse shoegaze-rockband springt aan het einde van hun set het water in. 

Lees: BKS22: Wolf Alice houdt maar nét het hoofd boven water